Dzūkų žinios

Gabalėlis sveiko deserto pradžiugina net sunkiai sergantį

Dalintis:
Keto „Kuršėnų vyniotinis“.

Dineta Babarskienė

Pirmieji saulės spinduliai ne vieną dailiosios lyties atstovę privertė susimąstyti, kad vis tik vasara ateis ir ji tikrai ne už kalnų, tad jau dabar pats metas susimąstyti apie dailesnes kūno linijas. Daiva Kudzmanienė, Šventežerio kepyklėlės „Saldus amatas“ šeimininkė, kaipsyk laiku susizgribo, apie tai jau pagalvojo ir pasiūlė savo klientėms sveikesnį gardėsį. Tiesa, galvojo ne tik apie sulieknėti svajojančias moteris, bet ir apie sveikatos problemų turinčius žmones.

Daiva pasidalijo išties džiugia žinia: ji jau pradėjo kepti keto „Kuršėnų vyniotinį“. „Nuo šiol galite prie kavos puodelio pasimėgauti sveikesniu desertu“, – sako ji. Jau išbandyta, testas atliktas – paragauta ir nuspręsta: tobulo skonio, kreminis, drėgnas, ne per saldus desertas! O geriausias šio deserto įvertinimas – gabalėlis vyniotinio, pradžiuginęs žmogų, kuris sunkiai serga ir negali mėgautis įprastais desertais, mat negali valgyti cukraus. „Nusinešiau į darbą. Paragavome su bendradarbėmis. Viena moteris paprašė, ar negalėtų suteikti truputėlį džiaugsmo, nunešti gabalėlį šio deserto žmogui, sergančiam onkologine liga – savo gerai draugei. Juk žinia, kad šiems žmonėms negalima valgyti cukraus, o šis desertas be cukraus: cukrus pakeistas stevijos saldikliu, miltai – balkšvojo gysločio luobelėmis. Beje, puošimui naudojau becukrį šokoladą ir liofilizuotas avietes!“ – išdėsto Daiva.

Kalbinu Daivą Kudzmanienę, norėdama sužinoti, kodėl gi ji vis tik nusprendė kepti ir sveikesnius desertus. „Idėja kilo todėl, kad pati jau labai „plečiuosi“, – kvatodama rėžia Daiva, pridurdama, jog ji sau labai savikritiška. Sako, kad dažna moteris dar gerokai prieš šiltojo sezono pradžią pamąsto, jog reiktų pradėti kontroliuoti savo svorį, kad atėjus pavasariui nebūtų baisu nusirengti. Anot jos, šis desertas – tobulas tuo, kad kilogramų tikrai nepridės nė vienai, tačiau yra daug žmonių, kurie dėl rimtų sveikatos problemų negali pasimėgauti įprastais desertais, nes ten yra cukraus, kurio jiems privalu vengti. „Sutikite, kad ne visi galime sau leisti mėgautis desertu. Dėl įvairių priežasčių. Galbūt sergate diabetu ar nustatyta onkologinė liga, ar netoleruojate gliuteno“, – dėsto Daiva.

Receptų, pritaikytų sveikesnei mitybai, apstu. „Aš ir pati esu baigusi kursus, žinau, kaip iškepti sveikesnius gardėsius“, – patikina. Paaiškina, kodėl daug tokių sveikesnių desertų ji vis tik negamina: „Produktus parsisiunti, o iškepi tik vieną kitą tortuką. Dalį produktų sunaudoji, o kitos dalies tiesiog pasibaigia galiojimas“. Mano, kad jeigu jau pradėjai kepti sveikesnius desertus, tą turi daryti nuolat. „Nuolat, o ne per metus du ar tris kartus“, – iš patirties žino moteris. Išvada labai paprasta: „Jei kepi retai, tai finansiškai neapsimoka“. Mat sveikesniems kepiniams produktai ženkliai brangesni. „Ne visi produktai dvigubai brangesni, bet yra tokių, už kuriuos tikrai tenka mokėti dvigubai daugiau“, – pastebi pašnekovė. Šiam „Kuršėnų vyniotiniui“, kurį pasiūlė savo klientams, reikalingi produktai: „Varškė tinka, kaip ir bet kokiems kitiems kepiniams, bet, aišku, turi būti riebesnė, tai reiškia, kad brangesnė. Skirtumas yra, kur 9 procentų varškė, o kur 15 procentų. Mat keto mityba yra paremta tuo, kad riebalus galima valgyti, o cukraus, miltų – ne. Toks įdomus suderinamumas. Maskarponė – riebi. Cukrų keičiu stevijos saldikliu. O kainų skirtumas didžiulis: stevija – ženkliai brangesnė. 300 gramų stevijos kainuoja 3,49 Eur. Tai štai kiek cukraus kilogramų galima būtų nupirkti už šiuos pinigus. Gysločio luobelės irgi nepigios. Gal 200 gramų kainuoja apie 5 eurus. Tik tiek, kad jų nedaug reikia, nes jos išsipučia“.

Paragauta ir nuspręsta: tobulo skonio, kreminis, drėgnas, ne per saldus desertas!

Kas dar Daivai itin svarbu? „Tai kepinio skonis. Turi būti skanu man pačiai. Tada siūlau ir kitiems“, – teigia kepėja. Prisipažįsta, kad jeigu jai pačiai nelabai skanu, tai kitam jokiu būdu nekeps. „Niekam nesiūlysiu ir pati daugiau negaminsiu“, – žino ji.

Nors Daiva kepa daug itin skanių gardėsių ir, atrodytų, ji turėtų būti suinteresuota kuo daugiau parduoti savo kepinių, tačiau net ji pataria desertais mėgautis saikingai. „Aišku, Kalėdos, Naujųjų metų sutikimo vakarėliai, Velykos, gimtadieniai be skanumynų neapsieis, bet tai nereiškia, kad mes turėtume piktnaudžiauti saldėsiais“, – atkreipia dėmesį pašnekovė. Tačiau vis tik pastebi, kad yra tokių žmonių, kurie gali sau leisti valgyti saldumynus, kiek nori ir kada nori. „Ir jie tikrai nesustorės. Bet kiti gi turi stebėti, ką deda į burną, o kai ko net atsisakyti. Jei ne, nespėji apsidairyti ir jau 3 kilogramai ant kūno“, – dėsto moteris. Tiesa, dar pataria, kad atėjus į vakarėlį, gimtadienį ar jubiliejų net laikantis dietos nereiktų „išsidirbinėti“ ir sakyti, kad to ar ano nevalgo. „Net jei ir laikausi dietos, namie stengiuosi valgyti mažiau, o atėjus į darbą kolegė vaišina savo iškeptu pyragu, aš niekad neatsisakau. Kad ir nedidelį gabalėlį, bet visada paimu ir suvalgau. Tai darau iš pagarbos tam žmogui“, – sako Daiva.

O ar žinomos mūsų krašto desertų meistrės asortimente daugės sveikesnių desertų, sako, kad tikisi, jog bent tris sveikus desertus ji tikrai keps ir siūlys savo klientams. „Mano desertai bus iš sveikų produktų, bet juos aš turėčiau rasti ir nusipirkti prekybos centruose, kad jų nereiktų man specialiai parsisiųsti iš specializuotų parduotuvių“, – patikina. O ir gamyba neturėtų būti labai sudėtinga. „Kaip bebūtų, bet turiu uždirbti pinigus, susimokėti mokesčius, tad aš ir laiko atžvilgiu esu suinteresuota, kad gaminį pagaminčiau per trumpesnį laiką“, – paaiškina Daiva. Sako, kad idėjų turi daug, bet laiko jas visas įgyvendinti vis pritrūksta. „Ir šitą vyniotinį, galvoju, jau tikrai padarysiu. Susipirkau visus produktus. Bet šeštadienį, kol šeimai valgyti pagaminau, paskui tėvukų sveikinti važiavau, grįžau vakare. Jau net vyras klausė, ar aš dar jį darysiu. O aš atsakiau: arba šiandien, arba niekada, nes rytoj į kitą darbą. Ir kai ėmiausi, tai nuo pusės devynių iki dešimtos valandos keto „Kuršėnų vyniotinį“ pagaminau“, – pasidžiaugia pati Daiva.

Ir dar vienas meistrės Daivos Kudzmanienės patarimas: „Niekad nereikia perlenkti lazdos. Tas pats ir su saldumynais.“

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: