Dzūkų žinios

Svarbiausia nepamiršti: pašventintą verbą reikia smilkyti

Dalintis:

Dineta Babarskienė

Verbų sekmadienį būriai tikinčiųjų su verbomis rankose trauks į savo parapijų bažnyčias melstis, atlikti išpažintį ir pradėti ruoštis Velykoms. Plūs pėsti ir ratuoti, susiruošę bažnyčiose švęsti visame krikščioniškajame pasaulyje minimas Verbas. Ir nors atrodytų, kad dar laiko daug iki Verbų sekmadienio ir Velykų, tačiau mūsų krašto žmonės jau dabar galvoja, kaip pasitiks Velykas?

Velykų belaukiant: jau galvojama, kokią verbą susiriš, kaip Velykoms namus pasipuoš

Štai Žemaitkiemio kaimo bendruomenės nariai jau dabar ruošiasi Velykoms: tvarko aplinką, kuria dekoracijas. „Laukiame pavasario ir pamažu ruošiamės šv. Velykoms“, – sako jie.

Kad ne per anksti ruoštis Velykoms, pritaria ir dvasininkai, kurie jau dabar aptaria, kaip bus puošiamos šventovės Velykų iškilmei, o prieš tai dar bus Verbų sekmadienis: bus šventinamos verbos. Tam irgi reikia pasiruošti.

Lazdijų KC Rudaminos amatų centro darbuotoja Inga Voskienė sako, kad pasiruošimas Velykoms jau prasidėjęs: paskutinei minutei darbų negalima atidėti. „Jau dabar karpome gėles, kuriomis puošime Rudaminos amatų centro sodą. Bus daug margučių, daug gėlių, zuikių“, – pasakoja. Sužydės 300 gėlių žiedų. Ir jas visas turi iškarpyti šio centro darbuotojų rankos.

O dar Inga ir Verbų sekmadieniui atsakingai ruošiasi.

Niekad nė į galvą neatėjo, kad verbą reiktų nusipirkti

I. Voskienė sako, kad jai niekad į galvą neatėjo mintis, jog verbą reiktų nusipirkti. Ji nuo mažens, tai daro pati. „Gal kokių penkių metukų buvau, o jau pati verbą susirišdavau. Aišku, norėjau tos įmantrios, tokios, kokias riša Vilniaus krašte, tik man tada į galvą neatėjo, kaip tuos augalus nudažyti, kad jie būtų spalvoti. Bet šitos – Vilniaus verbos, man būdavo pačios gražiausios, tokios spalvotos aš irgi norėdavau“, – prisimena Inga. Vėliau sužinojo, kad augaliukus galima paspalvinti medvilniniais dažais.

Tik dabar jau Inga dažniausiai riša tradicines verbas.

Specialaus pasiruošimo dzūkiškai verbai susirišti nereikia: savo kieme suskinti visžaliai augalai puikiai tinka verbai

Verbos – tai iš augalų šakelių ir gėlių kuriamos puokštės, kurias katalikai Verbų sekmadienį šventina bažnyčioje. Tikėta, kad į verbas supinti anksti pavasarį išsprogę augalai saugo namus nuo perkūno, žemę – nuo graužikų ir sausros, gyvūnams suteikia vaisingumo ir sveikatos.

„Dabar mano verboje visada būna kadagio šakelė. Ji privaloma. Žilvičio šakelė, kaip mes sakome, „su kačiukais“. Praktiškai visi visžaliai augalai verbai labai tinka. Dar kokią smilgelę pridedu, o ir pasidžiovinusi gėlių visada turiu“, – vardija floristė. Dar priduria, kad dzūkams būdinga iš popieriaus išsikarpyti kokią gėlytę ir papuošti ja savo verbą. „Senieji dzūkai puošdavo popierinėmis gėlėmis savo verbas“, – tvirtina ji. Pernai Ingos verba buvo labai originali. „Su gyvomis gėlėmis. Mano verboje labai derėjo smulkiažiedžiai gvazdikai, bet dėjau ir „kačiukų“, ir kadagio šakelę“, – patikina.

Floristė sako, kad prieš Verbas norinčių susirišti sau verbą visada atsiranda. „Pernai su Trečiojo amžiaus universiteto lankytojomis rišau verbas. Šiemet tikrai žinau, kad vaikai kūrybinėse dirbtuvėse riš verbas, nes jie nori išmokti tai daryti, jau susitarėme, kada susitiksime“, – pastebi ji.

Paklausta, o ar vis tik tam reikia specialiai ruoštis, juk bet kuri moteriškutė, skubėdama į bažnyčią, nusiskins vieną kitą žaliuojančią šakelę – ir štai puikiausia natūrali verba, Inga sako, kad dzūkiškos verbos tikrai labai paprastos ir jokio didelio ruošimosi verbos rišimui beveik nereikia.

„Reikia laikytis senolių tradicijų. Kadagys gi tiek daug prasmių turi, tad būtina taip daryti, kaip mūsų močiutės darė: seną verbą per metus susmilkyti“, – pataria Inga.

Ragina nepamiršti vieno labai svarbaus dalyko, kurio dažnas nė nežinome

Tačiau štai į ką floristė atkreipia dėmesį: „Reikia nepamiršti vieno svarbaus dalyko: parsineštos iš bažnyčios jau pašventintos verbos nereikėtų padėti ir pamiršti, o vis paimti ją ir pasmilkyti, kad saugotų namus, apvalytų nuo piktų dvasių.“ Parėjus iš bažnyčios, išplakti verba artimuosius nepamirštama, o štai paskui verba lyg ir užmirštama. „Reikia laikytis senolių tradicijų. Kadagys gi tiek daug prasmių turi, tad būtina taip daryti, kaip mūsų močiutės darė: seną verbą per metus susmilkyti“, – pataria Inga.

Verbų sekmadienį krikščioniškas pasaulis pradės Didžiąją savaitę, kurią vainikuos Kristaus prisikėlimas – Velykos.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: