Dzūkų žinios

Į ką atkreipti dėmesį renkantis LED šviestuvus?

Dalintis:

LED apšvietimas – tai ne tik moderni apšvietimo technologija, bet ir būdas sukurti unikalią atmosferą bet kurioje patalpoje. Šiuo metu vis daugiau žmonių renkasi tokio tipo sprendimus, nes jie turi daug privalumų, palyginti su tradiciniais šviesos šaltiniais. Šiuolaikinės LED lempos ne tik taupiai naudoja energiją ir yra ilgaamžės, bet ir suteikia galimybę sukurti įvairius apšvietimo efektus. Jei planuojate įsigyti LED šviestuvą, verta atkreipti dėmesį į keletą pagrindinių veiksnių.

Kaip pasirinkti tinkamus LED šviestuvus?

Kad galėtumėte naudotis visais LED apšvietimo privalumais, prieš įsigydami šviestuvą, patikrinkite konkrečios lempos parametrus. Pirmiausia svarbu atkreipti dėmesį į kelias charakteristikas.

Ryškumas

Vienas iš svarbiausių elementų renkantis LED apšvietimą yra ryškumas. Jis matuojamas liumenais (lm) ir lemia konkretaus šviestuvo skleidžiamos šviesos kiekį. Kuo didesnė liumeno vertė, tuo šviesa bus ryškesnė. Renkantis modernią LED lempą, reikėtų atsižvelgti į patalpos dydį ir jos paskirtį. Pavyzdžiui: praėjimams laiptinėms ir koridoriams, pakanka maždaug 100-300 lm/m². Kita vertus, darbo vietose, kur būtina sudaryti darbuotojams reikiamas sąlygas jų pareigoms atlikti, geriausia rinktis 300-500 lm/m² ryškumo šviestuvus. Daugiau informacijos: lempa.lt.

Spalvų temperatūra

Nuo jos priklauso šviesos diodų skleidžiamos šviesos spalva. Spalva matuojama kelvinais ir gali turėti įtakos kambario atmosferai. Jos pasirinkimas priklauso nuo estetinių pageidavimų ir erdvės funkcionalumo. Yra trys pagrindinės spalvų temperatūros:

  • šilta (iki maždaug 3000 K) – tinka toms patalpoms, kuriose svarbu sukurti jaukią ir atpalaiduojančią atmosferą, pavyzdžiui, miegamiesiems, svetainėms ar restoranams;
  • neutrali (nuo 3000 iki 4500 K) – yra universali ir gali būti naudojama įvairiose patalpose, įskaitant biurus, parduotuves, virtuves ar vonios kambarius, skatina susikaupimą ir užtikrina natūralų apšvietimą;
  • šalta (daugiau kaip 4500 K) – tinka patalpoms, kuriose reikia intensyvios šviesos, pavyzdžiui, odontologų, gydytojų kabinetams, parodų salėms, taip pat puikiai tinka viešosiose erdvėse, kur geras apšvietimas svarbus saugumui užtikrinti.

Šviesos kampas

Šviesos diodų apšvietimo kampas yra svarbus taškiniam apšvietimui. Kuo jis mažesnis, tuo labiau koncentruota šviesa. Bendram apšvietimui geriau rinktis modernų LED šviestuvą su didesniu apšvietimo kampu, kad šviesa tolygiai pasiskirstytų po visą patalpą. Konkrečios vertės pasirinkimas priklauso nuo apšvietimo paskirties. Visuotinai pripažįstama, kad:

  • mažesnis nei 30 laipsnių kampas tinka taškiniam apšvietimui, pavyzdžiui, akcentiniam apšvietimui, kuriuo siekiama išryškinti tam tikrus interjero elementus, meno ar architektūros kūrinius;
  • 30-60 laipsnių kampas tinka kryptiniam apšvietimui, pavyzdžiui, prožektoriams, kai svarbu nukreipti šviesą į konkrečias vietas;
  • didesnis nei 60 laipsnių kampas bus optimalus bendram apšvietimui, ypač didesnėse patalpose (didesnio kampo lempos tolygiai paskleidžia šviesą visoje erdvėje).

Energijos vartojimo efektyvumas

LED apšvietimas pasižymi mažomis energijos sąnaudomis, palyginti su tradiciniais šviesos šaltiniais. Renkantis lempas verta atkreipti dėmesį į energijos vartojimo efektyvumą, kuris matuojamas liumenais vienam vatui (lm/W). Kuo jis didesnis, tuo efektyvesnis bus apšvietimas.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: