Dzūkų žinios

Ar mūsų rajono gyventojai ruošiasi persėsti į mažiau taršius automobilius?

Dalintis:
Automobilių eismas. (Andriaus Ufarto / BNS nuotr.)

Dineta Babarskienė

Dyzelinas brangsta. Ekspertai prognozuoja dar didesnį brangimą: 2030 metais dyzelinas šalyje kainuos daugiau nei tris eurus už litrą. Kitaip sakant, dyzelinas kainuos tiek, kad jo vartojimas mažėtų.

Kaip šiam pokyčiui ruošiasi, o gal visai net negalvoja apie tai mūsų rajono gyventojai? Ar lazdijiečiai vis tik žada keisti dyzeliu varomus automobilius į mažiau taršius?

Pakalbinti dyzelinu varomų automobilių vairuotojai skėsčioja rankomis: brangstantys degalai džiugesio, aišku, nekelia. Tačiau parduoti savo automobilių jie nė neketina, sako, jog važinės tol, kol „technikinę pravarys“. Vyrai rėžia tiesiai šviesiai: elektromobilį nusipirkti ne jų kišenei. Kiti paklausti, ar žada keisti dyzelinu varomus automobilius į mažiau taršius, atsako trumpai ir aiškiai: „Aišku, kad ne“. Treti sako: „Kas bus, tas. Kai bus, tada ir matysime“.

„Aš dirbu užsienyje. Kai grįžtu namo, važinėju dyzelinu varomu automobiliu. Pilu dyzeliną. Neslėpsiu, dažniausia tą darau Lenkijoje, jei sužinau, kad ten pigiau. Važinėsiu, kol techninę apžiūrą mano mašiniukas praeis. Kai jau neįmanoma bus to padaryti, tada į metalo laužą parduosiu. Pirkti naujos mašinos nežadu, nes šita man kuo puikiausiai tarnauja“, – sako Valdas.

„Lazdijuose, o ir kitur Lietuvoje algos tokios, kad apie mažiau taršius, kad ir dabar vis reklamuojamus elektromobilius negali būti nė kalbos. Nusipirkti tokio neįmanoma. Per brangu. O ir ką daryti nusipirkus? Jei suges, problemos. Kas Lazdijuose tokią sutaisytų? Marijampolėje ir ten kol kas nieks netaiso“, – sako Algis. Anot jo, dar ne tuoj tas laikas, kai važinėsime tik elektromobiliais. „Jau valdžią geriau keisti reikia, kad tokių nesąmonių neprisigalvotų“, – sako.

„Aš važiuoju labai nedaug, tik būtinais reikalais. Tad kad ir brangsta dyzelinas, man jo daug nereikia. Į darbą einu pėsčiomis, kai noriu, išsitraukiu dviratį. Man automobilio reikia tik į rajono centrą nukakti. Be to, turime du automobilius. Kitas varomas dujomis. Juo dažniau važiuoju. O apie mažiau taršesnį automobilį mūsų rajone gyvenantys gali tik pasvajoti. Na, gal vienas kitas ir galės nusipirkti, bet, manau, tik vienas kitas“, – sako Zita.

„Neuždavinėkite kvailų klausimų. Viename skurdžiausių rajonų gyvename ir klausiate, ar ruošiasi kas keisti savo senus automobilius į mažiau taršius. Nejuokinkite pasaulio. Lazdijuose pilna mašinų, kartais ne vieną ratą turi apsukti, kol rasi, kur pasistatyti. Bet kiek tokių, kurios nekainuoja ir tūkstančio. Pavažinėja ir į metalo laužą atiduoda, perka kitą. Tai apie ką mes kalbame?“ – rėžia Jonas.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: