Dzūkų žinios

Savivaldybės savaitė trumpai

Dalintis:

Įkurtas sveikatos centras

Lazdijuose nuo kovo 1 d. darbą oficialiai pradėjo VšĮ „Lazdijų rajono savivaldybės sveikatos centras“. Ši įstaiga sujungė dvi iki šiol savivaldybėje veikusias viešąsias įstaigas: „Lazdijų ligoninę“ ir „Lazdijų savivaldybės pirminės sveikatos priežiūros centrą“ bei jų teikiamas paslaugas. Sveikatos centre nuo šiol teikiamos tiek pirminio, tiek antrinio lygio asmens sveikatos priežiūros paslaugos, šeimos gydytojų komandos paslaugos.

Šią savaitę pasirašyta oficiali sutartis, kurioje partnerių teisėmis susitarė bendradarbiauti visos rajone veikiančios asmens sveikatos priežiūros įstaigos: VšĮ „Lazdijų rajono savivaldybės sveikatos centras“, UAB „Lazdijų sveikatos centras“, UAB „Gilona“, IĮ A. Vaišnoro šeimos gydytojo kabinetas, Lazdijų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras, taip pat VšĮ „Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninė“. Tuo tikslu šių įstaigų vadovai pirmadienį pasirašė bendradarbiavimo sutartį dėl asmens sveikatos priežiūros paslaugų užtikrinimo ir plėtros.

„Ši sutartis įrodo, kad savivaldybė ir Lazdijų krašte veikiančios asmens sveikatos priežiūros įstaigos, nepaisant jų pavaldumo, yra išvien dirbantys partneriai, nes tikslas vienas – laiku ir kokybiškai suteikti sveikatos priežiūros paslaugas. Tai yra, buvo ir bus mūsų prioritetas“, – apie pasirašytą sutartį sako savivaldybės merė Ausma Miškinienė.

Pasirašytoje sutartyje – 36 paslaugos: nuo mokinių ir suaugusiųjų visuomenės sveikatos priežiūros ir stiprinimo, pagalbos pacientams užsiregistruojant pavėžėjimo paslaugai gauti iki šeimos medicinos, būtinų diagnostinių tyrimų, odontologijos, visų iki šiol ligoninėje teiktų paslaugų (skubios medicinos pagalbos, dienos stacionaro, stebėjimo paslaugos, vidaus ligų, chirurgijos, geriatrijos, fizinės medicinos ir reabilitacijos bei kitų paslaugų, kurios iki šiol buvo teikiamos Lazdijų ligoninėje) iki psichikos sveikatos priežiūros, slaugos namuose, ambulatorinės vaikų raidos sutrikimų ankstyvosios reabilitacijos paslaugos („Vaiko raida A“ ir „Vaiko raida B“).

Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvade — Lazdijų krašto tradicija

Lazdijų krašte gilias šaknis turinti, unikali arimo arkliais tradicija įtraukta į Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą. Kai kuriose šeimose iš kartos į kartą perduodami arimo menas ir įgūdžiai, šio darbo įrankiai, laikomasi senovinių papročių: pirmoji vaga laukuose ariama po Jurginių, atšilus orams ir nugriaudėjus perkūnijai. Lazdijų krašte, puoselėjant šią tradiciją, kasmet organizuojama „Pirmosios vagos“ šventė, kuri sukviečia ne tik tradicijų puoselėtojus, bet ir gausų būrį žiūrovų. Daugelyje Lietuvos vietų išnykusi tradicija Lazdijų krašte ypač puoselėjama.

Iš kartos į kartą perduodamos tradicijos – ypač vertingų žinių apie krašto kultūrinę įvairovę, žmonių kūrybingumą ir pasaulėvaizdį lobynas. Juo siekiama ne tik užtikrinti daugialypį paveldo išsaugojimą, bet ir skleisti žinią apie Lietuvoje gyvuojančias savitas kultūros tradicijas ir jų išsaugojimo praktikas.

Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą šį pavasarį papildė vienuolika reiškinių – bendruomenių puoselėjamos tradicijos ir jas išsaugančios veiklos. Sąvade – tiek visuotinai Lietuvoje, tiek nedidelėse vietos bendruomenėse praktikuojamos tradicijos.

Naujai Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą papildę reiškiniai bus pristatyti kovo 28 d. šventiniame renginyje Vilniaus rotušėje.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: