Dzūkų žinios

Kam grožis, kam piktžolė

Dalintis:
Mėgėjai fotografuotis traukte traukia į laukus: laukuose išminti takai. Aguonų raudonis „dega“ važiuojant nuo Krosnos Marijampolės link.

Dineta Babarskienė

Aguonų žiedų ugnimi pasidabinę laukai traukte traukia fotografuotis: čia fotografuojasi ne tik vestuvininkai, neatsispiria aguonų grožiui dažnas, važiuojantis pro šalį. Pražydę aguonų laukai pastarosiomis savaitėmis tapo tikrais traukos centrais. Žydi ne tik aguonos, kai kur laukai mėlynuoja, ten žydi rugiagėlės. Tačiau aguonos, mėlynakės rugiagėlės – vieniems grožis, kitiems – piktžolės.

Rengia fotosesijas, trypia laukus

Raudonai žydintys laukai traukia nusifotografuoti. Kaip gi nenusifotografuosi ir nepasipuikuosi socialiniuose tinkluose? Juolab kad įstabus grožis jau iš tolo atima žadą. Mėgėjai fotografuotis traukte traukia į laukus: laukuose išminti takai. „Rapsai jau nužydėjo, o rugiagėlių laukų nematėme. Ir ten būtų gražu nusifotografuoti“, – girdžiu kalbantis besifotografuojančius aguonų lauke.

Aguonų raudonis „dega“ važiuojant nuo Krosnos Marijampolės link, kelyje Lazdijai–Kalvarija. Yra, bet ne tiek, kiek pernai ir pakeliui į Veisiejus. Skaisčiai raudona spalva nusidažiusiuose laukuose besifotografuojančių kasdien išvysi. Žmonės net pajuokauja, kad ūkininkai galėtų imti mokestį už fotosesijas. Sako, kad už tokį grožį nepagailėtų ir šiek tiek susimokėti.

Kadangi laukuose žydinčios aguonos narkotinių medžiagų neturi, tad raudonuojantys aguonų laukai policijos pareigūnų nedomina.

Vainikai iš rugiagėlių Jonams ir Janinoms

Gėlininkė Inga Voskienė, paklausta apie žydinčius aguonų laukus, sako, kad tokį grožį net sunku apsakyti. „Fantastika“, – patikina ji. Priduria, kad dabar laukai ne tik raudonuoja, bet ir mėlynuoja, mat žydi rugiagėlės. „Pirmiausia reikia prisirinkti ir prisidžiovinti rugiagėlių. Labai gerai nuo kosulio“, – pataria ji. Jos pažįstamas ūkininkas nepurškia savo javų laukų jokiais chemikalais, tad ten tikrai galima prisiskinti rugiagėlių.

Inga jau ruošiasi Joninėms: važinėja po apylinkes, stebi, kur laukuose kas žydi, mat reiks prisiskinti lauko gėlių ir puošti sceną Joninių vakarui Rudaminos amatų centre. „Važiuoju ir matau nedidelį lopinėlį žydinčių gėlių, net pagalvoju, kaip gamta taip gražiai išaugino. Tikras stebuklas. Auga ramunėlės, auga aguonos ir rugiagėlės – viskas vienoje vietoje. Jau toks gražus vaizdas, kad atsižiūrėti negali“, – patikina gėlininkė. Pasakoja, kad Jonams ir Janinoms pins vainikus. „Turiu užsakymų vainikams, puokštėms. Pinsiu vainikus iš lauko gėlių, puokštėms lauko gėlės taip pat labai tinka. Rugiagėlės labai papuoš vainikus ir puokštes“, – pasakoja ji. O štai aguonomis gėlininkė pataria tik gėrėtis, mat jos greitai vysta, lapeliai nukrinta – skynimui jos ne itin tinkamos.

Rajone žydinčių aguonų laukų nedaug

Lazdijų rajono savivaldybės administracijos Kaimo ir žemės ūkio plėtros skyriaus vedėjas Žydrūnas Vasiliauskas patikina, kad žydinčios aguonos ūkininkų laukuose – piktžolės. Vienur jų daugiau, kitur – mažiau, dar kitur jų visai nepamatysi. „Pas mus rajone yra keletas vietų, kur aguonų daugiau, bet kad labai daug būtų, tai tikrai ne. Jos nėra labai paplitusios“, – pastebi pašnekovas. Patikina, kad tikrai nėra gerai, jei javų laukas pilnas aguonų, tai sumenkins derlių.

Sako, kad Suvalkijoje daugiau galima pamatyti javų laukuose žydinčių aguonų.

Rugiagėlės traukia bites

Bitininkė Janina Lisauskienė iš Būdviečio kaimo sako, kad spalvingi rugiagėlių žiedai traukia bites ir drugelius, nes juose yra daug nektaro. Bitutes domina dangaus mėlynumo rugiagėlės, tačiau specialiai avilių niekas nevežioja į rugiagėlių laukus, nors, sako, ir ji pati bent pora tokių mėlynuojančių laukų tikrai žino. „Dabar lipčiaus turi, tad kol kas jų niekas kitas nedomina. Aišku, parsineša gal nektaro ir iš rugiagėlių“, – svarsto ji.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: