Dzūkų žinios

Į „Levandų festivalį“ plūdo žmonės iš viso pasaulio: šeimininkė pratina prie neįprasto levandų skonio

Dalintis:
Jei negalite nuvykti į Provansą, paskubėkite, įspūdinga levandų jūra Kurdimakščiuose dar tebežydi…

Dineta Babarskienė

Į Kurdimakščius šiemet plūdo žmonės ne tik iš Lietuvos, čia buvo galima sutikti ir iš Amerikos atskridusių, ir iš Briuselio, ir lietuvių emigrantų, sugrįžusių atostogauti į Lietuvą. Levandų lauko šeimininkė Loreta Zajankauskienė pratina smalsuolius prie neįprasto levandų skonio: čia buvo galima paragauti pyragėlių su levandomis, atsigaivinti levandų limonadu ar ramiai atsigerti levandų arbatų.

Baltos spalvos apranga levandų lauke atrodė prabangiai

Šiemet Loreta išties laiminga: festivalyje žmonių buvo daug, o ir jos pasirinktas aprangos kodas labai pasiteisino.

„Daug kas mane atkalbinėjo, kad nereikia pasakyti, kaip žmonės turi apsirengti. Sakė,
atbaidysiu žmones. Neturės, kuo apsirengti. Bet aš užsispyriau ir, pasirodo, ne veltui: prašiau visų atvykti į festivalį apsirengus baltai. Labai gražu buvo. Kažkas nepaprasto. Pasirodo, aprangos kodas neatbaidė žmonių“, – džiaugiasi Loreta. Baltos spalvos drabužiais pasipuošę ponios ir ponai, panelės ir ponaičiai išties atrodė įspūdingai, dvelkė prancūziška prabanga.

Bet Jūs pati ne visai baltai buvote pasirėdžiusi? „Šiemet dar varijavau. Norėjau parodyti, kad su balta spalva dera ir kitos spalvos. Kitais metais jau nevarijuosiu: rengsiuosi tik baltai. Jau nuspręsta: kitais metais vėl prašysiu atvykstančių į festivalį apsirengti baltai“, – jau šiemet apsisprendė levandų lauko šeimininkė.

Mažas dzūkų kaimelis, Kurdimakščiai, priviliojo galybę žmonių. „Festivalį organizuoju nuo 2017 metų, šiemet buvo daugiausia žmonių. Tokios gausos net nesitikėjau“, – pasidžiaugia Loreta. Anot jos, žmonės kultūringi, inteligentiški, dvasingi, suprantantys grožį, vertinantys meną.

Tokius renginius užsienyje finansuoja valdžios institucijos

Pasirodo, tą dieną vyko ir Loretos grupiokių susitikimas. Jos vos 8 baigė tuometinį Stepo Žūko taikomosios dailės technikumą, rūbų modeliavimo specialybę. „Viena atskrido iš Amerikos, kita – iš Briuselio, suvažiavo ir Lietuvoje gyvenančios. Viena tik grupiokė neatvyko“, – dėsto Loreta. Tikėtina, kad ir garsiojo Juozo Statkevičiaus sulauksite savo levandų lauke? „O jis kaip tik ir studijavo šiame technikume. Kartu ir studijavome. Tik jis jau buvo anksčiau už mane įstojęs, tai ne viename kurse studijavome. Jis buvo nepaprastai darbštus ir labai gabus, ir labai fainas. Jo darbai iškart išsiskyrė iš visų“, – prisimena pašnekovė.

Iš jų aštuonių, baigusių šiuos mokslus, pagal specialybę dirba tik viena. „Kėdainiuose“, – patikslina Loreta. Dar sako, kad Briuselyje gyvenanti jos grupiokė turi savo studiją ir moko siūti.

Loreta pasidžiaugia, kad grupiokės daug minčių išsakė kitiems metams. „Mano grupiokės iš užsienio tikino, kad užsienyje tokius renginius remia valdžios institucijos. Tokiuose renginiuose reikia pasitelkti į pagalbą ir savanorius, kurie pagelbėtų ir organizuoti, ir pasiruošti, ir po festivalio susitvarkyti. Taip daroma užsienyje“, – pasakoja Loreta. Anot jos, kai draugės pamatė, kad Loreta viską daro viena, tik savo artimųjų padedama, ir dargi už savas lėšas, joms tai pasirodė neįtikėtina.

Per dieną moterys sukosi levandų lauke, mat Loretai tądien darbų buvo apstu. „O vakare susitikome sodyboje, pakalbėjome, pėrėmės pirtelėje“, – pasakoja ji. Kitą rytą, anot Loretos, simboliškai visos grupiokės vėl atvyko į Loretos levandų lauką ir priskynė levandų į alembiką. „Taip ir išsiskyrėme“, – tarsteli ji.

Pratina prie levandų skonio

Loreta pratina žmones prie levandų skonio. Nors mes labiau įpratę naudoti levandų muilą, levandų eterinį aliejų ar hidrolatą, tačiau levandos puikiai tinka ir į maisto patiekalus. „Jų labai skani arbata, o dar su medumi iš šalia levandų lauko pastatytų avilių… Medus būtent iš mūsų lauko. Nepaprastai skanus levandų limonadas, buvo galima ir bandelių su levandomis paragauti“, – vardija Loreta.

Tradiciškai pasirodė šokėjai, dainininkai, vyko distiliavimo procesas

Kaip ir kasmet, visų susirinkusių akivaizdoje vyko lėtas distiliavimo procesas.

Šalia levandų lauko sukosi mažosios Lazdijų meno mokyklos šokėjėlės, dainavo ypatingo balso savininkė Kristina Cibulskė, Lazdijų žirgininkų klubo žirgininkai kvietė pasivažinėti žirgais pakinkyta bričkele pro kvepiantį levandų lauką. „Žmonės tiesiog grožėjosi įstabiu levandų grožiu“, – patikina levandų karalienė Loreta Zajankauskienė.

Jei negalite nuvykti į Provansą, paskubėkite, įspūdinga levandų jūra Kurdimakščiuose dar tebežydi… O ir kvapas neišpasakytas. Dar galima pasisupti sūpynėmis levandų lauke. „Tikras drugelių, bitelių ir žmonių rojus“, – taip tvirtina dalyvavusieji festivalyje. O Loreta patikina, kad šiemetinis šaltas pavasaris, paskui dideli karščiai levandoms tik į naudą: levandų jūra šiemet itin graži.

Pati levandų šeimininkė dabar ilsisi pajūryje. Prisipažįsta labai pavargusi. „Ten juk nėra, kur viską pasidėti, tai viską suvežame, jei ką pamiršti, vėl leki, o paskui juk reikia išvežioti“, – praskleidžia festivalio organizacinio darbo šydą ji.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: