Dzūkų žinios

Į rajono kaimo turizmo sodybas vasaros šurmulys sugrįš žiemos švenčių metu

Dalintis:
Jolita Bakšaitė ir pati jau ruošiasi Kalėdoms.

Dineta Babarskienė

Iki didžiųjų metų švenčių liko ne tiek ir daug, tautiečiai ieško ir jau ne visada randa, kur sutikti Kalėdas ir Naujuosius Metus. Kai kurios kaimo turizmo sodybos jau užsakytos prieš pusmetį, tačiau, ilgiau paieškojus, dar tikrai galima surasti vieną kitą laisvą vietelę, jei šventes švęsti ruošiatės Lazdijų krašte. Tai „Dzūkų žinioms“ papasakojo Lazdijų turizmo informacinio centro vadybininkė, laikinai einanti direktoriaus pareigas, Jolita Bakšaitė.

Švęsti žiemos šventes kaimo turizmo sodybose – populiaru. Tokių vietų ieškoma įmonių, įstaigų kolektyvams, netgi bendruomenėms susiburti ir smagiai atšvęsti. Netgi vietiniai, mūsų rajono, darbo kolektyvai nori susėsti prie bendro stalo, aptarti darbo rezultatus, numatyti ateities gaires, atsipalaiduoti ir tam dažnai renkasi kaimo turizmo sodybas. Užsakomos ir tos kaimo turizmo sodybos, kuriose salės mažesnės. Jas užsisako šeimos. „Kelios šeimos atvyksta“, – paaiškina turizmo specialistė.

Naujuosius Metus pakankamai noriai renkasi pasitikti mūsų rajone ir aplinkinių rajonų žmonės, ir didmiesčių gyventojai, bet ir vietiniai neatsilieka. Lazdijų TIC darbuotojai yra net panagrinėję, kokias mūsų rajono vietas renkasi Lietuvos gyventojai. Jolita pasako, ką jie pastebėję: „Aš jau taip paprastai, kad aiškiau būtų, pasakysiu: tą pusę link Galsto labiau renkasi marijampoliečiai, kauniečiai, Dusią – alytiškiai, taip pat kauniečiai labai myli Veisiejus, Kapčiamiestį labiau renkasi vilniečiai.“

Lazdijų kraštas – gražus ir žiemą, tad nenuostabu, kad atšvęsti žiemos šventes būtent čia atsiranda vis daugiau norinčių. „Kalėdas žmonės švenčia šeimose, bet Naujiesiems Metams jau ieško kaimo turizmo sodybų, ypač su didesnėmis salėmis. Kiek man žinoma, tokių vietų didesnė dalis jau tikrai užimta“, – pastebi pašnekovė. Ir viskas dėl labai paprastos priežasties: visi nori pakeisti aplinką. „Žmonės nori šventes švęsti ne buitinėje aplinkoje, kas iš tikrųjų ir skatintina, ir sveikintina, nes visus metus juk praleidžiame savo namuose, tad šventė kitoje erdvėje, kitoje aplinkoje nuteikia šventiškiau“, – patikina turizmo sektoriaus specialistė. Mėgsta trankiai Naujuosius gimtinėje sutikti sugrįžę emigrantai. Jie labiau ir pinigėliais pasišvaisto. „Sugrįžę iš užsienio mūsiškiai Kūčių vakarienę valgo, Kalėdas švenčia tradiciškai – su artimaisiais, o Naujuosius jau nori atšvęsti kaimo turizmo sodybose“, – patvirtina pašnekovė. Vienos sodybos „išsigryninusios“ savo svečius, kitos dar ieško, o ir amžius atvykstančiųjų labai įvairus. „Pas vienus atvažiuoja šeimos su draugais, kitose sodybose švenčiamos šventės: vestuvės, krikštynos, dar kiti orientuojasi į vyresnius, kurie mėgsta gamtą, šašlykiuką nori išsikepti“, – aiškina pašnekovė.

Sodybos žiemos šventėms užsakomos iš anksto: prieš pusmetį ar net metus. Pasitaiko atvejų, kad atšvenčia Naujuosius ir jau rezervuoja sodybą kitų metų sutiktuvėms. „Tačiau kartais laisvų sodybų gali atsirasti ir prieš pat šventes dėl pasikeitusių aplinkybių ar planų. Būna ir taip“, – pastebi turizmo specialistė.

Prieš akis šventinis šurmulys, tad patys sodybų savininkai galės atsipūsti, paatostogauti jau tik kitais metais. „Tada jau ir planus ateičiai gali pasidėlioti, pagalvoti apie naują sezoną“, – dėsto J. Bakšaitė. Prasitaria, kad iki Kalėdų dar su sodybų šeimininkais žada susitikti ir aptarti šiuos metus, pasikalbėti apie kitų metų planus. „Betarpiškai bendraujame ir mūsų ryšys su sodybų savininkais darosi vis glaudesnis“, – teigia ji. Anot pašnekovės, svečius kasmet reikia pasitikti pasiūlant įdomybių, naujovių, to, ko jie nori, nevalia atsilikti nuo šių dienų reikalavimų. „Juk žmonėms dabar reikia daug daugiau nei prieš 10 ar 15 metų. Tad ir kaimo turizmo sodybų šeimininkai stengiasi neatsilikti nuo naujovių, ieško sprendimų, naujų veiklų, snausti nėra kada, o ir negali“, – pastebi specialistė. Džiugi žinia, kad turistų srautai rajone didėja. „Turistų srautai dar 2019 metų lygio nepasiekė, bet didėja. Šie metai ženkliai geresni nei 2021 ir panašu, kad bus geresni net nei 2022“, – sako specialistė.

O dabar mūsų visų laukia gražiausios metų šventės: į pritilusias kaimo turizmo sodybas žiemos švenčių metu sugrįš vasaros šurmulys. „Šiuo metu pasiskambinę į pirmą sodybą, tikrai nerasite vietos šventėms atšvęsti, bet, manau, labiau paieškoję, vieną kitą sodybėlę dar tikrai surasite. Labai norisi, kad svečiai lankytų mūsų kraštą visus metus, apsistotų mūsų kaimo turizmo sodybose, aplankytų mūsų rajono lankytinas vietas. Paieškotų briedžių Lazdijuose ar „paskraidžiotų“ nuo antytės prie antytės Veisiejuose, o kalėdiniu laikotarpiu išsileistų į kelionę, aplankytų pagrindinę miesto eglę ir visas kitas rajono kalėdines eglutes, kurių tikrai bus daug ir labai gražių. Ir visi kartu pasidžiaugtume šiuo stebuklingu laiku. Ir suras, ką veikti, pas mus kiekvienas. Tereikia skleisti žinią apie mūsų kraštą, kad apie jį sužinotų ir čia atvažiuotų“, – linki Lazdijų turizmo informacinio centro vadybininkė, laikinai einanti direktoriaus pareigas, Jolita Bakšaitė.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: