Dzūkų žinios

Šiemet Alytaus pusmaratonio nebus

Dalintis:

Kasmet rugpjūčio mėnesio pabaigos bėgimo mėgėjai laukdavo su nekantrumu. Aštuonerius metus Dzūkijos sostinėje vyko Alytaus pusmaratonis, tačiau šiemet bėgimo nebus. Renginio organizatorius ir Alytaus miesto savivaldybės tarybos narys Šarūnas Klėgeris sako, kad savivaldybė vėl atsisakė prisidėti prie Alytaus pusmaratonio. Esą finansavimas nutrūko prieš du metus pasikeitus tarybai.  Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis atkerta, kad pinigai neskirti, nes organizatoriai nesikreipė nustatyta tvarka.

Alytaus pusmaratonį dalyvavę bėgikai iš visos Lietuvos sutinka tai – gražiausia distancija šalyje. Vaizdingomis panemunės  vietomis bėgę sportininkai tvirtina, kad ir data parinkta tinkamai. Likus savaitei iki Vilniaus maratono – gera treniruotė, todėl bėgime dalyvavo ir profesionalūs sportininkai.  Masinis renginys pritraukdavo kelis tūkstančius bėgikų. Visi dalyviai gaudavo originalius medalius.

„Nuo pernai metų mes jau negauname finansavimo nei vienam renginiui iš Alytaus miesto savivaldybės. Tiesiog pasikeitus valdančiai daugumai, miesto vadovų pozicijai prasidėjo pažadų dalybos, o čia pažadais toli nenueisi. Tai yra miesto reputacija, tai yra renginio reputacija. Meras dalina pažadus, o vėliau vengia kontakto. Čia – ne vyriškas pokalbis. Ne irgi yra atsakymas. Dabar vieną kartą taip, kitą kartą ne. Tokia komunikacija man atrodo vaikiška. Yra klausančių, kam bėgimui pinigai? Galiu atsakyti, kad vien tik originalūs medaliai sudarė didesnę dalį biudžeto. Taip, galima padaryti geltonus „blynus”, kokius gaudavome mokykloje, bet po renginio išlieka du dalykai: kokybiškas dalyvio numeris,  originalius medalis. Renginio metu trasoje dirba šimtas žmonių. Savivaldybėje supratimo apie sportą visai nėra. Lyg ir ėjimo festivalis po penkiasdešimties metų baigiasi. Skaudu, kai matai byrantį sportą, kai vienas geriausių sporto vadybininkų iš Alytaus miesto savivaldybės pasitraukia. Čia arba sporto  nesupratimas, arba ne prioritetas“, – sakė Šarūnas Klėgeris. 

Neabejojama, kad iš bėgimo naudos turėjo ir vietos verslas. Išaugusiame renginyje dalyvavo keli tūkstančiai bėgikų, dalis jų atvykdavo su palaikymo komanda.Tačiau nei pernai, nei šiemet Alytaus miesto savivaldybė prie renginio neprisidėjo. Nerijus Cesiulis teigia, kad pusmaratonio organizatoriai nepateikė rėmimo paraiškos, esą todėl rengintys nefinansuotas. Miesto mero teigimu, nei viena pernai pateikta paraiška nebuvo atmesta, finansavimas padidėjo ir profesionaliam sportui. Daugiau pinigų skirta vyrų tinklinio klubui „Ultra”, aukščiausioje Lietuvos futbolo lygoje žaidžiančiai „Dainavai”, rankinio klubui  „Varsa – Stronglasas”. 

„Paraiškos rėmimui priimamos iki lapkričio mėnesio, o finansuojamos kitais metais. Iš pusmaratonio rengėjų net nesulaukėme paraiškos. Mes negalime finansuoti renginio, kuriam net neprašyta finansavimo. Visi renginiai, kuriems prašoma pinigų yra patenkinti 100 proc. Aišku, jei organizatoriai prašo 5 ar 10 tūkstančių eurų gal visos sumos negauna, bet nebuvo atmesta nei viena paraiška, o finansuoti  šį renginį net nebuvo pateikta paraiška, kai jos negauni, tai ir nefinansuoji. Mes laukiame organizatorių, kad šie pateikų prašymą, kitiems metams. Komisija turėtų jiems skirti finansavimą ir kitais metais vėl matysime bėgimą, jei organizatoriai jį nuspręs atnaujinti”,- mūsų redakcijai komentavo Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis.

Renginio organizatorius Šarūnas Klėgeris sako, kad praėjusiam renginiui paraišką užpildė nustatyta tvarka, bet ir tąkart finansavimas nebuvo skirtas. Bėgimo entuziastui ir politikui apmaudu, kad užaugęs renginys šiemet nevyks. Esą jeigu pusmaratonis nebus tradicinis, susigrąžinti pasitikėjimą ir bėgikus bus labai sunku.

Prie Alytaus pusmaratonio rėmimo miesto savivaldybė prisidėjo septynis kartus. Jų indėlis sudarydavo maždaug pusė visų išlaidų tai yra nuo 7 iki 10 tūkstančių eurų. Prie renginio organizavimo prisidėjo ir vietos verslas su UAB „Svenheim“ 2022 metais pasirašyta trijų metų rėmimo sutartis. Pernai negavę savivaldybės finansavimo organizatoriai bėgimą dar surengė, tačiau šiemet  finansinė našta jiems nebuvo pakeliama.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: