Dzūkų žinios

Į Šventežerį saldžių kepinių tendencijos atkeliauja iš Italijos ir Prancūzijos

Dalintis:

Kauno eglės įžiebimas ir gražūs lyg tikri imbieriniai sausainėliai ant jos paskatino mūsų kepėjas raitotis rankoves ir kepti. Sako, kai pakvimpa namai imbieriniais sausainiais, Kalėdos čia pat. Profesionali kepėja jau dėlioja ir saldų kalėdinį meniu. Kepimo bumas jau prasideda.

Pradėti kepti imbierinius sausainėlius ne per anksti

Daiva Kudzmanienė, Šventežerio kepyklėlės „Saldus amatas“ šeimininkė, sako, jog ji imbierinių sausainėlių jau nekepa, anksčiau tai darė: darbo daug, reikia džiovinti ne vieną kartą juos dažant, pirmiausia vieną sluoksnį, tada kitą, akys labai kenčia nuo itin kruopštaus darbo, o ir laiko daug prireikia skirti – bent kokias tris dienas, jei nori gražių, ilgas „žaidimas“, o žmonėms atrodo, už ką tiek mokėti turi: juk tik paprasti, gražūs imbieriniai sausainėliai. „Žmonės sumokėję pinigus nori pavalgyti, o šie sausainėliai labiau pažiūrėjimui nei pavalgymui“, – aiškina kepėja, mat tokius gražius pagamina, kad net valgyti gaila. Tačiau savo šeimoms ji vis tik pataria išsikepti šių žiemos šventes tarsi priartinančių sausainėlių. „Tikrai ne ankstoka, pats laikas kepti, manau“, – patikina ji. Tai malonus užsiėmimas visai šeimai, o sau, kaip jau nusidažys, taip ir bus gerai. „Jie gali sausai dėžutėse stovėti ir tris mėnesius, tad drąsiai galite jau pradėti kepti“, – ragina prityrusi meistrė. Neslepia, kad jos taip pat laukia intensyvus metas, nes užsakymų apstu. „Tortus dar kokius du galiu iškepti šventėms, dar šimtalapių ir visokių smulkių dalykėlių: kanelių, makaronsų, „Angel cookies“ pyragaičių“, – pavardija, ką dar galėtų iškepti Kalėdoms. Kas tie „Angel cookies“ pyragaičiai? „Labai skanūs. Jie kaip tortas. Tiksliau, galima pasakyti, kad tai kaip didelis torto gabaliukas. Viena aš tokio pyragaičio nesuvalgau, per daug man vienai, reikia dalintis per pusę. Vieno tokio pyragaičio kaina 4 eurai. Parduodami vienetais“, – aiškina meistrė. Niujorkietiški sausainiai su įvairiais įdarais taip pat parduodami vienetais. „Dar apie pastaruosius gerai ir nepaaiškinau klientams, nes pradėjau kepti prieš pat atostogas. Konkrečiai neaprašiau, bet kas ragavo, visiems labai patinka“, – pataria ragauti.

Per atostogas nieko nekepa: pabandė tik keletą naujienų

Daiva dabar atostogauja. Sakosi labai reikėję atostogų. Net nekepa nieko. „Pabandžiau nauja receptūra vieną tortą ir vieną sūrio pyragą. Tik tiek“, – prisipažįsta. Pastebi, kad bandymus stengiasi „daryti“ per artimųjų gimtadienius, kad būtų kam ragauti. „Kiekgi namiškiai gali jų suvalgyti, o kai daugiau žmonių, daugiau ragautojų, daugiau nuomonių, atsiliepimų“, – kalba. Kepė mamos gimtadieniui, krikštasūniui. „Be progos prisikepsiu ir paskui stumdysime su vyru vienas nuo kito, kas suvalgys“, – tarsteli.

Atostogų metu atsirado daugiau laiko ramiai atlikti kai kuriuos darbus. „Performavau meniu ir jau paskelbiau, ką Kalėdoms kepsiu“, – jau informavo smaližius. O ir pailsėti reikėjo, nes darbas sunkus: užsisuka nuo ryto iki vakaro ir taip visą savaitę, laisva diena tik sekmadienis. „Kaip voverytė rate nuo 8 ryto iki 11 vakaro, kartais būna, kad ir pirmą nakties namo pareinu iš savo kepyklėlės“, – sako. Džiaugiasi, kad namų darbus nudirba vyras, net mėsos pamarinuoja, skalbinius sudžiausto grįžęs po darbų. „O aš 6 valandą atsikėlusi, tik grindis prabraukiu, kokius skalbinius sudedu ir lekiu į kepyklėlę“, – pasakoja.

Stebi Vilniaus, Kauno tendencijas, kurios atkeliauja iš Prancūzijos ir Italijos

„Aš stebiu Vilniaus, Kauno tendencijas. Šefės grįžta iš kursų iš Prancūzijos, Italijos, parsiveža begalę naujienų, pradeda ir pas mus kepti. Kas šiuo metu ant bangos, tą ir aš kepu. Instagramas pilnas to, kas dabar populiaru“, – atkreipia dėmesį. Stengiasi ir pramokti, ir pasiūlyti savo klientams. „Aš stebiu, į ką orientuojasi jaunimas, pasirenku, ką man pritaikyti savo praktikoje“, – aiškina. Kainos ženkliai mažesnės Šventežeryje, o kokybė tokia pat kaip didmiesčiuose. „Pasižiūriu, kiek jos įkainoja savo gaminius, aš mažiau kokiu euriuku kitu imu, o pagaminu tokios pat kokybės“, – paaiškina. Reikia nuolat orientuotis situacijoje, stebėti tendencijas, kainas. „Privalo būti skanu, bet jei aš paprašysiu tiek, kiek Vilniuje prašo už tortą, jo niekas nepirks. Nepamirškime, kad čia Lazdijai – ne Vilnius“, – teigia.

Darbų numatyta daug. „Prieš Kalėdas jau ir vyras indus plauna, sūnus rašo žinutes klientams. Visi dirbame. Nes man vienai tiek darbo, kad jau nei Kalėdų gali nereikti. Kūčią pagamina vyrai, aš pareguliuoju, kažką užsisakau iš kitų rajono gamintojų. Mano šeimos vyrai kepa tradicinį karpį su daržovėmis Kūčių vakarienei, tai mišrainės, tai silkutės kokios pasigaminame. Pas mamą važiuojame paprastai, tai ir ji kažką pagamina“, – sako, jog išeitį randantys. Daiva pati mėgsta gaminti maistą, visą dieną ir ji pati, ir kiti šeimos nariai gamindavo, kol ji nekepė saldumynų, dabar jau viskas kitaip. „Smagu, kai pati pasigamini, žinai ir kaip, ir ką pasigaminai, bet man reikia kepti saldumynus kitų džiaugsmui“, – sako D. Kudzmanienė.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: