Dzūkų žinios

Savaitės komentaras Politikų tyčiojimasis iš savo oponentų virto baisia tragedija

Dalintis:
Adomo Žilinsko piešinys.

Algimantas Mikelionis
Tai turėjo anksčiau ar vėliau įvykti, ir manęs kažkodėl visiškai nenustebino, kad tai įvyko Lenkijoje. Beveik prieš dvi savaites labdaringo renginio metu Lenkijos uoste Gdanske scenoje buvo užpultas ir peiliu subadytas šio miesto meras P. Adamowiczius. Medikai ilgai ir įnirtingai kovojo dėl jo gyvybės, bet, deja, pirmadienį, sausio 14 dieną, Gdansko mero gyvybė užgeso. Toks dalykas žmones turėtų sukrėsti iki sielos gelmių. Tad nenuostabu, kad apie jį garsas pasiekė ne tik visą Europą, bet ir pasaulį.
Komentaro pradžioje parašiau, kad toks tragiškas įvykis turėtų nustebinti. Deja, ne pirmą dešimtmetį atidžiai domėdamasis Lenkijos politine scena ir matydamas dabar esančios valdžioje partijos „Įstatymas ir teisingumas“ elgesį laukiau kažko panašaus. Lenkijos visuomenė sunkiai serga, ir pagrindinė šios ligos priežastis minėtos partijos buvimas valdžioje. Švelniai tariant, keistai besielgiančio J. Kaczynskio vadovaujama partija „Įstatymas ir teisingumas“ dar tik savo rinkiminėje kampanijoje rado daugybę priešų: tai visų pirma pagrindiniai priešininkai politinėje scenoje PO (Piliečių platforma), Europos Sąjunga, visi liberaliai ir provakarietiškai bei pažangiai mąstantys ir besielgiantys Lenkijos piliečiai. Tik atėjusi į valdžią partija „Įstatymas ir teisingumas“ pradėjo isteriškai rėkauti ir atvirai skatinti nekęsti kitaip mąstančių Lenkijos politikų, žmonių, užsienio kapitalo įmonių, laisvos žiniasklaidos. Valstybinė televizija ir radijas buvo visiškai pajungti valdžios interesams ir tapo tikru valdžios ruporu. Televiziją ir radiją paliko patys geriausi žurnalistai ir laidų vedėjai nenorėdami elgtis taip, kaip jiems liepia iš viršaus.
Kai to savaitgalio vakarą perskaičiau žinutę apie pasikėsinimą į Gdansko merą, net nesuabejojau, kad jis priklausė PO (piliečių platformai) ir buvo liberalių pažiūrų. Lenkija seniai skilusi ir pasidalinusi į dvi dalis. Jeigu liberalių pažiūrų jaunesni ir išsilavinę miestų gyventojai yra intelektualūs ir kultūringi, tai „Įstatymą ir teisingumą“ daugiausia remia vyresnio amžiaus, mažiau išsilavinę kaimiškų vietovių ir itin konservatyvių pažiūrų žmonės. Jeigu liberalių pažiūrų pirmoji grupė yra ramaus elgesio ir kultūringa, tai valdžią remiantys piliečiai yra itin nelankstūs, mažo išprusimo, dėl visų Lenkijos bėdų linkę kaltinti valdžioje anksčiau buvusius liberalus, kurių aukštas intelekto lygis ir išsilavinimas.
Reikia pabrėžti, kad Lenkijoje yra itin gausi euroskeptikų bendruomenė. Taip, ES ir jos politiką galima ir reikia kritikuoti, bet Lenkijoje ši bendruomenė atvirai nekenčia europinių vertybių ir jos politikų, o tokią valstybę kaip Vokietija laiko dideliu blogiu savo šaliai.
Kraupus sutapimas, bet kaip tik tuo metu, kai buvo nužudytas Gdansko meras P. Adamowiczius, Lietuvos žiniasklaidoje pasirodė nuotrauka, kurioje keli politikai smagiai juokiasi žiūrėdami į žmogaus siluetą, suvarpytą kulkomis, prie kurio buvo parašyta: Gabrielius. Turbūt niekam nereikia aiškinti, koks politikas buvo turimas omenyje. Gal kam tai ir labai juokinga, bet iš tiesų tai jokiu būdu nėra nekaltas pokštas. Nuo tokių dalykų ir prasideda tokios baisios tragedijos kaip beveik prieš dvi savaites Lenkijoje.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: