Dzūkų žinios

Globojami vaikai kuria Lazdijuose darbo vietas

Dalintis:
Lazdijuose vaikams skirti du erdvūs namai, kuriuose gali gyventi nuo 8 iki 10 vaikų.

Lazdijai turi puikią perspektyvą kurti naujas darbo vietas teikiant ypač svarbią ir humanišką paslaugą. Puiki gamta, geras oras, išplėtota socialinė infrastruktūra, įgyta patirtis – visa tai sudaro sąlygas mūsų krašte plėtoti modernią, maksimaliai priartintą prie šeimos modelio vaikų globos sistemą.
Vis daugiau vaikų iš globos namų ir nedarnių šeimų pasirenka gyvenimą Lazdijuose. Neseniai į „Židinio“ namus atvažiavo keturi vaikai iš Kauno rajono, laukiama vaikų iš Kretingos ir Vilniaus.

Atvyko du broliai ir sesutė
„Jei atsiranda tiek daug norinčiųjų savo vaikyste džiaugtis Lazdijuose, vadinasi, esame patrauklūs ir turime galimybę išsiauginti gausų būrį jaunų žmonių“, – teigė savivaldybės meras Artūras Margelis.
Lazdijų rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Rosvita Rupšienė pasidžiaugė, jog visai neseniai į „Židinio“ namus atvyko keturi vaikai iš Kauno rajono.
Jos teigimu, iš Kauno rajono atvyko trys vienos šeimos vaikai, du broliai ir sesutė, bei 15-metė paauglė iš kitos šeimos. Jie buvo prižiūrimi globėjų, tačiau dėl tam tikrų problemų teko keisti jų globos formą, todėl buvo atvežti į vieną iš „Židinio“ namų.
Šiuo metu vyksta projektas „Vaikų dienos centrų plėtra Lazdijų rajono savivaldybėje“, pagal kurį galima paimti vaikus iš Vaikų globos namų, kurių dabar nuspręsta apskritai atsisakyti, ir apgyvendinti juos atskiruose namuose pagal šeimos modelį.
„Šiame projekte dalyvauja visa Lietuva, tai vienas iš svarbiausių kelių pakeisti vaikų globos sistemą perkeliant vaikus iš iki šiol veikusių institucinių įstaigų į šeimos tipo namus. Mes susiduriame su didele konkurencija – daug rajonų ir miestų nori pas save apgyvendinti kuo daugiau vaikų, todėl tenka būti geresniems už kitus, kad pritrauktume pas save gausesnį būrį vaikų“, – sakė R. Rupšienė.
Lazdijuose vaikams skirti du erdvūs namai, kuriuose gali gyventi nuo 8 iki 10 vaikų. Čia jie gyvena kaip tikroje šeimoje – patys gaminasi maistą, kartu valgo, renkasi drabužius ir juos tvarkosi, kitaip sakant, mokomi socialinių įgūdžių, kaip tai natūraliai vyksta įprastose šeimose.
R. Rupšienės teigimu, vaikų gyvenimo sąlygas Lazdijuose puikiai vertina socialinio darbo kolegos iš Vilniaus, Kauno ir kitų Lietuvos miestų.

Būtina plėsti namelių tinklą
Meras A. Margelis įsitikinęs, jog vaikų globos paslaugas būtina plėsti, nes tai, anot jo, puiki perspektyva ir ekonomine, ir demografijos prasme.
„Kiekvienas iš kito miesto ar rajono atvežtas vaikas kartus atsiveža ir valstybės jam skiriamus pinigus. Mano skaičiavimu, vienas vaikas sukuria apie 8–10 darbo vietų. Pagalvokite, atsivežame dešimt vaikų, jau sukuriame iki 100 darbo vietų. Manau, jog tai puiki perspektyva“, – sakė meras.
Jis įsitikinęs, jog būtina išnaudoti šio projekto suteikiamas galimybes ir didinti vaikų namelių skaičių.
„Mano planas buvo rajone sukurti namų vaikams tinklą, kad juose galėtume apgyvendinti kuo daugiau vaikų iš kitų rajonų. Lazdijai galėtų tapti visos Lietuvos modernios vaikų globos namų centru. Pinigus namų pirkimui mes gauname, turime juos panaudoti, nes kitaip neteksime pinigų ir projektas bus sužlugdytas“, – sakė meras.

Jau trūksta vietų
„Židinio“ vadovas Egidijus Aleksonis pripažino, jog norinčiųjų apsigyventi Lazdijų šeimos namuose vis daugėja. Šiuo metu dar šeši vaikai iš Kretingos rajono labai norėtų apsigyventi Lazdijuose, tačiau abiejuose namuose jau visos vietos užpildytos, todėl labai laukiama, kad šalia jau veikiančių dviejų namų atsiras ir trečiasis, tuomet globotinių skaičius padidės dar dešimčia vaikų.
Meras A. Margelis įsitikinęs, jog šis projektas turi puikių perspektyvų. „Kuo daugiau vaikų sugebėsime Lazdijuose priimti, tuo daugiau sukursime darbo vietų, tuo didesnė tikimybė, jog užsiauginsime Lazdijams jaunų žmonių, kurie, tikėtina, čia liks gyventi ir kurti šeimas bei gerinti mūsų krašto demografinę situaciją“, – sakė meras.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: