Dzūkų žinios

Politikų ir politinių partijų balandžio mėnesio populiarumo reitingai

Dalintis:
Adomo Žilinsko piešinys.

Praėjusį šeštadienį, balandžio dvidešimtą dieną, dienraštyje „Lietuvos rytas“ buvo paskelbti balandžio 4–13 dienomis „Vilmorus“ atliktos apklausos rezultatai. Jie atspindi politikų ir politinių partijų populiarumo reitingus ir jų pokyčius palyginus su kovo mėnesiu.
Respondentams buvo užduotas klausimas: palankiai ar nepalankiai vertinate šiuos Lietuvos visuomenės veikėjus? Pirmą vietą užėmė prezidentė D. Grybauskaitė, kurią palankiai įvertino beveik 64 procentai atsakiusiųjų į šį klausimą. Prezidentės reitingai palyginus su kovo mėnesiu paaugo dviem procentais. Nepalankiai ją vertino 20 procentų apklaustųjų. Tenka pastebėti, kad ir savo antrąją kadenciją D. Grybauskaitė su retomis išimtimis buvo pastovi „Vilmorus“ apklausų lyderė. Ji tinkamai atstovavo mūsų valstybei užsienyje, buvo griežta Lietuvą valdančiai Seimo daugumai ir Vyriausybei bei premjerui S. Skverneliui. Prezidentė sėkmingai pastebėdavo ir įvertindavo pagrindines šalies problemas ir laiku kėlė svarbiausius mūsų šaliai klausimus.
Antroje vietoje liko Kauno meras V. Matijošaitis, kurį 59,4 procento respondentų įvertino palankiai. Palyginus su kovo mėnesiu (61) jo populiarumo reitingas kiek smuktelėjo, bet nepalankiai jį įvertino 15,3 procento apklaustųjų. V. Matijošaitis irgi ilgą laiką laikosi prizininkų trejetuke, nes yra ne tik sėkmingas verslininkas, bet ir sudaro sėkmingai Kauno problemas sprendžiančio mero įspūdį. Bent patys kauniečiai už jį guldo galvas. Retai sutiksi laikinojoje sostinėje gyvenantį žmogų, kuris neigiamai atsilieptų apie šio miesto merą. Trečią vietą užėmė kitas politikos sunkiasvoris – užsienio reikalų ministras L. Linkevičius, kurį palankiai įvertino 48,2 procento respondentų. Palyginus su kovo mėnesiu jo reitingas ūgtelėjo vienu procentu. Per mėnesį daugiau kaip dviem procentais sumažėjo jį neigiamai vertinančių apklaustųjų – nuo 17,3 iki 14,9 procento. L. Linkevičius sėkmingai laikosi Lietuvos pozicijos įvairiais užsienio politikos reikalais, kalba aiškiai, įtikinamai ir solidžiai.
Iš kitų visuomenės veikėjų, kurie vertinami palankiai, galima išskirti susisiekimo ministrą R. Masiulį ir Seimo pirmininką V. Pranckietį. Juos teigiamai įvertino daugiau kaip 40 procentų apklaustųjų. Premjerą S. Skvernelį palankiai įvertino 37,6 respondentų, bet net 39,8 – neigiamai. Apskritai, S. Skvernelis yra prieštaringas politikas, kuris neretai painiojasi savo kalbose, teiginiuose ir veiksmuose. Be to, visi pastebėjo, kad dalyvaudamas prezidento rinkimų debatuose kalba tik žvilgčiodamas į tai, kas parašyta popieriuje, o tai jau visiškai nesolidu.
„Žaliųjų valstiečių“ vadą R. Karbauskį palankiai įvertino 30 procentų respondentų, bet nepalankiai net 51 procentas apklaustųjų. Pagrindinis jo priešininkas ir opozicijos lyderis G. Landsbergis irgi atsidūrė panašioje situacijoje. Palankiai jį vertina 29,7 procento, o nepalankiai – 48,1 procento apklaustųjų. O štai sveikatos apsaugos ministras A. Veryga yra pats prasčiausias iš visų valdančiųjų ministrų: palankiai jį vertina 20,5 procento respondentų, o nepalankiai – net 58,3! Ypač į akis krenta tai, kad apie eilę valstiečių ministrų respondentams yra sunku ką nors pasakyti. Apie ministrus E. Jankevičių, M. Kvietkauską, G. Surplį, K. Mažeiką ir Ž. Vaičiūną sunku ką nors pasakyti gerokai daugiau nei 70 procentų apklaustųjų!
Respondentams buvo užduotas dar vienas klausimas: už kurią partiją balsuotumėte rinkimuose į Seimą, jeigu rinkimai vyktų kitą sekmadienį? Į pirmą vietą smagiai liuoktelėjo konservatoriai, už kuriuos pasisakė 20,8 apklaustųjų. Palyginus su praėjusiu mėnesiu (16,3) jų populiarumo reitingas išaugo net 4,5 procento. Į antrą vietą smuktelėjo valdžioje esanti Valstiečių ir žaliųjų sąjunga – už ją balsuotų 15,8 apklaustųjų, kai prieš mėnesį tokių buvo 18,6 procento. Tokią didelę konservatorių persvarą lemia gana sėkmingas darbas opozicijoje: jie gerai pastebi prastus valstiečių sprendimus ir tinkamai juos kritikuoja. Be to, „žalieji valstiečiai“ patys suteikia daugybę progų juos kritikuoti. Bet konservatorių bėda yra ta, kad jie laimėję rinkimus nerastų su kuo sudaryti valdančiąją koaliciją. Liūdna stebėti, kaip Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis plūduriuoja reitingų dugne.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: