Dzūkų žinios

Niekuomet žmogus nėra toks gražus, koks jis yra kurdamas

Dalintis:

„Niekuomet žmogus nėra toks gražus, koks jis yra kurdamas“. Tai žodžiai, pasakyti prieš 80 metų, puikaus lietuvių rašytojo, filosofo ir pedagogo Vydūno. Nuo senų laikų žmogus suprato, kad meno poveikis plėtoja žmogaus estetines, dvasines ir kūrybines galias, ugdo pasaulėžiūrą, tai svarbi pagalba žmogaus saviraiškai. Ne viena įstaiga įvairų meną pasirenka kaip terapiją, padedančią išreikšti jausmus, išlaisvinti užslopintas emocijas, patyrimus, ugdančią kantrybę, skatinančią asmenybės augimą, suteikiančią jausmą būti reikalingam visuomenei.
Veisiejų socialinės globos namai, siekdami pagerinti gyventojų kokybišką gyvenimą, ieškodami įdomių veiklų saviraiškai, pasirinko meno šaką – keramiką. Keramika – kur kas daugiau nei amatas. Tai terapija tikrąja to žodžio prasme, kuri žmogų ramina, nuteikia kūrybai, bendravimui ir sujungia kelių amžių kartas bendram darbui. Veisiejų socialinės globos namų keramikos užimtumo grupė įsikūrė 2014 m. Viskas prasidėjo aplankius Druskininkų M. K. Čiurlionio meno mokyklą. Šios ekskursijos metu globos namų gyventojai ne tik susipažino su šioje mokykloje veikiančiomis užimtumo grupėmis, bet ir patys galėjo paliesti molį ir iš jo pasigaminti gaminį bei išbandyti molio žiedimo stakles. Keramikė Gulnara Kupčinskienė supažindino su molio gaminimo technologija, naudojamomis priemonėmis bei maloniai parodė, kaip nesudėtingai pasigaminti keramikos dirbinius, papasakojo, kaip išdegtą molį dekoruoti glazūromis.
Globos namų gyventojams pareiškus norą savo namuose kurti ir gaminti keramikos gaminius, šią mintį aktyviai palaikė globos namų direktorius. Buvo sudarytos sąlygos įrengti keramikos užimtumo kabinetą, pasirūpinta reikalinga įranga bei priemonėmis, kad būtų patogu dirbti naujame kabinete. Jau pirmųjų metų pabaigoje Veisiejų socialinės globos namuose buvo surengta pirmoji keramikos užimtumo grupės darbų paroda.
Per penkerius keramikos užimtumo grupės gyvavimo metus buvo surengtos parodos Veisiejų regioninio parko lankytojų centre, Veisiejų muziejuje, Veisiejų kultūros namuose. Veisiejų socialinės globos namų gyventojų keramikos dirbiniais apdovanojami šiuos namus aplankę svečiai. Keramikos gaminių galima įsigyti įvairiuose miestelio bendruomenės renginiuose, Kaziuko mugėje, Joninių šventėje, Kalėdinės eglės įžiebimo šventėje. Šiemet į Kaziuko mugę Veisiejų socialinės globos namų gyventojus pakvietė Leipalingio progimnazija.
Globos namų gyventojai įgyti keramikos žinių ne kartą buvo nuvykę į Vilniuje esančią keramikos studiją „Keramika Sau“. Šioje studijoje globos namų gyventojus priėmė keramikės Sigita Lukošiūnienė ir Karolina Mačerauskienė. Jos pristatė eksponuojamus naujus keramikos darbus ir vedė praktinę-edukacinę pamoką, supažindino su keramikos subtilybėmis.
Įgytomis žiniomis globos namų gyventojai ne kartą pasidalino su kitais Veisiejų bendruomenės nariais. Drauge su Veisiejų Sigito Gedos gimnazijos ikimokyklinio ugdymo skyriaus vaikučiais buvo gaminamos keramikos dovanos mamoms, kartu su rankdarbių studijos „Kuparėlis“ moterimis – molio puodeliai, o su III amžiaus universiteto dalyvėmis – dekoratyvinės lėkštės. Pagaminti keramikos gaminiai buvo eksponuojami Veisiejų socialinės globos namuose. Šiemet savo įgytomis keramikos žiniomis globos namų gyventojai pasidalino su Seirijų bendruomenės namų dalyvėmis gamindami įvairias dekoratyvines lėkštes, kurias išdegus dekoravo įvairiaspalvėmis glazūromis.
Įkūrus keramikos užimtumo grupę Veisiejų socialinės globos namuose, atsirado erdvė saviraiškai, gyventojai įgavo naujų įgūdžių, nemažai žinių ir patirties. Meninio, estetinio ugdymo būdais ir priemonėmis skatinama globos namų gyventojų integracija į visuomenę. Keramikos menas jiems padeda patirti saviraiškos ir bendravimo džiaugsmą, jaustis reikalingiems bendruomenei bei skatina norą dalintis savo žiniomis ne tik su regiono, bet ir su respublikos įstaigomis.

Sonata Varnelienė, socialinė darbuotoja

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: