Dzūkų žinios

Tuštėjančios klasės: liūdna ateitis ir smūgis rajono kišenei

Dalintis:
A. Čiurlionis: „Mes su pedagogais esame savo mokyklos patriotai ir tikime, kad bendromis pastangomis įkalbinsime tėvus leisti savo atžalas į mūsų mokyklą.“

Liūdnos prognozės, jog rajone mažėja vaikų ir teks uždaryti per dešimt klasių, tampa realybe. Tokia situacija gali turėti niūrių pasekmių – Lazdijų kraštas ims senti, o savivaldybė negaus solidžių pinigų už moksleivių krepšelius. Šias prognozes galėtų pašviesinti rajono valdžia, mokyklų vadovai, pedagogai, sugebėję įkalbėti tėvus neperkelti savo atžalų į kitas ugdymo įstaigas.

Rajonas praras daug pinigų
Savivaldybės tarybos narys, buvęs administracijos direktorius Gintautas Salatka pripažino, jog, pagal dabartinę situaciją, rajone teks atsisakyti net 17 klasių komplektų. Šios problemos esmė – šiose klasėse nesusidaro normatyviniais aktais nustatytas moksleivių skaičius.
„Jei skaičiuosime, jog vienas klasės komplektas mokinio krepšelio forma į rajoną atneša apie 20 tūkst. eurų, tai septyniolikos klasių panaikinimas rajonui kainuotų apie 350 tūkst. eurų. Kitaip sakant, mes prarastume tokią didžiulę pinigų sumą“, – kalbėjo G. Salatka.
Paklaustas, kur dingsta moksleiviai iš rajono mokyklų, pašnekovas sakė, jog rajone mažėja mokyklinio amžiaus vaikų. Taip pat pastebėjo, jog kai kurių vaikų tėvai, pamatę, jog klasėse mažai mokinių, savo vaikus perkelia į kitą mokyklą, dažnai net į gretimo rajono.
G. Salatkos teigimu, yra klasių, kurioms iki pilno komplekto trūksta vieno ar dviejų vaikų. Kai kurių klasių grupių minimali komplekto norma – 8 vaikai.
„Manau, jog visi turime padirbėti, kad sukomplektuotume bent tas klases, kur trūksta tik vieno vaiko. Reikia pastangų, kad išsaugotume mūsų mokyklose vaikus ir neprarastume pinigų“, – sakė G. Salatka.
Jo teigimu, daugiausiai moksleivių trūksta Krosnos, Kučiūnų, Šventežerio mokyklose.

Dirbs rinkodarinį darbą
Šventežerio mokyklos direktorius Artūras Čiurlionis pripažino, jog jo vadovaujamoje mokykloje yra trys nesukomplektuotos klasės, kuriose iki minimalios normos trūksta vos po vieną moksleivį.
„Mes su pedagogais esame savo mokyklos patriotai ir tikime, kad bendromis pastangomis įkalbinsime tėvus leisti savo atžalas į mūsų mokyklą. Mokykla tikrai gera, naujausiuose ugdymo įstaigų reitinguose savo grupėje užėmėme 3–4 vietą Lietuvoje. Pas mus atvažiuoja dirbti pedagogai iš Lazdijų, o kai kurie lazdijiškiai net važiuoja pas mūsų matematikos pedagogus gilinti savo žinių“, – sakė direktorius.
A. Čiurlionis juokavo, jog visą vasarą teks dirbti rinkodarinį darbą, kad būtų surasta kuo daugiau mokinių ir įkalbėti pasilikti čia besimokantieji.
Direktorius teigė, jog ketina pasitelkti įvairias priemones – naudoja socialinius tinklus, kalbasi su moksleivių tėvais, pačiais moksleiviais.
„Mes nusiteikę ryžtingai, lengvai nepasiduosime, tikiu, jog norimą rezultatą pasieksime“, – kalbėjo direktorius.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: