Dzūkų žinios

Ar mūsų rajono vaikų maitinimą patikėsime svetimiems?

Dalintis:
„Švediško stalo“ maitinimo principas ateinančiais mokslo metais gali įsitvirtinti ir Lazdijų mokyklose.

Baigiantis mokslo metams, ugdymo įstaigų vadovai ir švietimo procesų strategai pradeda planuoti ateinančius mokslo metus. Viena iš svarbių užduočių – moksleivių maitinimo organizavimas. Kam patikėsime vaikų maitinimą? Ar leisime užsidirbti vietos verslininkams, ar atiduosime kortas į monopolistų rankas? Ar rajono valdžia sugebės nukreipti mokesčius į rajono biudžetą, ar leis jiems iškeliauti į Kretingą ar Mažeikius? Šie ir kiti klausimai kasmet vasarą kyla ugdymo įstaigų vadovams, aršiai tarpusavyje konkuruojančioms maitinimo įstaigoms.

Viską spręs konkursai
Lazdijų rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Asta Zablackienė „Dzūkų žinioms“ teigė, jog ikimokyklinio ugdymo įstaigose vaikams maistą gamina įstaigų virėjos, o rajono mokyklose ir gimnazijose – įmonės, teikiančios maitinimo paslaugas.
„Šiais mokslo metais mūsų moksleivius maitino trys įmonės – viena vietinė, registruota Lazdijų rajone, ir dvi nacionalinio masto įmonės, dirbančios visoje Lietuvoje“, – sakė A. Zablackienė.
Ji teigė, jog dėl maisto kokybės nebuvo sulaukta didesnių priekaištų, kai kuriose mokyklose buvo bandomas „švediško stalo“ modelis, kai įsipilti sriubą ir įsidėti salotų galėjo patys moksleiviai pagal savo norus.
Savivaldybės atstovė pastebėjo, jog dabar bus skelbiami nauji viešųjų pirkimų konkursai maitinimo paslaugoms, laimės ta įmonė, kuri pasiūlys geriausią kainą ir „švediško stalo“ maitinimo modelį.
„Žinoma, „švediškas stalas“ reikalauja iš paslaugos tiekėjo papildomų investicijų, todėl konkurso rezultatus sunku prognozuoti“, – sakė A. Zablackienė.

Norėtų ūkininkų produkcijos
Seirijų Antano Žmuidzinavičiaus gimnazijos direktorė Zita Ščerbetkienė „Dzūkų žinioms“ teigė, jog moksleiviai ir pedagogai buvo patenkinti maitinimo paslaugomis, kurias, redakcijos duomenimis, teikė gimnazijos kaimynystėje registruota bendrovė.
Direktorė pripažino, jog mokyklos negali laisvai pasirinkti maitinimo paslaugos tiekėjo, bet turi pirkti šias paslaugas per viešuosius pirkimus.
„Vasarą mes atliksime viešųjų pirkimų procedūrą ir turėsime mūsų maitintoją“, – sakė direktorė.
Ji pripažino labai palaikanti „švediško stalo“ maitinimo būdą ir tikisi, jog konkurso laimėtojas šią paslaugą išplėtos.
„„Švediškas stalas“ visiems labai patinka, juolab, jog jis padeda taupyti maistą, vis mažiau jo keliauja į atliekas. Labai norėčiau, kad moksleivių maisto racione atsirastų kuo daugiau mūsų rajono ūkininkų išaugintų daržovių, o gal net ir pieno produktų“, – dėsto savo požiūrį gimnazijos direktorė.

Įžvelgia nelygiavertę konkurenciją
Uždarajai akcinei bendrovei „Pandora“ vadovaujantis direktorius Audrius Šmulkštys teigė, jog iki šiol jo vadovaujama įmonė teikė maitinimo paslaugas nemažam skaičiui Lazdijų rajono mokyklų, tačiau dėl ateinančių mokslo metų jis nusiteikęs pesimistiškai.
„Anksčiau, kai moksleivių maitinimo paslaugos buvo perkamos apklausos būdu, mes galėjome konkuruoti su didžiaisiais paslaugų tiekėjais, o dabar, kai vyks viešųjų pirkimų konkursai, mums sunku bus su jais varžytis, nes konkursų sąlygas jiems įvykdyti bus daug lengviau nei mums“, – sakė „Pandoros“ vadovas.
Jis pripažino, jog, pagal naujus reikalavimus, paslaugos tiekėjui teks nemažai investuoti į įrangą – įsigyti šilumą palaikančius įrenginius – marmitus, kurie naudojami „švediško stalo“ tipo maitinimui.
„Monopolistų galimybės visai kitos – jie gali investuoti įspūdingas sumas, o mūsų galimybės labai ribotos. Manau, jog konkurse mes susidursime su nelygiaverte konkurencija“, – sakė A. Šmulkštys.
Jis kalbėjo, jog rajono valdžia turėtų būti suinteresuota tuo, kad vietiniai verslininkai turėtų adekvačias sąlygas dirbti ir užsidirbti savo rajone, o ne lengva ranka atiduoti paslaugas svetimiems verslininkams.
„Jei mes galėtume normaliai dirbti savo rajone, tai mūsų mokesčiai papildytų rajono biudžetą, o mes galėtume išgyventi. Jei paslaugų tiekimą perims didžiosios maitinimo įmonės, rajonas praras nemažai pinigų“, – sakė A. Šmulkštys.

Maitintojams priekaištų neturi
Lazdijų valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas, valstybinis veterinarijos inspektorius Auridas Marcinkus teigė, jog jo vadovaujama tarnyba yra atsakinga už moksleiviams teikiamų maitinimo paslaugų kokybę.
„Šiais mokslo metais Lazdijų rajono moksleivius maitino trys bendrovės – Lazdijų rajone registruota UAB „Pandora“ ir visoje šalyje šias paslaugas teikianti VšĮ „Bruneros“ (buvęs „Kretingos maistas“, liūdnai pagarsėjęs per Dainų šventę – aut. past.), registruota Kretingoje, ir UAB „Grūstė“, registruota Mažeikiuose. Mes nuolat tikriname jų gaminamo maisto kokybę, higienos normų laikymąsi. Reikia pastebėti, jog praėjusiais mokslo metais didesnių priekaištų šioms bendrovėms neturėjome“, – sakė A. Marcinkus.
Paklaustas, ar jo vadovaujama tarnyba turi kokios nors įtakos parenkant maitinimo paslaugos tiekėją, A. Marcinkus atsakė, jog atrankos procese tarnyba nedalyvauja.
„Mes nesikišame į konkursus. Į mus kreipiasi konkursus laimėjusios bendrovės, kurios privalo iš mūsų gauti visus jų veiklai būtinus leidimus“, – sakė A. Marcinkus.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: