Dzūkų žinios

Kuo skiriasi erkinis encefalitas ir Laimo liga?

Dalintis:

Šylant orams vis dažniau norisi būti gamtoje, džiaugtis bundančia žaluma, tačiau pavasaris pažadina ir erkes, kurios platina pavojingas ligas.
Erkės atkunta, kai oro temperatūra pasiekia 5 laipsnius šilumos ir pradeda šilti dirvožemis ir būna aktyvios iki spalio mėn., kai atšąla orai. Jos gali užkrėsti erkiniu encefalitu, Laimo liga ir kt.
Erkinis encefalitas ir Laimo liga yra visiškai skirtingos ligos, skirtingi jų sukėlėjai, simptomai, gydymas. Tačiau neretai žmonės jas painioja. Laimo liga kyla dėl borelijos bakterijų, o erkinis encefalitas – dėl virusų. Šių ligų sukėlėjai paplitę visoje Lietuvoje. Tai skirtingos ligos, neturinčios bendrų požymių.
Erkinio encefalito inkubacinis periodas trunka nuo 8 iki 30 dienų. Erkinis encefalitas yra ūmi liga, sukelianti galvos smegenų pažeidimą ir uždegimą. Ji pavojinga dar ir dėl to, kad iš anksto negalima numatyti, kokio sunkumo forma pasireikš. Erkiniam encefalitui pažeidus galvos smegenis gali sutrikti kalba, mąstymas, klausa, rega, judesiai ar kvėpavimas. Užsikrėtęs žmogus iš pažiūros gali jaustis gan gerai, bet, kaip praktika rodo, smegenų pažeidimas vystosi įvairiose vietose ir kartais netgi ištinka staigi mirtis. Nėra jokių vaistų, galinčių įveikti erkių platinamą centrinę nervų sistemą veikiantį virusą. Žmonės dažnai nesupranta, kad serga erkiniu encefalitu, nes pirmajai ligos bangai būdingas karščiavimas ir kiti į gripą panašūs simptomai. Po to sergančiojo būklė pagerėja – atrodo, kad žmogus lyg ir sveiksta, bet tada ateina antroji ligos banga. Maždaug trečdaliui erkiniu encefalitu persirgusių žmonių gresia liekamieji reiškiniai. Sunkiausi – peties paralyžius: žmogus nenulaiko galvos, rankų. Taip nutinka 1–2 procentams ligonių. Kiti galimi ligos padariniai – nemiga, bloga koncentracija, sunku susikaupti. Tokie simptomai gali trukti ilgiau ar trumpiau, jie blogina gyvenimo kokybę, žmogus jaučiasi nevisavertis. Erkiniam encefalitui būdingas dvibangis karščiavimas su centrinės nervų sistemos pažeidimu – meningitu arba meningoencefalitu. Geriausias būdas apsisaugoti nuo erkinio encefalito yra skiepai. Reikėtų suskubti skiepytis, nes erkės jau aktyvios. Dabar skiepytis dar ne vėlu, ypač jei dažnai gamtoje dar nebūnate. Erkinis encefalitas gydomas tik simptomiškai.
Laimo liga pasireiškia kitaip: erkės įkandimo vietoje odoje atsiranda raudona dėmė, ligonis skundžiasi sąnarių ir raumenų skausmu, o vėlyvu ligos periodu pažeidžiama centrinė nervų sistema. Laimo ligos inkubacinis periodas gali trukti iki 30 dienų. Raudona odos dėmė atsiranda vidutiniškai po 3–5 dienų nuo įkandimo. Laimo ligos sukėlėjai jautrūs antibiotikams. Nuo Laimo ligos skiepų nėra.
Kita vertus, ne kiekvienas kad ir užsikrėtusios erkės įkandimas baigiasi liga. Kartais žmonių kraujyje randama antikūnų prieš minėtus sukėlėjus, kurie rodo persirgtą ligą, nors tie žmonės niekada nėra sirgę nė viena tų infekcijų. Teisingiau pasakius, jie persirgo besimptomėmis tų ligų formomis.

Verta žinoti
Ištraukti erkę reikia specialiais traukikliais arba pincetu: suimti kuo arčiau odos už galvutės ir staigiu judesiu truktelėti, kad kūne neliktų galvutės. Įkąstą vietą reikėtų dezinfekuoti spiritiniu tirpalu. Ištraukus erkę reikia stebėti savo sveikatą, ar neatsiranda kokių nors ligos požymių. Jiems pasireiškus būtina kuo skubiau kreiptis į medikus.
Būnant gamtoje, geriausia rengtis šviesiais drabužiais ilgomis rankovėmis, kelnių galus sukišti į kojines ar batus.
Mažiau erkių gyvena spygliuočių miškuose, o gausiau lapuočių. Jų esama ir kaimo sodybose, kolektyviniuose soduose, miesto parkuose, skveruose, stadionuose ir kt.
Prieš pradėdama siurbti kraują, erkė suvilgo žaizdelę savo seilėmis, kuriose yra nuskausminančių ir kraujo krešėjimą stabdančių medžiagų, todėl žmogus nejunta įkandimo ir dažniausiai iškart nepastebi parazito.
Užsikrėsti erkiniu encefalitu galima ne tik įsisiurbus infekuotai erkei, bet ir geriant šviežią nepasterizuotą šia liga užsikrėtusių ožkų ar karvių pieną, vartojant jo produktus.
Ligos sukėlėjus erkės perduoda iš kartos į kartą, todėl gamtoje daugėja ligos platintojų.
Pavojingos yra ne tik suaugusios erkės, bet ir nesubrendusios – vadinamosios nimfos, kurios nepalieka savo pėdsakų, nes neturi čiulptukų ir neįsisiurbia į kūną. Subrendusios erkės įsikabina į kūną ir laikosi, o nimfos įkanda ir nukrinta. Tačiau joms pakanka laiko įšvirkšti erkinio encefalito ar Laimo ligos užkratą.

Rima Petrauskienė, Lazdijų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistė

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: