Dzūkų žinios

Mūsų krašto vardą garsino kojinių mezgimo čempionate Radviliškyje

Dalintis:

Dineta Babarskienė

Kai Radviliškyje buvo pirmąkart surengtas daugelį nustebinęs ir būrį smalsuolių pritraukęs kojinių mezgimo čempionatas, organizatoriai tyliai svajojo, kad tai galėtų tapti gražia tradicija. Dabar, nuvilnijus jau dešimtosioms virbalų virtuozių varžytuvėms, džiaugtasi, jog mezgimo čempionatas sutraukia vis daugiau šio amato mylėtojų ne tik iš Lietuvos, bet ir iš užsienio, o ir žiūrovų apstu. Pasak organizatorių, kojinių mezgimo čempionatas yra vienintelis tokio pobūdžio renginys ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje.
10-asis kojinių mezgimo čempionatas „Žemaičių pynė“ vėl sukvietė mezgėjas, profesionales ir pradedančias, kurios padedamos profesionalių amato meistrių mezgė kojines. Šiemet čempionatas skirtas Žemaitijos metams paminėti, todėl mezgėjai buvo vertinami pagal Žemaitijos regiono mezgimo raštų panaudojimą savo darbuose, kruopštumą, preciziškumą ir spalvų derinimą. Čempionate varžėsi 27 dalyviai, atvykę iš įvairiausių Lietuvos kampelių. Konkurse dalyvavo ne tik moterys – tarp jų buvo ir vienas mezgėjas. „Dalyvavau jau aštuntą kartą kojinių mezgimo čempionate“, – sakė tautodailininkė Danutė Juškienė iš Veisiejų. Šį, jubiliejinį, 10-ąjį mezgimo čempionatą atidarė Radviliškio rajono savivaldybės meras Antanas Čepononis, kuris pasidžiaugė ir padėkojo mezgėjoms dzūkėms, kad iš taip toli atvažiavo. Danutė Juškienė prasitarė sulaukusi išskirtinio Radviliškio mero dėmesio, mat jis yra iš Lazdijų rajono, Mikyčių kaimo. Čempionate dalyvavo dar viena dzūkė – Rita Valiukevičienė iš Alytaus, kuri dargi gavusi čempionate dovanų – siūlų rinkinį. Kiekvienai mezgėjai buvo įteikta padėka už dalyvavimą ir atminimo dovanėlė. Komisija geriausia kojinių mezgėja ir čempionato nugalėtoja išrinko Lizdeikos gimnazijos matematikos mokytoją Laimutę Indilienę. Dalyviams buvo skiriamos nominacijos už kruopštumą, spalvų suderinimą, spartą mezgant, sudėtingiausią mezgimo techniką, sparčiausią tobulėjimą. Mezgėjoms besivaržant, žiūrovams koncertavo Radviliškio miesto kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Radvija“.
Džiugu, kad mūsų kraštietė tautodailininkė Danutė Juškienė dega entuziazmu, nemezgusi negali nė dienos, o tokie čempionatai jai – tai pabuvimas mezgėjų rojuje, atgaiva sielai. Tautodailininkė myli savo kraštą, savo amatu garsina jį. „Smagu pabūti su bendramintėmis, džiugu, kad mūsų krašto vardas skamba ir kojinių mezgimo čempionate“, – šypsodamasi sakė užkietėjusi mezgėja Danutė Juškienė.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: