Dzūkų žinios

„Parėję“ iš jūros: keturios dienos, keturios sostinės

Dalintis:

Dineta Babarskienė

Net 4 dienos, 4 šalys, 4 žavingos sostinės – kelionė moderniais laivais skrodžiant Baltijos jūros bangas. Nepakartojama kelionė, kuri išliks atmintyje ilgam!
Kruizai Baltijos jūra – puiki idėja įdomiai kelionei ir atostogoms po darbingų mokslo metų pravėdinti galvas, patirti nepamirštamų įspūdžių. Šią idėją „pasigavo“ Šeštokų mokyklos bendruomenė. Jau plaukė! Šeštokų mokyklos lietuvių kalbos mokytoja Aurelija Paciukonienė, kaip ir kasmet, pakvietė mokytojus, moksleivius, jų tėvelius bei draugus vėl pajusti kelionių malonumą. Šįkart plaukta, bijota, bet plaukta ir nuspręsta, kad visai nebaisu. Keliauta aplankyti 4 sostinių: Rygos, Stokholmo, Helsinkio, Talino. Kol plaukta, mėgautasi pramogomis bei gastronominėmis kelionėmis po laivo kavinukes, klausytasi koncertų, dalyvauta loterijose ir net pasišokta. Grožėtasi saulėlydžiu, labas rytas sakyta laivo denyje – verta patirti, pamatyti. Net pasvajota apie savo salelę iš daugybės matytų salų, kurias baltu pavydu akimis palydėjo keliautojai nuo laivo denio. Įspūdžių, anot keliautojų, tiek, kad galvoje sukasi, pinasi: kur ir ką matei, reikia gerai pagalvoti, „atsirinkti“ ir tik tuomet jau gali draugams papasakoti.
Pirmiausia kelias vedė į Taliną. Gidė Audronė, jau ne pirmus metus lydinti šeštokiečius ir jų draugus į keliones, pakvietė pasivaikščioti jaukiomis Talino senamiesčio gatvelėmis, aplankyti mažas parduotuvėles, mielas kavinukes. „Tere!“ – sveikintasi estiškai. Apžvalginė ekskursija pėsčiomis po senamiestį: Tompea pilis, Domo katedra, apžvalgos aikštelės, nuo kurių atsivėrė vaizdas į Talino įlanką ir senamiestį, „Trumpoji koja“, miesto rotušė, „bandelių“ skersgatvis, „Storosios Margaritos“ bokštas. „Čia ir storumas – privalumas, ne tik lieknos madingos“, – savaip šmaikštavo moterys iš Dzūkijos.
Sakoma, kad geriausi dalykai gyvenime yra nemokami. Ši tiesa nebūtinai galioja per atostogas, o pigumu Helsinkis paprastai negarsėja. Vis dėlto sutaupyti šiek tiek pinigų ir nemokamai gauti įdomių įspūdžių tikrai nėra blogas derinys arba išleisti tikrai nedaug, dar ir ledų porcijai pasilikti bei mieliems suvenyrams iš svečios šalies, skanėstams į namus. Ir tikrai nenusivilta. Pasirodo, Helsinkis – jūra kvepiantis miestas, pasitinkantis įplaukiančius ir išlydintis išplaukiančius laivus. Susipažinta iš arčiau su baltuoju šiaurės miestu: Maršalo Manerheimo prospektas su žymiais pastatais: Suomijos parlamento rūmai, Operos rūmai, unikali granitinėje uoloje iškalta Tempeliaukio bažnyčia.
„Atraskite kvapą gniaužiančius Švedijos kraštovaizdžius ir turtingą kultūrą. Leiskitės į ekskursiją po slėpiningą Stokholmo senamiestį“, – kvietė gidė Audronė. Apžvalginė ekskursija po Švedijos sostinę, dėl daugybės kanalų dažnai vadinamą „Šiaurės Venecija“ arba „Vandenų karaliene“: Rotušė, kurioje kasmet vyksta Nobelio premijos laureatų banketai, Rotušės bokštas. Gamla Stan – Stokholmo senamiestis, išraižytas siauromis, paslaptingomis gatvelėmis su nedidelėmis aikštėmis, kurias supa daugybė kavinukių, restoranų, galerijų ir suvenyrų parduotuvių. Karalių rūmai – Stokholmo simbolis – visais laikais atviri visuomenei. Aplankytas populiariausias Skandinavijoje „Vaza“ muziejus, kuriame eksponuojamas didingas, iš jūros dugno iškeltas XVII amžiaus karališkas karo laivas. Muziejuje „Vaza“ eksponuojamas laivas yra ir didžiausia švedų gėda, ir pasididžiavimas. Karinis laivas „Vaza“, pastatytas 1626–1628 metais, buvo tuo metu valdžiusios Vazų dinastijos pasididžiavimas. Didžiausias to meto karinis laivas į pirmąją kelionę buvo išlydėtas iškilmingai, su patrankų saliutais, tačiau plaukiant link uosto vartų, vėjo gūsiai apvertė laivą ant šono, nes jo viršutinis denis buvo per sunkus. Taip dvejus metus statytas laivas kartu su visa įgula atsidūrė jūros dugne nuplaukęs tik šiek tiek daugiau kaip kilometrą… 333 metus Baltijos jūros dugne išgulėjęs laivas buvo sėkmingai iškeltas ir įkurtas jo muziejus, kuris yra pats lankomiausias Švedijoje! Šis muziejus itin patiko moksleiviams, suaugusieji labiau žavėjosi Stokholmo vaizdais. „Tai miestas, į kurį norisi sugrįžti vėl“, – sakė suaugusieji grožėdamiesi Stokholmo senamiesčiu.
„Labdien!“ – jau ne pirmą kartą daugelis keliautojų pasisveikino Rygoje. Bažnyčios, ilgaamžė architektūra, siauros gatvelės ir viduramžių dvasia kartu su šiuolaikiniu gyvenimu – tai Rygos senamiestis, kur norisi sugrįžti vėl ir vėl, kad ir kiek kartų esi ten buvęs. Tokia jauki toji Ryga. Apžvalginė ekskursija po senamiestį: Rygos pilis ir gynybinė siena, „Trijų brolių“ namai, Domo katedra ir vienuolyno kompleksas, Rotušės aikštė, kurioje atstatytas gražiausias ir puošniausias Rygos pastatas – „Juodagalvių“ gildijos namai, Šv. Petro bažnyčia, Laisvės paminklas, didžioji ir mažoji miesto gildijos, „namas su katinu“. Suktas ratas senamiesčio gatvelių labirintais.
Ir kur tik mokytojai, ten ir „pamokos“. Šįkart ir mokytojus pamokė gidė Audronė: latviškai, estiškai. Kai kas išmokta: nedaug, bet juk sakoma: gera pradžia – pusė darbo. O kur dar visi neplanuoti renginiai: muzikinis festivalis, riteriai ant gražuolių žirgų, demonstruojantys savo kovinius įgūdžius… Ir norai galvoti kone kiekvienoje šalyje: kam Brėmeno muzikantai sėkmę atneš, kam nusilenkimas prie Astridos Lindgren paminklo, kam mažiausias Stokholme, Böllhustäppan aikštėje, sėdintis mažas berniukas, dažnai vadinamas Olle, norus išpildys. Anot vietinių, nors skulptūrėlių, „pildančių“ norus, yra galybė visur, ši, esanti Stokholme, norus pildo iš tikrųjų.
Keliautojai dėkingi Šeštokų mokyklos mokytojai Aurelijai Paciukonienei už vaizdus, jausmus, kvapus, skonius šioje kelionėje. Juokavo keliauninkai, jog jie kaip „tikri“ jūreiviai sėkmingai „parėjo“ iš jūros… Kitais metais Šeštokų mokyklos bendruomenė gal važiuos, gal plauks, gal skris. Kas žino? Juk Stokholmo mažasis berniukas pažadėjo, jog norus tikrai pildys…

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: