Dzūkų žinios

Mitai ir tikrovė: kodėl maisto atliekų konteineriuose veisiasi kirmėlės

Dalintis:
Atliekų tvarkymo paslaugų organizavimo ir kontrolės padalinio vadovas M. Krasauskas pataria maisto atliekų konteinerius, nors jie ir pustuščiai, išstumti du kartus per mėnesį.
Toks vaizdas dažnas, tačiau reikia naudotis Regioninio atliekų tvarkymo centro rekomendacijomis.

Alytiškiai socialiniuose tinkluose dalijasi vaizdais, kuriuose šiuo metu alinant karščiui maisto atliekų konteineriuose karaliauja baltos kirmėlės. Žmonės piktinasi: ne gana to, kad nemalonūs kvapai, dar raitosi ir kirmėlės.
Atliekų tvarkymo paslaugų organizavimo ir kontrolės padalinio vadovas Martynas Krasauskas sako, jog organika iš tiesų gąsdina žmones. Maisto atliekos sukelia neigiamas asociacijas, tačiau gyventojams dar kartą primena, kad prie kvapų ir atsirandančių kirmėlių prisideda ir patys, mat konteinerius išstumia tik kartą per mėnesį.
„Mes atliekame kontrolinius patikrinimus ir išgirstame iš gyventojų, kokios yra didžiausios problemos. Tiesa, kad viena jų – kvapai ir kirmėlės maisto atliekų konteineriuose. Šiuos konteinerius mes vežame du kartus per mėnesį, tačiau tik 30–40 procentų žmonių juos išstumia pagal grafiką. Visi kiti laiko, laiko, o tuomet veisiasi kirmėlės ir atsiranda kvapai. Reikia laikytis grafiko“, – akcentavo Atliekų tvarkymo paslaugų organizavimo ir kontrolės padalinio vadovas M. Krasauskas.
Anot pašnekovo, kartais būna sudėtingiausia žmonėms paaiškinti, kodėl maisto atliekų konteineris yra su skylėmis, kodėl konteinerio apačioje yra vieta vandeniui surinkti. To iš tiesų reikia, kad atliekos nepūtų. Be to, pastebima, kad kai kurie dėl viso pikto maisto atliekas sudeda į plastikinius maišelius. Tokio konteinerio turinys – daug prastesnės būklės nei konteinerio, kuriame yra tik maisto atliekos.
„Mes pastebime, kad maisto atliekas į maisto konteinerius žmonės meta plastikiniuose maišeliuose. Arba, tarkim, grietinės likučius meta su grietinės indeliu. Tai ir sudaro terpę kvapams. Dėl to konteineriuose ir yra tarpeliai, kad vyktų biologinis procesas, o žmonės įterpia plastiką. Blogai. Rekomenduojame to nedaryti“, – patikino specialistas.
Pašnekovo teigimu, geriausia, kai maisto atliekos šiek tiek pamaišomos su žaliosiomis atliekomis ir dar kartą primena – baltų kirmėlių išvengsite keisdami filtrus, du kartus per mėnesį išstūmę konteinerius, mat ši paslauga visiškai nemokama.
„Tose savivaldybėse, kur išdalinti maisto atliekų konteineriai, pasitaiko atvejų, atgarsių apie kirmėles. Būna garsesnių atvejų apie kvapus. Pakartosiu, kad geriausios priemonės – konteinerį išstumti du kartus per mėnesį, jį praplauti, keisti anglies filtrą. Tai tik nemokamos paslaugos teikimo pradžia, tikimės, kad prie jos gyventojai pripras“, – sakė M. Krasauskas.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: