Dzūkų žinios

Kas laimės Seimo rinkimus kitų metų rudenį?

Dalintis:
Adomo Žilinsko piešinys.

Iki kitų metų Seimo rinkimų liko kiek mažiau nei metai, bet jau dabar galima bandyti prognozuoti, kas juos laimės. Prieš bandant atsakyti į šį klausimą galima įvardinti ir didžiausią kitų Seimo rinkimų pralaimėtoją. Kadangi 2016 metais Seimo rinkimus laimėjo Valstiečių ir žaliųjų sąjunga ir su koalicijos partneriais sudarė valdančiąją daugumą, galima drąsiai teigti, kad būtent valstiečiai ir bus kitų metų Seimo rinkimų didžiausi pralaimėtojai. Tai galima teigti ne žiūrint į dangų, ugnį ar kavos tirščius, o vadovaujantis įvairiomis visuomenės nuomonės apklausomis, kurios valstiečiams nežada nieko gero.
Spalio 19 dieną dienraštyje „Lietuvos rytas“ buvo paskelbti šio mėnesio 4–13 dienomis bendrovės „Vilmorus“ atliktos apklausos rezultatai. Juose atsispindi politikų, politinių partijų ir institucijų populiarumo reitingai. Bendrovė „Vilmorus“ uždavė klausimą, už kurią partiją balsuotumėte rinkimuose į Seimą, jeigu rinkimai vyktų kitą sekmadienį? Nors už Valstiečių ir žaliųjų sąjungą pasisakė 11,1 procento respondentų, bet tai prasčiausias šios politinės jėgos rezultatas per trejus buvimo valdžioje metus. Nesimato jokių priežasčių, kad per likusį laiką iki kitų Seimo rinkimų valstiečių populiarumas sugrįžtų į 2016 metų lygį arba bent kiek realiau pagerėtų.
Tad turėtų įvykti labai didelis stebuklas, jeigu kitų metų rudenį nugalėtojų laurai neatitektų Tėvynės sąjungai–Lietuvos krikščionims demokratams. Konservatoriai dabar užima pirmą vietą politinių partijų populiarumo reitingų lentelėje su 15,6 procento balsų. Tai lemia jų darbas opozicijoje, tinkama valstiečių kritika ir pačių valstiečių krečiamos eibės. Konservatoriams net nereikia labai stengtis, nes valstiečiai yra patys didžiausi savo priešai, ir vieną po kito Seime rengia absurdo spektaklius ir patiria vieną nesėkmę po kitos. Viso šito cirko klounu yra valstiečių vadas R. Karbauskis, kuris patiria vieną pralaimėjimą po kito ir virto tikra savo karikatūra. Turėdami tokį vadą valstiečiai greitai ir užtikrintai ritasi į politikos nebūtį. Vienintelis būdas išlikti politikoje nors daliai šios sąjungos yra palikti R. Karbauskio vadovaujamas gretas ir bėgti nuo jo kuo greičiau tolyn neatsigręžiant.
Žinoma, konservatoriams reikia dar nuveikti kuo daugiau darbų norint, kad kitų metų Seimo rinkimuose už juos balsuotų kuo daugiau rinkėjų. Šiai politinei jėgai reikėtų stengtis vienyti rinkėjus, o ne juos skaldyti. Deja, dažnai tarp šios partijos narių dar gajus teisuoliškumas ir arogancija. Neprideda šiai partijai pliusų ir siautėjančios „megztosios beretės“. Konservatorių pirmininkas G. Landsbergis yra gabus jaunas žmogus, bet kai kurios būdo savybės jam dažnai kiša koją. Dešiniesiems reikėtų rimtai pagalvoti apie vienijančią asmenybę, kuri galėtų vesti konservatorių sąrašą į rinkimus. Tai galėtų būti I. Šimonytė. Kai kas kalba ir apie R. Masiulį, bet šis žmogus nelabai tinkamas politikai, nes nelabai sklandžiai ir rišliai kalba. Taip, jis gabus ir talentingas, bet geriausiai save atranda versle.
Konservatoriams jau dabar reikia gerai pagalvoti, kas galėtų tapti jų koalicijos partneriais po kitų metų Seimo rinkimų. Kadangi opozicijoje jiems neblogai sekasi bendradarbiauti su socialdemokratais, galimas variantas, kad tai būtų jų partneriai valdžioje. Tik socdemams reikėtų labiau pagerinti savo populiarumą. Spalio mėnesį už juos savo balsą buvo pasiruošę atiduoti tik 6,8 procento rinkėjų. Kiti galimi konservatorių partneriai valdžioje – Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis, už kurį pasisakė 4,6 procento respondentų. Vis dėlto net 24,3 procento apklaustųjų teigė nežinantys, už ką balsuotų rinkimuose į Seimą, jeigu jie vyktų kitą sekmadienį. Tai labai didelis skaičius. Vėl yra galimybė susikurti naujai gelbėtojų partijai. Nejaugi žmonės vėl ja patikėtų?

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: