Dzūkų žinios

Merės paaiškinimuose – skaičių magija

Dalintis:
Lazdijų rajono savivaldybės administracijos direktorė I. Šaparauskienė.

Praėjusiame „Dzūkų žinių“ numeryje buvo išspausdinta pirmoji publikacijos „Administracijos direktorei 3027,50 Eur premija. Merė visiems darbuotojams mokės 100 proc. priemokas ar tik išrinktiesiems?“ dalis, kurioje pateikėme informaciją apie tai, kad savivaldybės administracijos direktorei Ilonai Šaparauskienei jubiliejaus proga merė Ausma Miškinienė paskyrė per 3 tūkst. siekiančią vienkartinę premiją, iki šiol tokio dydžio premija nebuvo paskirta nė vienam savivaldybės darbuotojui.

Užbėgo už akių
Siekdami objektyvumo, merei pateikėme klausimus apie šios premijos skyrimo aplinkybes, teisinius, moralinius aspektus. Gavę merės atsakymus, juos planavome išspausdinti šiame numeryje kaip straipsnio tęsinį. Tačiau nutiko keistas dalykas – merė „Dzūkų žinių“ klausimus ir savo atsakymus, nesulaukusi publikacijos pasirodymo spaudoje ir nesuderinusi su klausimų autoriumi – savaitraščiu „Dzūkų žinios“, iš vakaro išplatino Lazdijų rajono savivaldybės svetainėje.
Kadangi informacija buvo paviešinta kituose viešojo informavimo šaltiniuose, nematome galimybės dar kartą publikuoti merės atsakymus į redakcijos pateiktus klausimus.
Tik norime pastebėti, jog merė savaip interpretuoja kai kurių savivaldybės darbuotojų gaunamus atlyginimus, tuo galimai klaidindama Lazdijų rajono gyventojus.

Be priedų – didesni atlyginimai
Merė teigia, kad praėjusioje kadencijoje kai kuriems savivaldybės darbuotojams – politinio (asmeninio) pasitikėjimo – buvo mokami kasmėnesiniai priedai iki 50 proc. nuo pareiginio atlyginimo, o dabar neva priedai nemokami.
Tai akivaizdi manipuliacija skaičiais. Tiesa yra ta, kad anksčiau kai kurie savivaldybės politinio pasitikėjimo darbuotojai (mero patarėjas, mero padėjėjas, administracijos direktorius, administracijos direktoriaus pavaduotojas) tikrai gaudavo priedus, siekiančius iki 50 proc. atlyginimo, o dabar tie priedai yra įskaičiuoti į atlyginimą. Akivaizdu, jog buvęs atlyginimas su priskaičiuotu priedu yra mažesnis nei dabar nustatytas atlyginimas be priedo.
Kitaip sakant, buvusios valdžios skirti priedai politinio pasitikėjimo tarnautojams, dėl kurių merė taip piktinosi, prie naujosios valdžios niekur nedingo, dabar jie jau įskaičiuoti į darbuotojų atlyginimus.
Todėl merė nebuvo iki galo sąžininga teigdama, jog nei administracijos direktorė, nei jos pavaduotojas, nei merės patarėja negauna priedų. Tai kas yra tas darbo užmokesčio skirtumas, kurį matome savivaldybės tinklapyje? Mero patarėjo atlyginimas pernai buvo 1 250 Eur, o šiemet – 2 345 Eur, administracijos direktoriaus pernai 2 197 Eur, o šiemet – 3 027 Eur, administracijos direktoriaus pavaduotojo atitinkamai pernai – 1 729,13 Eur, o šiemet 2 567,32 Eur.
Tai akivaizdžiai matyti savivaldybės tinklapyje pateiktoje atlyginimų lentelėje. Keista tai, kad ši lentelė nebuvo koreguota ištisą pusmetį nuo tada, kai darbą pradėjo naujoji valdžia. Kyla klausimas: ar tai neapsižiūrėjimas ir neatsakingumas, ar sąmoningas naujų duomenų slėpimas.
Duomenys lentelėje buvo atnaujinti tik po „Dzūkų žinių“ pastabos.

Lentelėje pateikta informacija apie darbo užmokesčius.

Pinigų teks skirti dar daugiau
Šioje lentelėje pateikiami vidutiniai atlyginimai, tai yra atlyginimai su visais priskaičiuotais priedais, kuriuos, merės teigimu, senoji valdžia skyrė politinio (asmeninio) pasitikėjimo savivaldybės darbuotojams (2018 m.), ir naujieji atlyginimų vidurkiai, kuriuos politinio pasitikėjimo valdininkams skyrė naujoji valdžia.
Todėl tie 47 tūkst. eurų, kurie buvo skirti priedams per praėjusius ketverius metus, apie kuriuos taip garsiai kalba merė, nebuvo labai dideli pinigai – per metus po 12 tūkst. eurų, o per mėnesį – beveik po tūkstantį eurų.
Jei įvertinsime politinio pasitikėjimo savivaldybės darbuotojų atlyginimų skirtumus pernai ir šiemet, akivaizdžiai matyti, jog dabartiniams politinio pasitikėjimo tarnautojams per mėnesį skiriama daugiau nei praėjusioje kadencijoje. Skaitytojai gali patys panagrinėti atlyginimų lentelę ir pasidaryti savas išvadas.
Taigi, atsisakius priedų, bet tokia pačia ar net didesne suma padidinus atlyginimus, kaip dabar yra padaryta, per mėnesį susidaro papildoma solidi suma. Per ketverius metus tai bus daug daugiau nei 47 tūkst. eurų, kuriuos senoji valdžia politinio pasitikėjimo tarnautojams skyrė priedų prie atlyginimų forma.
Tai kur tiesa?

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: