Dzūkų žinios

Nepilnamečių nusižengimų skaičius didėja

Dalintis:

Rajono policijos komisariato pareigūnus neramina tai, kad išaugo administracinių nusižengimų skaičius, kuriuos padaro nepilnamečiai – 16 metų amžiaus ir vyresni. Nuo šių metų sausio mėnesio policijos pareigūnai nepilnamečiams dėl alkoholio vartojimo arba jo turėjimo yra surašę 16 administracinio nusižengimo protokolų. 15 protokolų yra surašyta už tai, kad nepilnamečiai rūkė arba turėjo su savimi tabako arba elektronines cigaretes. Taip pat yra surašytas vienas administracinio nusižengimo protokolas už tai, kad suaugęs asmuo nupirko alkoholio nepilnamečiui, ir dar vienas atvejis, kai nepilnamečiui buvo nupirkta cigarečių.
Rajono policijos komisariato Veiklos skyriaus vyresnioji tyrėja bendruomenės pareigūnė Renata Ribinskienė teigė, kad alkoholinių gėrimų bei kitų svaigalų vartojimas ar turėjimas, kai tai daro ne jaunesni negu 16 metų, bet jaunesni negu 20 metų asmenys, užtraukia baudą nuo 10 iki 14 eurų. Jeigu asmuo pakartotinai padaro tokį administracinį nusižengimą, tuomet baudžiamas nuo 14 iki 30 eurų bauda.
„O jeigu tokio amžiaus asmenys pareigūnų sulaikomi turintys arba vartojantys tabako gaminius arba elektronines cigaretes, jie baudžiami nuo 20 iki 50 eurų bauda, o jeigu jie tokį nusižengimą padaro pakartotinai, baudžiami nuo 50 iki 90 eurų bauda“, – sakė R. Ribinskienė. Pareigūnė teigė, kad tai būtina priminti visiems rajono gyventojams, būtina saugoti nepilnamečius nuo šių pagundų. „Mes nuolat rengiame prevencines priemones mokyklose bei gimnazijose, rajono bendruomeninėse šventėse aiškiname apie svaigalų bei tabako gaminių žalą sveikatai ir propaguojame sveiką gyvenimo būdą. Džiugu, kad mokiniai ir jaunimas noriai sportuoja, dalyvauja įvairiose užimtumo programose ir laiką leidžia prasmingai. Kuo daugiau užsiėmimų rajono mokiniams ir jaunimui, tuo mažiau jiems lieka laiko leisti gatvėse. Mes glaudžiai bendradarbiaujame su Vaiko teisių apsaugos tarnyba, aptariame ir dalinamės informacija“, – teigė pareigūnė.
R. Ribinskienė kvietė pedagogus, gyventojus bei jaunimą būti aktyviais piliečiais ir pranešti policijos pareigūnams apie pastebėtus nusižengimus, kartais pasireiškiančias patyčias prieš jaunesnius. „Neslėpsiu, kartais mes gauname informacijos apie tai, kad kai kurie vyresnių klasių mokiniai kabinėjasi prie jaunesnių, grasina jiems, gal net pareikalauja pinigų iš jų. Mes nedelsdami reaguojame į tokius signalus, stengiamės užkirsti kelią tokiems nusižengimams. Tačiau visad norėtume daugiau sulaukti pagalbos iš visuomenės“, – teigė bendruomenės pareigūnė.
Rajono policijos komisariato viršininkas Vidmantas Kondrackis sakė, kad nors šiemet rajone nėra užregistruota rimtesnių nusikaltimų, kurių padaryme dalyvautų nepilnamečiai, tačiau didėjantis administracinių nusižengimų skaičius verčia daugiau dėmesio skirti prevencinėms priemonėms. „Nuolat susitinkame su rajono vadovais, rajono miestelių ir kaimų bendruomenių atstovais, mokyklų vadovais ir seniūnais, aptariame ir sprendžiame iškilusius klausimus. Norėtųsi, kad daugiau susikurtų saugios kaimynystės grupių, kad patys žmonės labiau rūpintųsi savo saugumu, stebėtų ir saugotų savo gyvenamąją teritoriją. Kalbant apie nepilnamečius, tai norėčiau pažymėti, kad mūsų kolegos buvo atvykę į vieną rajono švietimo įstaigą, nes gavo informacijos, kad ten galimai jaunuoliai galėjo turėti kvaišalų. Tačiau ši informacija nepasitvirtino. Dar mūsų pareigūnams jau keletą kartų įkliuvo iš Alytaus automobiliu atvykstantis įžūlus šešiolikmetis, kuris Lazdijuose degalinėje prisipylė pilną automobilio baką kuro ir bandė pabėgti nesumokėjęs. Už šiuos nusižengimus jam bausmę skirs teismas“, – sakė viršininkas.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: