Dzūkų žinios

Etikos sargai Lazdijuose nustatė du pažeidėjus

Dalintis:
UAB „Lazdijų vanduo“ direktorius Eimantas Zaburas.

To dar nebuvo – Vyriausioji tarnybinės etikos komisija šį rudenį savo posėdžiuose svarstė dviejų su Lazdijų rajono savivaldybe siejamų valstybės tarnautojų galimus įstatymų pažeidimus. Abu jie įtariami laiku nepateikę viešų ir privačių interesų deklaracijos. Etikos sargų verdiktas abiems svarstytiesiems buvo nepalankus.
Viena iš į etikos sargų nemalonę patekusiųjų – dabar jau buvusi merės Ausmos Miškinienės padėjėja Eglė Stasiškienė, o kitas – neseniai savivaldybės bendrovės „Lazdijų vanduo“ direktoriumi tapęs Eimuntas Zaburas.

Buvusi merės padėjėja Eglė Stasiškienė.

Padėjėją pasivijo nemalonumai
Vos du mėnesius merės padėjėja padirbusi vilnietė E. Stasiškienė iš darbo išėjo rugsėjo 5-ąją.
Paskutinę E. Stasiškienės darbo Lazdijų savivaldybėje dieną jos laukė rimtas nemalonumas. Lazdijų rajono savivaldybė gavo Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) raštą, adresuotą merei A. Miškinienei. Rašte buvo prašoma atlikti tyrimą dėl galimo E. Stasiškienės viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje pažeidimo.
Komisija gavo skundą, jog merės padėjėja E. Stasiškienė galimai pažeidė įstatymą, nes nedeklaravo savo viešųjų ir privačių interesų. Pagal įstatymą, E. Stasiškienė tai turėjo padaryti per 30 dienų nuo darbo Lazdijų rajono savivaldybėje pradžios, konkrečiai – iki liepos 20 dienos, tačiau to nepadarė.

Į klausimus neatsakė
Sužinojusios apie E. Stasiškienės prašymą išeiti iš darbo, „Dzūkų žinios“ nusiuntė merės padėjėjai klausimų: „Kas paskatino pasitraukti iš pareigų? Kodėl nedeklaravo viešų ir privačių interesų? Ar patiko darbas Lazdijuose?“.
Tačiau atsakymų iš E. Stasiškienės savaitraštis nesulaukė.
Nežiūrint į tai, kad E. Stasiškienė Lazdijų rajono savivaldybėje jau nebedirba, Vyriausioji tarnybinės etikos komisija vis tiek svarstė jos galimai padarytą įstatymo pažeidimą.
Gruodžio 11 dieną vykusiame Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos posėdyje komisija pripažino, „kad buvusi Lazdijų rajono mero padėjėja Eglė Stasiškienė, Lietuvos Respublikos viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nustatyta tvarka ir terminais nepateikusi privačių interesų deklaracijos, pažeidė šio įstatymo 3 straipsnio 2 dalies, 4 straipsnio 1 dalies ir 5 straipsnio 1 dalies nuostatas“.
Šis sprendimas paskelbtas VTEK interneto svetainėje. Jei E. Stasiškienė planuotų vėl įsidarbinti valstybės tarnyboje, jai dėl šio pažeidimo kiltų problemų.

E. Zaburas teisinosi neapdairumu
Naujasis „Lazdijų vandens“ direktorius E. Zaburas irgi sulaukė analogiškų VTEK įtarimų. Jis, vasarą tapęs įmonės direktoriumi, per 30 dienų turėjo pateikti interesų deklaraciją, tačiau to nepadarė.
E. Zaburui pateikėme su šiuo įtarimu susijusių klausimų, tačiau jis nepasivargino į juos atsakyti.
VTEK pateiktame pasiaiškinime E. Zaburas paaiškino, jog privačių interesų deklaracijos nepateikė dėl neapdairumo.
2019 metų spalio 30 d. VTEK posėdyje buvo svarstomas E. Zaburo įstatymo pažeidimas.
Komisija pripažino, jog „UAB „Lazdijų vanduo“ direktorius E. Zaburas, Lietuvos Respublikos viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nustatyta tvarka ir terminais nepateikęs privačių interesų deklaracijos, pažeidė šio įstatymo 5 straipsnio 1 dalies nuostatas“.
Prieš metus VTEK buvo pripažinusi, jog LR viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje nuostatas buvo pažeidęs Lazdijų ligoninės direktorius Vitas Šimkonis, kai skyrė priedą toje pačioje ligoninėje dirbusiai savo žmonai.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: