Dzūkų žinios

Artritas: kaip atpažinti, gydyti ir kokias prevencinės priemones rinktis?

Dalintis:
Asociatyvi nuotr.

Kiekviena liga priverčia susidurti su nemaloniais potyriais ar patirti tam tikrus apribojimus, tačiau tikrai nedaug yra ligų, kurios sukelia tokius nepatogumus, kaip artritas. Atritu yra vadinamas sąnarių sutrikimo tipas, kuris pasižymi vieno ar kelių iš jų uždegimu. Gali atsirasti dėl įvairių priežasčių – sąnario traumos, infekcijos. Taip pat didesne tikimybė susirgti atritu kyla vyresnio amžiaus žmonėms.

Simptomai

Simptomai, kurie pranašauja apie šią ligą, yra labai nemalonūs ir gali smarkiai pabloginti gyvenimo kokybę. Tai – prastas miegas, skausmas, apsunkinti sąnarių judesiai, liguistumas, nuovargis, raumenų skausmas ir net negalėjimas vaikščioti. Vis dėlto, taip pat reikia nepamiršti, kad kai kurie iš šių simptomų gali liudyti ir apie kitas ligas, todėl pastebėjus nors kelis iš jų, geriausia kreiptis į gydytoją, kuris galėtų įvertinti sveikatos būklę ir nustatyti diagnozę.

Gydymas

Nors artritas nėra viena iš tų ligų, kurią sėkmingai būtų galima gydyti pasitelkiant vaistus (jie skiriama tik tuo atveju, kai siekiama numalšinti ligos sukeltą skausmą), tam tikri gydymo sprendimai vis dėlto galimi. Jie paprastai paskiriami tik po to, kai yra įvertinama paciento būklę bei tai, kaip toli pažengė liga. Dažniausiai yra taikoma fizioterapija, o taip pat – rekomenduojama keisti gyvenimo būdą (sveikiau maitintis, daugiau sportuoti), gali būti skiriama ir operacija.

Prevencinės priemonės

Taigi, nors ši liga sukelia labai daug nemalonių pojūčių ir gali ne juokais apsunkinti paciento gyvenimą, yra ir gera žinia – skiriama daug prevencinių priemonių, kurios gali sumažinti šios ligos tikimybę. Viena jų – normalaus kūno svorio palaikymas. Taigi, tie, kurie siekia išvengti artrito, turėtų nuolat sekti savo kūno masės indeksą ir neviršyti rekomenduojamų normų. Ne ką mažiau svarbus ir sportas – patariama kuo daugiau vaikščioti, tinka ir plaukiojimas, bėgiojimas. Ypač naudingos yra treniruotės su gimnastikos kamuoliais, kadangi jos teigiamai veikia sąnarius. Mityba irgi vadina svarbų vaidmenį – būtina užtikrinti, kad žmogaus organizmui netrūktų hialurono rūgšties bei kolageno, nes jos medžiagos užtikrina sąnarių paviršių slidumą, mažina trinti ir leidžia džiaugtis judėjimo laisve.

Daugiau apie artritą skaitykite InfoGuru.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: