Dzūkų žinios

Lazdijų valdžia nusprendė, kaip sunaikinti vietinius gėlių ūkius!

Dalintis:
Ūkininkas, gėlininkas Gintas Vasiukonis įsitikinęs: „Tokiu sprendimu rajono valdžia žlugdo vietos ūkininkus, sudaro nevienodas konkurencijos sąlygas ir labai skaudu, kai valstiečių valdžia taip trukdo savo krašto valstiečiams.“

Valstiečių valdymo laikotarpis pagarsėjo valdžios nurodymais Lietuvos žmonėms, ką jie turėtų valgyti, kada ir ką gerti ir kitais draudimų pobūdžio sprendimais. Lazdijus valdantys valstiečiai nuėjo dar toliau – už rajono žmones nusprendė, kada šie turėtų pirkti gėles.Tarybos posėdyje buvo priimtas sprendimas, kuriame nustatyta, jog įprastoje vietoje, šalia Seinų ir M. Gustaičio gatvių sankryžos, gėlių bus galima nusipirkti ne bet kada, kaip iki šiol, bet tik per Tarptautinę moters dieną, Motinos, Tėvo ir Visų Šventųjų dienas ir dar keliomis progomis. Suprask, jog kitomis dienomis gėlių lazdijiečiams nereikia.

Parašė skundą savivaldybei
Daug metų gėles auginantis Staidarų kaimo ūkininkas Gintas Vasiukonis įsitikinęs, jog tokiu sprendimu rajono valdžia žlugdo vietos ūkininkus ir sudaro nevienodas konkurencijos sąlygas. Visoje Lietuvoje gėles parduodantis Lazdijų rajono ūkininkas stebisi, jog tokių apribojimų savo išauginta produkcija prekiaujantiems ūkininkams nėra nė vienoje šalies savivaldybėje.
Jis raštu kreipėsi į savivaldybę ir reikalavo peržiūrėti tokį tarybos sprendimą, nes iki tol, sumokėjus 100 eurų, šioje aikštelėje buvo leidžiama prekiauti be apribojimų.
„Labai skaudu, kai valstiečių valdžia taip trukdo savo krašto valstiečiams“, – sakė G. Vasiukonis.
Ūkininko nuomone, toks nutarimas buvo priimtas vienašališkai, atsižvelgiant į Jovitos Spitrienės (gėlių salono Kauno g. savininkės) prašymą.
„Esu įsitikinęs, jog šis sprendimas apriboja mano kaip ūkininko savos produkcijos prekybą, pažeidžia mano kaip ūkininko teises ir skatina nesąžiningą prekybos praktiką bei pažeidžia Konkurencijos įstatymą“, – teigė ūkininkas savivaldybei adresuotame rašte.

Nepatogu nei pirkėjui, nei pardavėjui
„Dzūkų žinioms“ G. Vasiukonis teigė, jog jis dabar gali gėlėmis prekiauti tik Lazdijų turguje.
„Tai visiškas absurdas. Turgus dirba tik tam tikromis dienomis, žmonėms vien dėl gėlių į turgų eiti nepatogu. Nesąmonė ir tai, kad gėlėmis prie „Aibės“ galima prekiauti tik nurodytų švenčių dienomis ir tik po vieną dieną. Kadangi auginu daug gėlių, o žmonės perka gėles ne tik šventės dieną, bet ir prieš šventes, viena diena prekybai nelogiška nei pardavėjų, nei pirkėjų atžvilgiu“, – sakė ūkininkas.
Jis teigė, kad tokių apribojimų ūkininkams jam neteko matyti nė vienoje kitoje savivaldybėje, nors G. Vasiukonis gėlėmis prekiauja visoje Lietuvoje.
„Kadangi savo gimtajame rajone neturiu tinkamų sąlygų gėlėms parduoti, vežu savo produkciją į kitus rajonus ir miestus. Ten nėra jokių problemų, prie prekybos centrų yra ūkininkų turgeliai, kur už nedidelį mokestį gauni galimybę prekiauti. Per Visų Šventųjų dieną prekiauju prie Vilniaus ir Kauno didžiųjų kapinių, ten nekyla jokių problemų, o per tas dienas prie Lazdijų kapinių gaunu tokį pat, kaip ir spekuliantai, plotelį prekybai“, – pasakojo ūkininkas.
Savivaldybė suteikia teisę gėlėmis prekiauti ir ant šaligatvių prie gėlių parduotuvių, tačiau, G. Vasiukonio nuomone, tokia galimybė yra nesaugi bei žemina ir pirkėjus, ir pardavėjus.
„Ar normalu ir saugu prekiauti ant šaligatvio, kai šalia važiuoja mašinos, o pardavėjų išdėliotos prekės trukdo praeiviams. Iš kur tokia valdžios nepagarba savo krašto žmonėms“, – piktinosi lazdijietis.

Prieš Moters dieną bijojo policijos
G. Vasiukonis piktinosi tuo, jog sprendimas dėl prekybos ribojimo prie „Aibės“ buvo priimtas kaip tik prieš Moters dieną, kai prasideda pati aktyviausia prekyba gėlėmis.
„Mane kai kurie žmonės įspėjo, kad nebandyčiau gėlėmis prekiauti prieš Kovo 8-ąją, nes neva policijai duotas nurodymas stebėti situaciją šioje aikštelėje ir bausti ten prekiaujančiuosius ne tarybos sprendime nustatytą dieną. Juokinga, jei nebūtų graudu. Ar taip mūsų valdžia padeda savo rajono ūkininkams?“ – sakė G. Vasiukonis.
Ūkininkas įsitikinęs, jog tokiais sprendimais Lazdijų valdžia diskriminuoja vietinius ūkininkus, verčia juos vežti savo produkciją į kitus miestus ir rajonus, taip neskatindama vietinio verslo.
„Gėlių salonai gėlėmis, kurios dažniausiai atvežtos iš užsienio, gali prekiauti kasdien, o aš tik tada, kai leidžia valdžia. Tai neteisinga, neišmintinga ir liūdna“, – kalbėjo G. Vasiukonis.
Ūkininkas dėl šio Lazdijų rajono savivaldybės tarybos sprendimo kreipėsi į Žemės ūkio ministeriją ir Konkurencijos tarybą.

Savivaldybė laukia informacijos
„Dzūkų žinios“ kreipėsi į savivaldybę, prašydamos pateikti savo komentarą šiuo klausimu.
– Kodėl buvo nuspręsta apriboti prekybą gėlėmis aikštelėje šalia „Aibės“ parduotuvės?
– Ar tiesa, kad apribojimas yra susijęs su gėlių verslą turinčios verslininkės pageidavimu?
– Ar nemanote, jog šis apribojimas trukdo vietos ūkininkams rajono gyventojams parduoti savo produkciją ir iškreipia sveiką konkurenciją?
– Kodėl buvo nustatytos būtent tokios dienos, kai savivaldybė leidžia prekiauti gėlėmis? Ar savivaldybė galvoja, jog gėlių žmonėms reikia tik keturis penkis kartus per metus?
Pateikiame savivaldybės atsakymą:
Lazdijų rajono savivaldybė informuoja, kad sprendimas neleisti prekiauti gėlėmis automobilių stovėjimo aikštelėje šalia „Aibė“ parduotuvės buvo priimtas atsižvelgus į gyventojų skundus. Jie teigė, kad vykdant prekybą gėlėmis minėtoje aikštelėje nelieka vietos pasistatyti automobiliams. Dėl to buvo priimtas sprendimas aikštelę palikti naudoti pagal paskirtį.
Praeitame tarybos posėdyje buvo priimtas sprendimas dėl kitų galimų prekybos vietų Lazdijuose. Dėl šio sprendimo projekto pastabų ir pasiūlymų gauta nebuvo. Sprendimas posėdžio metu buvo priimtas vienbalsiai.
Pažymime, kad mums labai svarbi smulkaus ir vidutinio verslo plėtra, tad, jei yra poreikis vykdyti prekybą kitomis nei minėtame sprendime nurodytomis dienomis ir kitose vietose, labai laukiame gyventojų ir verslininkų informacijos apie tokį poreikį jiems priimtina forma, kad ateinančiame posėdyje savivaldybė galėtų priimti daugumos lūkesčius atitinkantį sprendimą.“

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: