Dzūkų žinios

Net A. Veryga, dažnai besirodantis viešumoje, tapo populiaresnis

Dalintis:
Adomo Žilinsko piešinys.

Įdomus dalykas ta žiniasklaida. Bet kuriam žmogui užtenka pradėti kiek dažniau šmėžuoti televizijos ekrane ir jis gana greitai tampa gerai žinomas, o jeigu prieš tai dar buvo nors kiek matytas ir girdėtas, tai jo populiarumas auga tikrai sparčiai.
Tarkim, kad ir toks savo begaliniais draudimais pagarsėti spėjęs „žaliųjų valstiečių“ sveikatos apsaugos ministras A. Veryga. Dar net neįsigalėjus karantinui Lietuvos visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centras „Vilmorus“ kovo 6–13 dienomis atliko tradicinę apklausą. Jos rezultatai aiškiai parodė, jog kai kurių politikų populiarumo reitingai per koronaviruso krizę ūgtelėjo.
Sveikatos apsaugos ministras A. Veryga visuomenėje visuomet buvo vertinamas prieštaringai. Nors jis ir yra ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas, tačiau sulaukia ne tik teigiamų, bet ir neigiamų vertinimų. Nors dar prieš paskelbiant karantiną šiam ministrui situaciją sekėsi valdyti neblogai, bet vėliau jis sulaukė kritikos iš opozicijos ir Prezidentūros. Tenka pripažinti, kad karantino metu A. Veryga tapo tiesiog pranešėju apie eilinius užsikrėtimo koronavirusu atvejus. Iš ekstremalios situacijos operacijų vadovo visuomenė ir medikai laukia žymiai daugiau. Panašu, kad A. Verygai kuo toliau, tuo sunkiau darosi suvaldyti situaciją. Galima netgi teigti, kad jis prarado situacijos kontrolę ir toliau vadovauti jam trūksta kompetencijos.
Kad bet kokio žmogaus itin dažnas šmėžavimas televizijos ekranuose jį padarytų gana populiariu ar bent jau žinomu, rodo ir sveikatos apsaugos ministro A. Verygos pavyzdys. Prieš mėnesį atliktoje „Vilmorus“ apklausoje A. Veryga buvo surinkęs tik 26,1 procento palankių nuomonių ir net 50,2 procento nepalankių. Per mėnesį palankiai ministrą vertinančių asmenų skaičius išaugo iki 36,8 procento. Taigi per mėnesį palankiai ministrą vertinančių asmenų skaičius padidėjo dešimt procentų. Nepalankiai ministrą vertinančių respondentų skaičius per mėnesį sumažėjo nuo 50,2 procento iki 39,5 procento. Taigi per mėnesį nepalankiai A. Verygą vertinančių respondentų skaičius sumažėjo net daugiau kaip dešimt procentų. Tikrai įspūdingi skaičiai, bet jie tik parodo, kad bet koks asmuo, itin dažnai pasirodantis televizijos ekranuose, gali tapti populiarus.
Per mėnesį padidėjo premjerą S. Skvernelį palankiai vertinančių asmenų skaičius. Jeigu praėjusį mėnesį premjerą palankiai vertino 36,1 procento balsavusiųjų, tai šį mėnesį jų skaičius išaugo iki 40,2 procento. Sumažėjo ir premjerą S. Skvernelį nepalankiai vertinančių skaičius. Jeigu prieš mėnesį tokių buvo net 41,2 procento, tai kovo mėnesį nepalankiai premjerą vertinančių skaičius sumažėjo iki 33,4 procento. Tad vėl galima teigti, kad premjero veiklos vertinimą pagerino ne tiek nuveikti konkretūs geri darbai, kiek itin dažnas šmėžavimas viešojoje erdvėje ir žiniasklaidoje. Galima net neabejoti, kad jeigu vietoj A. Verygos ar premjero S. Skvernelio ekranuose šmėžuotų kokie nors kiti politikai, pastarieji irgi per koronaviruso krizę būtų tapę žymiai populiaresni.
Tai gerai parodo ir tai, kaip žmonės koronaviruso grėsmės akivaizdoje vertino institucijas. Štai prieš mėnesį sveikatos apsauga pasitikėjo 51,2 procento respondentų, o šį mėnesį tokių jau 56,5 procento. Netgi visų itin dažnai kritikuojama Vyriausybė gali pasigirti geresniais populiarumo reitingais. Jeigu prieš mėnesį Vyriausybe pasitikėjo 22,1 procento respondentų, tai dabar šis skaičius išaugo iki 26,8 procento. Per mėnesį sumažėjo ir nepasitikinčių Vyriausybe skaičius – nuo 30,7 procento iki 26,6 procento.
Jeigu iš pradžių, dar prieš karantiną, R. Karbauskis ir A. Veryga gyrėsi, kad Lietuva pirmauja visoje Europoje itin sėkmingai kovodama su koronavirusu, tai buvo perdėtas ir gerokai per ankstyvas optimizmas. Visų pirma, Lietuvoje nedidelis gyventojų skaičius, antra, atliekama labai mažai tyrimų, ir specialistai teigia, kad realiai užsikrėtusiųjų yra net dešimtimis kartų daugiau.
Bus įdomu stebėti „Vilmorus“ reitingų pokytį per mėnesį, nes kova su koronavirusu bus itin ilga, sekinanti ir nepaprastai sunki. Dabartinis vaizdas, ko gero, tėra itin maža ledkalnio viršūnė palyginus su dar neregėto dydžio ledkalniu.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: