Dzūkų žinios

Per rajono žmonėms jautrų klausimą pravažiavo valdančiųjų buldozeris

Dalintis:

Nors sakoma, jog po muštynių nebėra prasmės mojuoti kumščiais, tačiau po praėjusiame tarybos posėdyje valdančiųjų balsais patvirtinto rajono švietimo tinklo optimizavimo projekto dera Lazdijų žmonėms priminti opozicijos, pasisakiusios prieš šią reformą, įžvalgas.
Jau beveik metus vykusios karštos diskusijos dėl švietimo tinklo optimizavimo, kurio esmė – mažesniųjų mokyklų prijungimas prie didesnių, mažinant ugdymo įstaigų darbuotojų skaičių ir atimant iš kai kurių mokyklų savarankiškumą, praėjusiame tarybos posėdyje buvo užbaigtos. Tarybos dauguma patvirtino šį planą, nors jam nepritarė ne tik tarybos opozicija, bet ir kai kurių rajono bendruomenių atstovai.
Šį projektą tarybai pristatęs laikinai einantis švietimo skyriaus vedėjo pareigas Dalius Mockevičius konstatavo, jog pertvarka neišvengiama, kadangi per 10 metų rajono mokyklose mokinių skaičius sumažėjo 40 proc., o Švietimo, mokslo ir sporto ministerija iš esmės pritaria parengtam optimizavimo planui, siūlydama dar radikalesnius sprendimus.
Šiam planui atvirą nepritarimą pareiškė opozicijos lyderis Artūras Margelis.
„Mūsų frakcija šiam planui nepritaria. Šiame plane pirmiausia vertinamas piniginis aspektas. Jei į mokyklų klausimą žiūrėsime tik per pinigų prizmę, švietimo srityje neturėsime ateities. Pažiūrėkime, kai kuriose gimnazijos klasėse net po 30 mokinių. Ar tai gali garantuoti mokymo kokybę? Manau, reikia leisti mokyklinius autobusiukus, kad jie nukrautų mokinius iš perpildytų klasių į kaimo mokyklas. Jei uždarinėsime mažesniųjų mokyklų klases, mūsų rajono nepasieks lėšos, kurios atkeliauja iš ministerijos, mokytojai praras darbo vietas, sumažės gyventojų pajamų mokestis. Migracija į kitų rajonų mokyklas taps neišvengiama“, – kalbėjo A. Margelis.
Jis pastebėjo ir kitas neigiamas optimizavimo pasekmes, susijusias su inteligentijos sunykimu kaimo vietovėse, kur neliks mokyklų, atliekančių ne tik ugdymo, bet ir kultūros židinio funkciją kaime.
Jis kritiškai vertino Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos rekomendacijas ir pastebėjo, jog tai, kiek ir kokias mokyklas reikia turėti rajone, sprendžia ne ministerija, bet savivaldybė.
Taip pat opozicijos lyderis pastebėjo, jog kai kurios mokyklos jau ne pirmus metus stengiasi pačiais įvairiausiais būdais iš kitų mokyklų pas save perimti moksleivius, taip pat į savo struktūrą inkorporuoti mažesnes mokyklas arba siekia jų uždarymo.
„Mes sutvarkėme rajono mokyklų infrastruktūrą, o dabar siūloma visko atsisakyti. Matau daug neigiamų šio projekto pasekmių. Manau, jog turime neskubėti su projekto tvirtinimu ir paieškoti racionalesnių sprendimų“, – sakė A. Margelis.
Nors kai kurie tarybos posėdyje pasisakę valdančiųjų atstovai pripažino, jog šis klausimas yra labai jautrus, tačiau neišdrįso pasiūlyti dar padiskutuoti ir galutinį sprendimą nukelti vėlesniam laikui.
Laikas parodys, kas buvo teisus, o kas klydo. Tik kad nebūtų prasidėję negrįžtami procesai…

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: