Dzūkų žinios

Lazdijuose gyventi gali tik sveiki!

Dalintis:

Kada Lazdijų ligoninė pradės teikti antrinio lygio medikų konsultacijas poliklinikoje?

Lazdijuose patekti pas gydytojus specialistus – didelis iššūkis. sergu.lt informacijoje matome, kad daugelis specialistų šiuo metu pacientų nepriima arba rezervacijų skaičius pas juos lygus 0.

Visais laikais, susidūrę su rimtesnėmis sveikatos problemomis, lazdijiečiai medikų pagalbos ieškodavo ne Lazdijų ligoninėje, bet Alytuje, Kaune ar Vilniuje. Karantino laikotarpiu dėl gydytojų specialistų pagalbos Lazdijuose kilo dar daugiau problemų – iš kitų miestų atvažiuojantiems specialistams laikinai buvo uždrausta dirbti mūsų ligoninėje, todėl Lazdijų ligoninės teikiamų paslaugų spektras buvo dar labiau susitraukęs, o kai sveikatos ministras pakeitė tvarką karantino metu ir leido iš kitų ligoninių atvykti dirbti gydytojams ir į kitas gydymo įstaigas, tarp jų ir į Lazdijų ligoninę, tai pati ligoninė, galimai nesuinteresuota verstis per galvą įdarbindama daugiau reikiamų specialistų, nes karantino laikotarpiu gauna 1/12 lėšų pagal pasirašytą sutartį su Ligonių kasa, neatsižvelgiant į suteiktų paslaugų kiekį. Tai kam stengtis teikti daug paslaugų, priimti į darbą reikalingus specialistus, kurie teiktų daug medicininių paslaugų rajono gyventojams, kai gali ramiai algas išmokėti mažesniam skaičiui medikų? Bet kyla klausimas, kodėl Lazdijų žmonių išrinktoji rajono merė ir rajono savivaldybės vadovybė nesirūpina ir neužtikrina pagalbos ne tik koronavirusu, bet ir įvairiomis kitomis ligomis sergantiems mūsų rajono pacientams. Kodėl mūsų žmonės turi vykti į kitas antrinio lygio apskrities ir Lietuvos ligonines, kad gautų pagalbą? Kodėl kitos ligoninės gali suteikti pagalbą sergantiemes žmonėms, o Lazdijų ligoninė ne? Ir dar daug kodėl…

Nesulaukė konsultacijos
Į „Dzūkų žinių“ redakciją kreipėsi Lazdijų rajono gyventoja Raimonda (pavardė redakcijai žinoma), kuri skundėsi, jog Lazdijuose negali patekti pas gydytojus specialistus.
„Per šeimos gydytoją norėjau, kad mane užregistruotų gastroenterologo ir endokrinologo konsultacijai, tačiau man buvo pasakyta, jog tokių konsultacijų Lazdijų ligoninėje man gauti nepavyks. Supratusi, kad Lazdijuose pagalbos nesulauksiu, kreipiausi į Alytaus medikus. Man pasisekė, ten paskyrė konsultacijų datą. Pažįstami man ir anksčiau kalbėjo, kad Lazdijuose geriau pagalbos neieškoti, nes čia visada problemos dėl specialistų konsultacijų. Panašu, kad taip kalbantieji buvo teisūs“, – sakė Raimonda.
Kiekviena ligoninė yra suinteresuota suteikti paslaugas kuo didesniam ligonių skaičiui, nes nuo to tiesiogiai priklauso finansinės įplaukos į ligoninės sąskaitą.
Karantino laikotarpiu gydymo įstaigos, ko gero, gauna pinigines dotacijas iš valstybinių institucijų, todėl neskuba atnaujinti savo veiklos iki tokios apimties, kokia buvo prieš pandemiją. Pinigų atlyginimams išmokėti pakanka, todėl galima ramiai pralaukti šią krizę ir nesukti galvos dėl konsultacijų laukiančių pacientų.

Dirba puse kojos
Apie paslaugų teikimą ligoninėje mums pasakojo įstaigos steigėjo – savivaldybės – atstovai.

– „Dzūkų žinių“ skaitytojai skundžiasi, kad jiems sunku patekti pas gydytojus specialistus, dirbančius ligoninėje. Kokios šios problemos priežastys? Kada situacija pasikeis?
– VšĮ Lazdijų ligoninė, kaip ir visos gydymo įstaigos Lietuvoje, medicinines paslaugas atnaujina palaipsniui, t. y. šiuo metu su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru derinami planinių ambulatorinių ir stacionarinių asmens sveikatos priežiūros paslaugų etapinio atnaujinimo ir teikimo įstaigoje planai, be kurių įstaiga negali pradėti teikti atnaujinamų medicininių paslaugų. Pirmame etape VšĮ Lazdijų ligoninė gali atnaujinti ne daugiau kaip 50 proc. teiktų paslaugų.

– Ar tiesa, kad daugelis iš kitų miestų atvykstančių gydytojų šiuo metu į Lazdijų ligoninę neatvažiuoja? Ar ligoninė jaučia gydytojų trūkumą?
– Nuo gegužės 18 dienos VšĮ Lazdijų ligoninėje darbą atnaujino visi įstaigoje dirbantys gydytojai specialistai. Šiuo metu teikiamos nuotolinės konsultacijos. Galutinai suderinus paslaugų atnaujinimo planus su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru, bus atnaujinamos ir tiesioginės konsultacijos bei planiniai guldymai ir planinės operacijos.

– Kaip tai atsilieps pacientų aptarnavimui ir ligoninės finansams?
– Kaip jau minėjau, VšĮ Lazdijų ligoninė dirba ir palaipsniui atnaujina visų medicininių paslaugų teikimą, tad finansiškai VšĮ Lazdijų ligoninė nenukentės.

Pasikeitė tvarka

– Ar nepasikeitė patekimo pas gydytojus specialistus tvarka?  
– Šiuo metu pas gydytojus specialistus patekimo tvarka yra pasikeitusi. Informuojame, kad Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro – valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo, 2020 m. gegužės 14 d. sprendimo Nr. V-1159 „Dėl Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro – valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo 2020 m. kovo 16 d. sprendimo Nr. V-387 ,,Dėl asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimo organizavimo paskelbus karantiną Lietuvos respublikos teritorijoje“ 1.3.3 „organizuojant ambulatorines asmens sveikatos priežiūros paslaugas prioritetas teikiamas nuotoliniam ambulatorinių asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimo būdui“, kai pagal punktus 1.3.3.7.1 ir 1.3.3.7.3. šeimos gydytojas nuotoliniu būdu įvertina paciento sveikatos būklę ir susisiekia telefonu su reikiamas paslaugas teikiančia asmens sveikatos priežiūros įstaiga ar gydytoju specialistu. Antrines ar tretines asmens sveikatos priežiūros paslaugas teikiantis gydytojas specialistas pagal poreikį užregistruoja pacientą. Primename, kad nuo gegužės 18 dienos VšĮ Lazdijų ligoninėje darbą atnaujino visi įstaigoje dirbantys gydytojai specialistai, kurie šiuo metu teikia nuotolines konsultacijas.

– Kokie specialistai šiuo metu konsultuoja lazdijiečius?
– Dar kartą primename, kad nuotolines konsultacijas teikia visi gydytojai specialistai. Visa informacija apie pasikeitusią pacientų priėmimo tvarką ir gydytojų specialistų darbo laiką yra paskelbta VšĮ Lazdijų ligoninės tinklalapyje. Visoms Lazdijų r. sav. pirminės  sveikatos priežiūros įstaigoms išsiųsta informacija apie gydytojų specialistų darbo grafikus.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: