Dzūkų žinios

Optimistai regi spalvingas Lazdijų hipodromo vizijas

Dalintis:
Lazdijų hipodromas. (D. Liaukevičiaus nuotr.)

Praėjo jau pusmetis, kai Lazdijų rajono savivaldybė nutraukė hipodromo nuomos sutartį su koncesininku. Visą tą laiką intensyviai buvo ieškoma naujo koncesininko, nes, pagal galiojančią tvarką, nei savivaldybė, nei jos valdomos įstaigos negali valdyti šio objekto. Laikinai hipodromu rūpinosi Lazdijų sporto centras. O visai neseniai paaiškėjo, jog potencialiu koncesininku galėtų tapti Lazdijų žirgininkų klubas. Panašu, jog ši organizacija būtų tik formalus koncesininkas, o realią hipodromo gaivinimo veiklą vykdytų Sporto centras. Kita vertus, koks skirtumas, kas vadovauja, svarbiausia, kad šis objektas atsigautų.
Lazdijų sporto centro direktorius Darius Liaukevičius yra ne kartą viešai kalbėjęs apie hipodromo ateities vizijas, iš pasisakymų matyti, jog jo galvoje kirba daug spalvingų hipodromo ateities vizijų. Apie jas „Dzūkų žinios“ ir kalbasi su D. Liaukevičiumi.

– Jūs iš buvusio nuomininko perėmėte hipodromą. Kokia buvo šio objekto būklė?
– Kaip jau ne kartą minėjome, mums perėmus hipodromą, jis buvo tinkamai neprižiūrėtas, apleistas. Teritorijoje augo piktžolės, bėgimo takas apaugęs žole, suoliukai – sulūžę.

– Kokius darbus atlikote hipodrome?
– Perėmę hipodromą sutvarkėme aplinką, išlyginome stovėjimo aikšteles, sutvarkėme pėsčiųjų takus, pataisėme ir nudažėme sulūžusius suoliukus. Jau visiškai sutvarkytos ir arklidės. Šiuo metu pastatus tinkamai prižiūrime, o aplinką nuolat tvarkome. Kasdien prižiūrime ir lyginame taką, kad nuolat treniruojami žirgai nepatirtų traumų.

– Kas dabar vyksta hipodrome?
– Šiuo metu hipodrome vyksta intensyvios treniruotės, kurių metu treniruojami grynakraujai jojamieji žirgai. Jie ruošiami varžybiniam sezonui. Planuojama, kad žirgai dalyvaus Lietuvoje ir užsienyje vyksiančiose žirgų lenktynėse. Taip pat šiuo metu ruošiamės hipodromo pristatymui visuomenei pasibaigus karantinui.

– Ar daug investicijų reikia, kad hipodromas normaliai funkcionuotų?
– Reikalingas specialus saugus plastikinis tako aptvėrimas, kuris apsaugotų žmones ir žirgus nuo traumų ir kitų nelaimingų atsitikimų. Esamas metalinis aptvaras neatitinka žirgų saugumo ir jų gerovės principų. Taip pat reikalinga žirgų lenktynių starto mašina.

– Jūs teigėte, jog Lazdijų hipodromas galėtų tapti didžiausiu tokios paskirties objektu Baltijos šalyse. Pagrįskite savo teiginį, pateikite hipodromo viziją – kas ten galėtų vykti, kodėl tai geografiškai patogi lokacija, kokių investicijų ir iš kur būtų galima pritraukti?
– Mūsų planai išties dideli ir optimistiški. Šiuo metu hipodrome dirba tarptautinės patirties turintis profesionalus specialistas Linas Balčiūnas. Jis yra sukaupęs didelį bagažą žinių apie grynakraujus lenktyninius žirgus, jų veisimą ir lenktynes, tad planuojame grynakraujų jojamųjų žirgų, žemaitukų lenktynes. Mūsų tikslas ir vizija ambicingi – pilnos arklidės, tarptautinės žirgų lenktynės, turistų pilnas rajonas. Visa tai įgyvendinus taptume didžiausiu ir patraukliausiu hipodromu Baltijos šalyse. Žinoma, planuojame ir jojimo pamokas žirginio sporto entuziastams. Kalbant apie investicijas, šiuo metu kaip tik rengiame vieną projektą, susijusį su žirginiu sportu. Ketiname dalyvauti ir kituose bei išnaudoti visas pasitaikiusias progas. Taip pat ketiname steigti muziejų, kuriame bus eksponatų bei nuotraukų iš Lietuvos bei Anglijos karališkosios šeimos ir žirgų lenktynių, kurias išsaugojo grynakraujų žirgų karališkajame ūkyje dirbęs Linas Balčiūnas. Mūsų geografinė padėtis labai palanki, nes esame arti Varšuvos hipodromo, kuriame galėtų varžytis mūsų hipodrome paruošti žirgai.

– Ar hipodromo veikla galėtų būti pelninga?
– Manau, kad hipodromo veikla galėtų būti pelninga. Turime daugybę idėjų, bet norint tai įgyvendinti dar reikia padirbėti žirgų ir žmonių saugumo srityje. Tačiau nuosekliai dirbame, kad galėtume to pasiekti.

– Ar hipodrome galėtų vykti varžybos su piniginiais „statymais“ už laimėtoją?
– Žmonės galėtų dalyvauti loterijoje.

– Kokią infrastruktūrą reiktų sukurti aplink hipodromą, kad jis atitiktų tarptautinius standartus?
– Turime puikų hipodromą su tribūnomis gamtos apsuptyje gražiame Dzūkijos krašte, kuris atitinka tarptautinius standartus. Tereikia pakeisti apsauginę tvorelę ir nuolat tinkamai prižiūrėti taką.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: