Dzūkų žinios

Puodeliauta ir Lazdijuose

Dalintis:
Nomeda Marčėnaitė pakvietė lazdijiečius į šiltą ir jaukią puodelių dekoravimo pamokėlę.

Dineta Babarskienė

„Porcelianinių puodelių dekoravimas – tai galimybė panerti į savo sielos gilumą, o išnėrus pasimėgauti gyvenimo malonumais – susikurti savo sėkmės puodelį kiekvienam rytmečiui, pokalbiui su mama ar drauge, pasisėdėjimui lauko terasoje saulės atokaitoje“, – taip apibūdina šį įdomų užsiėmimą pati Nomeda Marčėnaitė, pakvietusi lazdijietes į šiltą ir jaukią puodelių dekoravimo pamokėlę, tai yra smagiai papuodeliauti – kitaip tariant, išpiešti puodelį, kurį galima  padovanoti artimam žmogui, draugui ar pasilikti tiesiog sau.
„Puodeliavimas – tai toks pat neįpareigojantis ir smagus užsiėmimas kaip grybavimas, uogavimas ar obuoliavimas. Jam nereikia ruoštis, nieko žinoti ar specialiai domėtis porceliano dekoravimo ypatumais“, – kalbėjo Nomeda, kviesdama moteris išlaisvinti savyje kūrybinę galią, atsipalaiduoti ir pradėti piešimo procesą. Tiesa, pirmiausia ant balto popieriaus lapo.
Kūrybos valandėlė – savotiškas terapijos seansas, o ir smagūs pašnekesiai prabėgo nepastebimai. „Beje, ir pats terminas puodeliavimas – naujadaras, mano pačios sugalvotas ir sėkmingai prigijęs. Kartą sulaukiau skambučio iš vienos agentūros, kuri ieškojo galimybių, kaip pareklamuoti kavą. Tuomet pasiūliau idėją sukurti personalizuotus puodelius. Ji pateisino lūkesčius. Puodeliai buvo paklausūs. Bet prasidėjo juokingi dalykai. Man į namus ėmė skambinti žmonės teiraudamiesi, gal aš turiu tų puodelių. Atsakiau, kad jie ne mano, aš juos tik dekoravau ir atidaviau. Po kokio penkiasdešimto skambučio supratau, kad lengvai neišsisuksiu. Taip gimė idėja dekoruoti puodelius. Po kurio laiko pajutau, kad vienai tai daryti ne taip įdomu, norisi pasidalinti su kitais džiaugsmu, kurį jaučiu kurdama. Atsirado grupiniai užsiėmimai, gimė naujadaras „puodeliauti“, kuris sėkmingai prigijo“, – paaiškino Nomeda.
Tačiau prieš pradedant puodeliauti, pirmiausia turėjome patikėti, kad visi žmonės talentingi, imlūs ir išradingi, kad nėra negabių, netalentingų žmonių, tiesiog nebuvo sąlygų talentui atsiskleisti. „Nėra buvę, kad žmogus padarytų negražų puodelį. Kiekvienas spalvotas blynas ant puodelio gali virsti tikru meno šedevru. Negerai čia – nebūna“, – drąsino susirinkusius Nomeda.
Ir išties šis užsiėmimas padėjo pamatyti save kitu kampu. „Būdami vaikais visi mokame piešti, o paskui staiga tampame nemokančiais piešti suaugusiais. Ar nekeista? O ar vairuoti mokate? Klausimas keistas, ar ne tiesa? O jei paklausiu, ar piešti mokate? Iškart prasideda, kad piešti tai jau tikrai nemoku, neatsimenu, kada tai dariau“, – vis kalbėjo šypsodamasi Nomeda.
Tiesa, lazdijietes puodeliauti dailininkė, keramikė, televizijos laidų vedėja Nomeda Marčėnaitė pakvietė dar prieš karantiną ir štai tik dabar šis viliokiškas kvietimas pasinerti į dar neišbandytą veiklą virto realybe. Pagaliau įvyko puodeliavimo užsiėmimas! „Drąsiai galiu pasakyti, kad namo parsinešite unikalų savo rankų darbo puodelį“, – iškart pažadėjo Nomeda. Iš pradžių patikėti ja buvo sunku. Bet pamažu, nedrąsiai „įsivažiuota“. Susirinkusieji į puodelių marginimo pamokėlę išbandė naują techniką, lyg užburti klausėsi įkvepiančios menininkės gyvenimo istorijos iš sukauptos asmeninės patirties. Smagios, įkvepiančios kalbos ir… pamažu gimė puodeliai, kurie privertė aiktelėti net pačius autorius. Iš pradžių moterys ir vienas vienintelis užsiėmime dalyvavęs vyras sakė, kad nemoka piešti ir tikrai nieko gero nenupieš, bet nupiešė ir dar kaip. Tiesa, truputėlį būta ir išgąsčio, ar pavyks? Juk piešta tikrai kažkada seniai. Išeita spindinčiomis akimis ir laimingais veidais. Ir šeimynykščiai nustebinti. Į namus parsinešta unikalus savo rankomis šviežiai dekoruotas porceliano puodelis.
O susirinko čia lazdijiečiai dėl labai įvairių priežasčių. Vienai moteriai kvietimą puodeliauti padovanojusios bičiulės gimtadienio proga. „Jau tuoj kitas gimtadienis ateis. Ta korona vis trukdė išbandyti puodelių dekoravimą“, – prisipažino viena. Kita sakėsi, kad tada laiko daugiau turėjusi – užsiregistravo, dabar jau sunkoka buvo ištaikyti progą, bet kad jau taip labai norėjusi, tai atėjusi. Trečia jau seniai žinojo, kad ant jos puodelio „žydės“ levandos – ne kitaip. Visų džiaugsmui viskas gavosi, viskas išėjo – puodeliai jau laukia rytinės kavos.
O nepatikliesiems kaip įrodymas, kad šis stebuklas yra tikrai puodeliavusios kartu su Nomeda darbas, – pačios autorės parašas ant puodelio.

Puodeliavimas kaip grybavimas ir uogavimas – įdomi veikla.
Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: