Dzūkų žinios

Dėl paminklo statybos Krikštonyse vietos pasitelktas ir kardinolas S. Tamkevičius

Dalintis:

Ir toliau nerimsta aistros dėl paminklo partizanams Krikštonyse. Nors jo statybai šalia Krikštonių kryžiaus neprieštarauja pats kryžiaus iniciatorius – kardinolas Sigitas Tamkevičius, tačiau bendruomenė ir specialistai siūlo parinkti jam tinkamesnę vietą ir patobulinti paminkle iškalto teksto turinį. Tačiau paminklo autoriai tvirtai laikosi savo pozicijos ir paminklą statys ten, kur yra numatę.

Paminklo pastatyti nepavyko
Rugpjūčio pabaigoje iš Krikštonių kilę, o šiuo metu sostinėje gyvenantys savo krašto patriotai Bronius Kašelionis ir Vytautas Janulevičius atvežė į Krikštonis jų pastangomis ir asmeninėmis lėšomis sukurtą akmeninį paminklą šio krašto partizanų ir tremtinių atminimui įamžinti.
Paminklas turėjo atsirasti prieš tradicinius Krikštonių atlaidus, švenčiamus pirmąjį rugsėjo sekmadienį. Tačiau, sulaukę pasipriešinimo, santūrų ir estetišką atminimo akmenį jo autoriai buvo priversti išsivežti atgal.
Paminklo iniciatoriai norėjo paminklą statyti Bendruomenės šeimos parke, tačiau susidūrė su vietos bendruomenės pasipriešinimu. Jiems buvo pasakyta, jog parke paminklui netinkama vieta.
Tarp paminklo autorių ir vietos bendruomenės atstovų įvyko įnirtingas žodžių mūšis, kurio metu buvo apsikeista „maloniais“ epitetais. Paminklo autoriai išvadino bendruomenės atstovus komunistais ir „lukašenkininkais“.
Tuomet paminklui buvo pasiūlyta kita vieta – šalia bažnyčios, tačiau ji paminklo autorių netenkino.

Vietą derino su S. Tamkevičiumi
Vienas iš šio paminklo iniciatorių – V. Janulevičius teigė, jog per atlaidus Krikštonyse jiedu su kolega buvo susitikę su į šventę atvykusius žemiečiu – kardinolu S. Tamkevičiumi ir klausė jo leidimo statyti paminklinį akmenį šalia Krikštonių kryžiaus, kuris buvo pastatytas kardinolo iniciatyva.
„Kardinolas sutiko, kad mūsų inicijuojamas paminklas atsirastų šalia pagrindinio kryžiaus. Ten mes jį ir planuojame statyti“, – sakė V. Janulevičius.
Jis teigė, jog nekreips dėmesio į Krikštonių bendruomenės nuomonę dėl paminklo vietos.
„Mes parke pastatėme Krikštonių istorinius įvykius įamžinantį paminklą, norėjome ten pat pastatyti ir paminklą partizanams, bet bendruomenė neleido. Tai dabar ketiname iš parko iškelti į kitą vietą ir anksčiau mūsų pastatytą paminklą. Manau, kad abu paminklus pašventins kunigas“, – teigė V. Janulevičius.
Jis sakė, jog dėl paminklo vietos parinkimo į Krikštonis buvo atvykęs rajono vyriausiasis architektas Ričardas Vyšniauskas, tačiau apie jo išvadas paminklo iniciatoriai sakė nieko negirdėję.

Architektas siūlė neskubėti
R. Vyšniauskas „Dzūkų žinioms“ sakė, jog kartu su Seirijų seniūne buvo nuvykę į Krikštonis.
„Susitikome su paminklo autoriais ir pradėjom apžiūrą. Pradėjome nuo pirmosios vietos, būtent nuo sankryžos, kur stovi dabar kryžius, vietos, kurią yra pasirinkę autoriai ir kurią palaimina bažnyčios atstovai. Tada apėjome visus Krikštonis, buvusią mokyklos, bažnyčios teritoriją, nuosekliai susipažinome su visais paminklais, esančiais Krikštonyse ir apylinkėse“, – pasakojo vyriausiasis architektas.
Architektas apžiūrėjo numatomą statyti paminklą, diskutavo su jo autoriais. Kaip teigė R. Vyšniauskas, diskusijų metu buvo prieitas susitarimas, kad pats akmuo ir jo paruošimas bei ant jo esami užrašai yra padaryti neteisingai.
„Paprastam žmogui pagal ten esamus užrašus gali atrodyti, kad akmuo skirtas partizanui Broniui Kašelioniui ir tremtiniui Vytautui Janulevičiui. Pasijuokėm su autoriais ir jie siūlė autorių pavardes paslėpti, įbetonuojant į žemę. Mano nuomone, reikia neskubėti ir pagalvoti apie pačių užrašų bei ženklų, esančių ant akmens, papildymą ar patobulinimą“, – teigė architektas.
Dėl paminklo vietos parinkimo architektas autoriams bandė paaiškinti ir parodyti realiai, kad jų paminklui numatyta vieta viso turimo konteksto atžvilgiu yra pasirinkta neteisingai, kad tai bus labiau panašu į pamestą daiktą nesuprantamoje vietoje negu į tremtinių ir partizanų pagerbimą.
„Siūliau dar neskubėti ir pagalvoti kartu dėl geresnės vietos, tačiau man buvo atrėžta, kad jie statys čia, o tada tegu iškasinėja savivaldybė. Nežiūrint visos situacijos, dar sykį siūliau neskubėti, kadangi tai yra ne bažnyčios žemė ir ji sutikimo paminklo statybai duoti negali“, – sakė R. Vyšniauskas.

Pasiūlė sakralią vietą
Lazdijų rajono savivaldybės mero pavaduotojas Audrius Klėjus įsitikinęs, jog paminklo statybos vieta virto principo klausimu.
„Mano nuomone, paminklas, skirtas partizanų atminimui, turi stovėti labai garbingoje vietoje. Ta vieta, kurią susirado paminklo kūrėjai, – prie Krikštonių kryžiaus – tikrai nėra tinkama tokiam paminklui. Tai yra labai arti kelio, paminklas gali būti aptaškytas pravažiuojančių automobilių. Situaciją įvertino ir mūsų savivaldybės architektas, kurio nuomone, ši vieta nėra tinkama“, – sakė vicemeras.
Paklaustas, kaip jis vertina tą faktą, jog prie kryžiaus paminklą leido statyti kardinolas S. Tamkevičius, vicemeras teigė, jog tai yra tik moralinis leidimas. Kadangi kryžius, prie kurio paminklo sumanytojai nori statyti atminimo akmenį, stovi savivaldybės valdomoje žemėje, tai oficialų leidimą gali duoti tik savivaldybė.
„Mes suderinome labai gerą – sakralią vietą šiam paminklui – prie Krikštonių bažnyčios. Gavome Kultūros paveldo apsaugos departamento pritarimą. Pakoregavus paminklo tekstą, nušlifavus fundatorių pavardes, paminklą tikrai galima būtų statyti“, – sakė A. Klėjus.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: