Dzūkų žinios

Visiems aktualus šiukšlių mokestis tampo gyventojų nervus

Dalintis:

Drama Lazdijuose — kalnai neišvežtų dvokiančių šiukšlių. Kils surinkimo kaina? Savivaldybė apskųsta teismui

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras įsigijo naujos technikos, suformavo brigadas, kurios rūpinsis buitinėmis atliekomis Lazdijuose. Nuotraukoje Transporto ir konteinerių eksploatavimo padalinio vadovas Janis Laurinaitis (pirmas iš dešinės) su kolegomis.

Visai nedaug trūko, kad Lazdijus būtų ištikęs toks pats baisus likimas, ką prieš kelerius metus išgyveno kai kurie Italijos regionai, dėl neišvežtų atliekų paskendę šiukšlių smarvėje. Lazdijų rajono gyventojai irgi pateko į nepavydėtiną situaciją dėl šiukšlių – senoji sutartis dėl mišrių atliekų išvežimo jau pasibaigė, o naujoji iki šiol nepasirašyta. Ir neaišku, ar kada nors bus pasirašyta, nes dėl šiukšlių išvežimo operatoriaus konkurso vyksta ginčai teisme. Jei ne Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro principingumas ir atsakingumas bei skubiai ištiesta pagalbos ranka, netrukus visi Lazdijai paskęstų šiukšlių kalnuose.

ARATC metė gelbėjimosi ratą
Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro (ARATC) direktorius Algirdas Reipas pripažino, jog Lazdijuose dėl atliekų išvežimo susiklostė ypatinga situacija. Pasibaigus Lazdijų rajono
savivaldybės ir bendrovės „Ecoservice projektai“ sutarčiai, pagal kurią ši bendrovė išveždavo buitines atliekas iš Lazdijų rajono vartotojų, naujoji sutartis nebuvo sudaryta, nes konkursas buvo apskųstas teisme.
Pasidomėjus, ar vežėjai norėjo didesnių paslaugų kainų, A. Reipas nenorėjo detalizuoti, tik pasakė, jog bet koks atliekų išvežimo kainos padidėjimas iškart atsilieptų mokesčiams, kuriuos moka Lazdijų gyventojai.
„Kas galėtų paneigti, jog mokesčiai padidėtų ir patuštintų lazdijiečių kišenes“, – sakė A. Reipas.
Jis sakė, jog tokioje situacijoje, kai Lazdijai lieka be šiukšlių vežėjo, būtina ieškoti sprendimų.
„Mes nusprendėme, jog šiukšles vešime patys, ARATC. Įsigijome naujos technikos, suformavome brigadas ir bandysime išspręsti Lazdijų problemą. Gal mūsų žmonės gerai nepažįsta Lazdijų krašto, tačiau stengsimės viską atlikti kokybiškai. Jei bus kokių nesklandumų, tikimės, lazdijiečiai mums atleis“, – sakė A. Reipas.
Jis teigė, jog pradžioje bus išvežamos visos šiukšlės iš tų vietų, kur galės privažiuoti ARATC technika, o paskui, kai nutirps sniegas, bus ištuštinta kiekviena šiukšliadėžė. O tiems rajono gyventojams, prie kurių šiukšliadėžių kurį laiką bus sunku privažiuoti, bus išdalinti maišai, kur jie galės kaupti šiukšles, kol su šiukšliavežėmis atvyks ARATC komanda.

Siuntinėjo vieni pas kitus
„Dzūkų žinios“ bandė susisiekti su anksčiau šią paslaugą teikusia bendrove „Ecoservice projektai“, kurios būstinė yra Šiauliuose. Paskambinus į sekretoriatą ir paprašius sujungti su žmogumi, galinčiu pakomentuoti šiukšlių išvežimo problemą Lazdijuose, administratorė pasiūlė šiuo klausimu kreiptis į Lazdijų padalinio vadovę ir vietiniu ryšiu bandė sujungti su ja. Tačiau padalinio vadovė nepakėlė telefono ragelio.
Vėliau, pabandžius su ja susisiekti bendrovės tinklalapyje nurodytu telefonu, pasikartojo ta pati situacija – telefonu niekas neatsakė. Paskambinus vadovei mobiliuoju telefonu, ji atsiprašė ir pasakė, jog neturi įgaliojimų ką nors tuo klausimu komentuoti.

„Mes nusprendėme, jog šiukšles vešime patys, ARATC. Įsigijome naujos technikos, suformavome brigadas ir bandysime išspręsti Lazdijų problemą. Gal mūsų žmonės gerai nepažįsta Lazdijų krašto, tačiau stengsimės viską atlikti kokybiškai. Jei bus kokių nesklandumų, tikimės, lazdijiečiai mums atleis“, – sakė A. Reipas.

Pažadėjo „tobulinti procesus“
Tuomet „Dzūkų žinios“ kreipėsi į už šiukšlių tvarkymą Lazdijų rajono savivaldybėje atsakingą Vietinio ūkio skyriaus vedėją Indrę Adomynienę ir paprašė atsakyti į klausimus, susijusius su atliekų tvarkymo problemomis.

– Kas šiuo metu Lazdijų rajone išveža mišrias buitines atliekas? Ar savivaldybę tenkina paslaugos tiekėjo paslaugų kokybė? Ar savivaldybė žino, kad lazdijiečiai nepatenkinti atliekų išvežimo situacija?
– Šiuo metu mišrias komunalines ir maisto atliekas bei pakuotes išveža UAB „Ecoservice projektai“. Savivaldybė ne tik sulaukia gyventojų pranešimų, bet ir pati vertina šios įmonės teikiamas paslaugas, kurios dažnai netenkina. Todėl kalbamės, išsakome pastabas, prašome paslaugas suteikti laiku ir pagal įsipareigojimus. Tą patį daro ir ARATC, kuris administruoja visų atliekų išvežimo procesą rajono savivaldybėje. Ir nors nusiskundimų dėl atliekų išvežimo turime, bet visas problemas stengiamės spręsti operatyviai. Suprantama, kad atliekų išvežimo paslaugų kokybę gali lemti nepalankios oro sąlygos, tačiau visų bėdų tam suversti tikrai nereikėtų. Pasitaiko, kad išvežti atliekas trukdo ir neteisingai paliktos stovėti transporto priemonės, tokių vietų turime ir Lazdijų mieste.

– Iki kada galioja sutartis su vežėju?
– Sutartis su minėtu atliekų vežėju galiojo iki šių metų vasario 22 d.

– Ar sutartis bus atnaujinta su tuo pačiu vežėju, ar bus skelbiamas naujas konkursas?
– Paslaugų pirkimo pratęsti neketiname ir neturime galimybių. Tačiau būtina pažymėti, kad neturime didelio paslaugų teikėjų pasirinkimo. Pirmą kartą konkursą paskelbėme dar 2019 m., tačiau jis neįvyko ir sutartis nebuvo sudaryta. Šiuo metu paskelbtas antrasis konkursas, kuriame paslaugas gali teikti ir kitų šalių paslaugų teikėjai. Deja, šis konkursas dėl procedūrų yra apskųstas teismui. Ieškodami geriausių sprendimų, sutarėme, kad nuo šio antradienio šias paslaugas pradės teikti ARATC. Ši įmonė užtikrins atliekų vežimo paslaugą, kol nebus sudaryta sutartis su nauju atliekų vežėju.

– Kokie šiuo metu galioja atliekų išvežimo mokesčiai?
– Visada stengiamės, kad tiek paslaugų kokybė, tiek ir kainos būtų kuo palankesnės mūsų gyventojams. Deja, perkant paslaugas rinkoje, galutinis žodis dėl kainos priklauso rinkos dalyviams. Šiuo metu už atliekų išvežimą taikoma dvinarė komunalinių paslaugų mokesčio skaičiavimo kaina: visi gyventojai moka pastoviąją rinkliavos dedamąją pagal valdomo nekilnojamojo turto plotą (su tam tikrais apribojimais) ir kintamąją dedamąją – už konkretų aptarnautų konteinerių skaičių. Yra nustatytas pastovus mokestis už 10 konteinerių per metus, bet jei atliekų esama daugiau, gyventojai susimoka papildomai.

– Ar tiesa, kad naujoje sutartyje dabartinis vežėjas būtų norėjęs padidinti išvežimo kainą?
– Kadangi nauja sutartis nėra sudaryta ir patvirtintų įkainių neturime, taip teigti negalėtume. Tačiau suprantama, kad privatūs paslaugų teikėjai gali būti suinteresuoti paslaugas teikti kuo pelningiau.

– Kokių priemonių ketina imtis savivaldybė, kad būtų pagerinta atliekų išvežimo paslauga?
– Lazdijų rajono savivaldybės administracija mato problemas ir stengiasi jas efektyviai spręsti. Tikimės, kad atliekų išvežimo problemas pavyks efektyviai spręsti ir su kolegomis iš ARATC. Ir toliau ieškosime efektyviausių būdų, kaip atliekų išvežimo procesus tobulinti. Lazdijų rajono savivaldybės teritorijoje yra daug nutolusių sodybų, prie kurių sudėtinga privažiuoti, todėl ieškosime patogesnių galimybių, kaip tai spręsti. Taip pat planuojama peržiūrėti situaciją kaimo turizmo sodybose. Dažnai pasitaiko, kad kaimo turizmo sodybose, kuriose iki karantino kone kiekvieną savaitę apsistodavo kelios dešimtys žmonių, būdavo tik maži konteineriai, o šiukšlių susikaupdavo nepalyginamai daugiau nei į juos tilpdavo. Vertiname galimybes, kad galėtų atsirasti ir mažesnės talpos konteineriai, kurie būtų naudingesni mažesnėms šeimoms ar vienišiems žmonėms, nepagaminantiems tiek daug atliekų. Atliekų vežimo paslaugą ir apimtis planuojame peržiūrėti iš esmės, kad sistema būtų patogesnė gyventojams ir atitiktų aplinkos apsaugos bei ekologijos poreikius.

Tokie įmonės ARATC įsigyti automobiliai surinks buitines atliekas Lazdijuose.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: