Dzūkų žinios

Protestuodama prieš Astravo AE Lietuva riebiai moka už jos elektrą

Dalintis:
Adomo Žilinsko piešinys.

Algimantas Mikelionis

Energetikos ministerija pranešė, jog, „Litgrid“ duomenimis, sausio 1–18 dienomis į Lietuvą pateko 33 milijonai kWh baltarusiškos elektros – tai sudarė 17,5 procento viso per „Nord Pool Spot“ Latvijos prekybos zonoje su Rusija suprekiauto ir iš Baltarusijos atitekėjusio kiekio, tuo metu sausio 21 dieną Astravo AE atnaujinus darbą, per 10 dienų baltarusiškos elektros importas į Lietuvą išaugo iki 71 milijono kWh ir tai sudarė jau 5o procentų Latvijoje suprekiauto kiekio. Šis baltarusiškos kilmės elektros eksportas į Lietuvą biržos Latvijos zonoje apskaitomas kaip „rusiška“ elektra, teigia ministerija.
„Išvertus į pinigus yra beveik 4 milijonai eurų. Jeigu ir toliau taip tęstųsi, per metus būtų 120 milijonų eurų. Tiek bus sumokėta Astravo tolimesnei statybai, todėl tam svarbu užkirsti kelią, kad Astravo AE antras, o galbūt ateityje ir trečias blokas nebūtų finansuojami“, – tvirtino energetikos ministras D. Kreivys.
NSGK pirmininkas konservatorius Laurynas Kasčiūnas skaičiuoja, kad baltarusiška elektra sudaro apie 12 procentų viso Lietuvoje suvartojamo elektros kiekio. „Dabartiniame visame Lietuvos suvartojamos elektros balanse apie 12 procentų yra baltarusiška arba Astrave pagaminta elektra – tai per mėnesį 11 milijonų eurų. Galima sakyti, kad vartotojai moka už Astravo elektrinę“, – komentavo jis. Pasak D. Kreivio, tai, kad turimi tikslūs duomenys, kiek Astrave pagamintos elektros patenka į Lietuvą, yra didžiulis proveržis.
„Tada buvo ekspertiniai skaičiavimai, pagal kuriuos nepatvirtino metodikos. Tie ekspertiniai skaičiavimai pasitvirtino ir dabar turime faktą“, – kalbėjo ministras. Šiuos faktus, anot D. Kreivio, planuojama padėti ant derybų stalo su Latvija bei Estija kaip įrodymą, kad pernai parengta trišalė prekybos elektra su trečiosiomis šalimis metodika, kurios nepatvirtino Lietuva, yra prasta, tuo metu Lietuvos vis dar pripažįstama 2018 metų metodika būtų užtikrinusi, kad Astravo elektra nepatektų į regioną.
„Paskutiniai duomenys rodo, kad 50 procentų visos elektros, o tai sudaro 77 milijonus kilovatvalandžių, kuri patenka per Lietuvos ir Baltarusijos skerspjūvį, yra iš Astravo, antra tiek – iš Rusijos. Lygiai tiek pat suprekiaujama Latvijos biržoje. Ta elektra fiziškai teka ne į Latviją, o per mūsų sieną atiteka į Lietuvą, kadangi pas mus yra didžiulis elektros deficitas, mes tą elektrą sunaudojame ir už ją susimokame“, – sakė D. Kreivys trečiadienį po Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto posėdžio, kur svarstytos Astravo AE keliamos grėsmės Lietuvos nacionaliniam saugumui.
Pasak ministro, 77 milijonai kilovatvalandžių į Lietuvą pateko per pastarąsias 10 dienų, kai Astravo jėgainė dirbo stabiliai.
Anot energetikos ministro D. Kreivio, smarkiai išaugę elektros srautai iš kontinentinės Rusijos bei Baltarusijos kelia grėsmę Baltijos šalių elektros energetikos sistemų adekvatumui, įsipareigojimams plėsti elektros gamybą iš atsinaujinančių šaltinių bei Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizavimo su Europa projektui.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: