Dzūkų žinios

Gamtos ženklus stebinti ir orus pagal juos prognozuojanti marcinkoniškė žemdirbiams žada derlingus metus

Dalintis:
Gamtos ženklus stebinti ir orus pagal juos prognozuojanti marcinkoniškė Janina Janušauskienė.

Dineta Babarskienė

Gamtos ženklus stebinti ir orus pagal juos prognozuojanti marcinkoniškė Janina Janušauskienė jau ne kartą itin tiksliai atspėjo orus. O ir dabar atšilus, kai visi jau patikėjo atėjusiu pavasariu, ji sakė, kad šiltų orų dar teks gerokai palaukti. „Kai atšilo, orų prognozuotojai sakė, jau pavasaris, tuoj bus potvyniai, o aš sakiau, kad tikrai neatšils, tikrai dar bus žiemiški orai, išsilaikys sniegas. Netikėjo ir mano bendradarbės, bet dabar jau sako, kad vis tik teisi buvau“, – pastebi ji.
Grybaulios kaimo vienkiemyje gausioje 11 vaikų šeimoje augusi moteris sako, kad nuo 3 metukų jau ganiusi miške karves. „Nuo vaikystės stebėjau gamtos ženklus ir mokiausi suprasti, ką jie reiškia. Ir dabar važiuodama iš darbo negaliu neužsukti į mišką“, – prisipažįsta ji pridurdama, kad taip jau gyvenime susidėliojo, jog neteko studijuoti gamtos mokslų, bet stebėti gamtą jai labai patinka. „Gamta man daug duoda. Tad ir aš turiu pasodinti medžių, daržuose dirbdama pailsiu“, – prisipažįsta gamtos mylėtoja.
Kai ką ji užsirašo, bet dažnai tam laiko nelieka, tad viską galvon dedasi. „Turiu savo judėjimą ir savo gyvenimą. Darbai, šeima, ne visada turiu laiko užsirašyti, tad kartais būna, kad dėl to ir suklystu“, – atvirauja ji. Savo gebėjimus vadina Dievo dovana, tokių gebėjimų turėjo ir jos tėtis.
Paklausta, ar dosnūs šie metai bus žemdirbiams, patikina, kad šie metai bus tikrai geri, derliai turėtų būti dideli. „Derlingi metai turėtų būti ūkininkams“, – tikina ponia Janina.

Gyvename dar netikrame pavasaryje
„Žiema dar tęsis iki balandžio pradžios: sniegas išsilaikys, ir to šalčio dar bus naktimis. Žvarbokas oras ir vėjų daug. Kol kas atrodo lyg žiemoj gyventume, bet taip dar ir yra, nors jau kalendorinis pavasaris“, – sako pašnekovė. Mano, kad prieš Velykas turėtų atšilti. „Bet paskui vėl už savaitės maždaug prasidės lietūs, pavasariniai lietūs: jie bus šalti. Balandis dar nedžiugins. Na, į pabaigą balandžio, gegužę jau sulauksime šilumos. Gegužė jau šviesesnė bus. Pavasaris šiemet nelepins šiluma“, – patikina ji. Anot moters, sula jau pradėjo bėgti, bet dabar lyg sustojo, ir skruzdės jau tris kartus išlindo ir vėl pasislėpė. „Vadinasi, dar reikia tikėtis atšalimo“, – atkreipia dėmesį ji sakydama, kad gyvename pereinamąjį laikotarpį.
O ar šalnos nepakąs sodų žiedų? „Gegužės pradžioje dar bus šalnelių, bet nelabai didelių, pabaigoje mėnesio jau šalnų turėtų nebūti“, – sako ponia Janina.
Anot jos, buvo labai graži lietuviška žiema, turėtų būti ir graži lietuviška vasara. Tačiau atkreipia dėmesį, kad ne nuo to priklauso, vis tik viską lems, kaip medžiai išsprogs, kaip paukščiai suskris. „Tokiu metu pas mane kieme, aš prie miško gyvenu, paukščiai treles traukė, miela klausytis būdavo, šiemet ne taip, dar nėra tokios muzikos, kokia pastaraisiais metais būdavo kovo pabaigoje. Dar netikrą pavasarį turime“, – dėsto pašnekovė.
„Lietuviškas šiemet tas pavasaris“, – teigia moteris.
„Bet žemdirbiams šiemet bus tikrai gerai: daržai greičiau sudygs, lietaus užteks. Pernai sausa visą pavasarį buvo, o šiemet viskas kitaip“, – taip sako J. Janušauskienė.

Tikina, jog bus ir grybų, ir grūdų, o ir daržovės gerai derės
Sako, kad labai tiksliai pasakyti, kokia bus šiemet vasara, koks ruduo, dar truputį ankstoka. „Galiu pasakyti, kad vasara bus mišri: ir saulės, ir lietaus turėsime. Sulauksime ir perkūnijos. Prieš pietus saulė švies, po pietų lis. Ir šilumos, ir drėgmės netrūks. Vėsesnė tokia, šaltesnių dienų bus, bet bus ir karštų, gražių, saulėtų dienų. Orai bus permainingi, bet pasidžiaugti tikrai turėsime kuo. Tikra lietuviška vasara“, – tikina ponia Janina. Tiesa, žemdirbius įspėja, kad vasara bus vėjuota. „Išguldys javus vėjai, bet kad labai – tai ne“, – patikina ji. Stebi ji beržus, alksnius. „Šie sako, kad pusė vasaros bus lietinga, pusė – graži“, – taip jų kalbą supranta gamtos žinovė.
Orų prognozuotoja tikina, kad grūdininkams šie metai bus tikrai geri – grūdų bus gausus derlius.
Pievos taip pat, anot jos, žels gerai ir galvijams ganytis, ir žiemai pašarų nestigs.
O daržą didelį sodinsite, ar daržininkai džiaugsis šiais metais? „Taip. Šiemet turėtų gerai agurkai derėti, apie pomidorų derlių dar negaliu pasakyti. Balandį pasakysiu“, – teigia ji. Daržininkės, patikėjusios pirma pavasarine šiluma, pasėjo šiltamiuose daržoves? „Na, saulės kaip ir užtenka“, – sako ji. O bulvės užaugs? „Dar negaliu pasakyti, dar turiu pastebėti gamtą“, – neslepia moteris.
Kokie bus rudenio orai, pasakyti galės sulaukusi medžių išsprogimo, sužydėjimo ir kitų gamtos reiškinių. „Matysiu, kada pušys pradės barstyti sėklas, tai irgi labai nulemia, koks bus ruduo“, – sako ji.
O ar grybingi metai bus? „Kad grybų bus, tai taip“, – tikina ponia Janina. Dėl uogų dar abejoja, sako, nenorinti ir pati suklysti, ir kitus suklaidinti. „Dar bus šalnų, tai ar mėlynių turėsime, kol kas negaliu pasakyti. Žemuogių tai jau tikrai turėtų būti. Matau miške ir bruknynus, ir mėlynynus atsigavusius – gamta graži“, – sako ji.
„Šią savaitę dar bus ir šalčio, ir šlapdribos“, – prognozuoja moteris. Anot jos, miškas nerodo ženklų, kad staigiai atšils. „Pumpurai lyg stovi vietoje, bet štai kačiukai išsprogę, nors ne visur, bet kai kur labai gražiai matosi, snieguolės pražydo, žibutės stiebiasi, saulėje jau yra ir pražydusių, bet nedaug. Jos sako, kad pavasaris neatsilieka per daug. Stebėsiu, ar klevų, ar beržų sulos bėgs daugiau, pušų žydėjimą, kada pirmieji bobausiai pasirodys. Dar reikia palaukti, negaliu taip visko sudėlioti“, – prisipažįsta pašnekovė.
Pastaraisiais metais, anot ponios Janinos, viskas buvo pasistūmę vienu mėnesiu į priekį. Todėl jai itin svarbu sužinoti, kaip susidėlios viskas gamtoje šiemet. „Kol kas viskas kaip ir turi būti. Žiema, pavasaris tokie, kokius mes atsimename vaikystėje. Grįžtame į savas vėžes“, – tikina Janina Janušauskienė, iš gamtos ženklų prognozuojanti orus.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: