Dzūkų žinios

A. Miškinienė apie įpusėjusią mero kadenciją: „Paiko populiarumo nesiekiu, pažadais nesišvaistau, bet tikslus sau keliu didelius“

Dalintis:
Ankstesnė Vyriausybė Lazdijų M. Gustaičio gimnazijos, ligoninės bei būsimo sporto centro erdvėms atnaujinti skyrė daugiau kaip 1,6 mln. eurų. Tuometiniam vicekancleriui, dabar Seimo nariui Lukui Savickui merė aprodė įgyvendintus projektus, taip patvirtindama, kad investicijos buvo tikrai prasmingos.

1. Darbą pradėjote prieš dvejus metus – įpusėjote mero kadenciją. Koks Lazdijų rajonas Jus pasitiko ir koks jis šiandien?
– Pasitiko viltingai ir nekantraudamas permainų. Žinojau, kad lengva nebus, nes lūkesčiai dideli, laikas ribotas, o tam tikrų asmenų pasipriešinimas pokyčiams buvo lengvai prognozuojamas. Tuomet apie pandemiją dar nė minčių nebuvo ir atrodė, kad sunkiausia bus dirbti plačioje koalicijoje, išspręsti įsisenėjusias nedarbo, socialinės nelygybės ir kitas kasdienes, bet labai rimtas problemas. Deja, COVID-19 sugriovė daugelį planų. Dėl jau metus besitęsiančio karantino Lazdijų rajonas, kaip ir visa Lietuva, yra sustingęs, žmonės išvargę, pikti. Nežinau, kaip būtų buvę, jei karantinas nebūtų sukaustęs rajono ir pasaulio, bet tikrai žinau, kad visi, kurie dirbo ir dirba, – padarė ir daro viską, ką gali, kad išsaugotų gyventojų gyvybes bei nuolatines pajamas. Taip, kaip galėjome, padėjome verslui ir stengėmės kuo sparčiau įgyvendinti investicinius projektus, kad karantinui pasibaigus visi galėtų džiaugtis naujomis erdvėmis laisvalaikiui, poilsiui, sportui, turizmui.

2. Minėjote, kad karantino laikotarpiu laiko veltui neleidote, kokie įgyvendinti projektai labiausiai džiugina?
– Įgyvendinome arba jau baigiame įgyvendinti kelias dešimtis projektų. Įgyvendinant projektus, į rajoną atkeliavo daugiau kaip 8,3 mln. eurų. Labiausiai džiugina iš pagrindų atnaujintas Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazijos senojo pastato vidus ir gimnazijos valgykla. Atnaujinta viskas: sienos, lubos, sanitariniai mazgai, grindys, atvežti nauji baldai bei įranga. Buvusiai Vyriausybei skyrus papildomų lėšų, suremontuotos VšĮ „Lazdijų ligoninė“ fizinės medicinos ir reabilitacijos patalpos, įsibėgėjo darbai būsimame daugiafunkciame sporto centre. Akivaizdi pažanga ir vandentvarkos, kelių tvarkymo bei gatvių ir viešų erdvių apšvietimo srityje. Jaunimui skirtas finansavimas per dvejus mano darbo metus išaugo daugiau nei 10 kartų, 2019 m. tam buvo skirta 6 tūkst. eurų, šiais metais – 65 tūkst. O kur dar sparčiai besikeičiantys Veisiejai! Šiais metais numatyti darbai persikels į Seirijus. Detalią informaciją apie vykstančius ir planuojamus rajone darbus pristatysiu netrukus.

Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazija sugrįžusius mokinius pasitiks su inovatyviai renovuota valgykla.
Iš pagrindų atnaujintas Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazijos senojo pastato vidus.
Už skirtas lėšas gyventojams žymiai patogesnės tapo ir Lazdijų ligoninės fizinės medicinos ir reabilitacijos patalpos.

3. Neužmiršote ir religinių bendruomenių. Kodėl, juk savivaldybė už jas tiesiogiai neatsakinga?
– Religinės bendruomenės, bažnyčios, parapijos yra labai svarbios. Tikėti ir pasitikėti labai svarbu. Ypač šiuo sunkiu metu bažnyčia daugeliui yra pastovumo uostas, kur žmonės randa paguodą ir ramybę. Pandemijos akivaizdoje parapijos išgyvena taip pat labai sunkius laikus. Dalis iš rajone esančių 13 parapijų jau sulaukė Vilkaviškio vyskupijos, parapijiečių bei savivaldybės paramos ir atsinaujino. Kitos – laukia savo eilės. Ir nors galimybės ribotos, tikiu, kad pamažu atnaujinsime visas. Šiuos ketinimus palaiko ir tarybos nariai bei Lazdijų dekanato dekanas, Lazdijų Šv. Onos parapijos klebonas kun. teol. lic. Nerijus Žvirblys.
„Pirmadienį ir antradienį (balandžio 19 ir 20 d.) organizuosime gyvą vakcinacijos eilę, į kurią kviesime 65+ bei jaunesnius, lėtinėmis ligomis sergančius gyventojus.“

4. Šiuo metu vienas svarbiausių darbų – vakcinacija? Kaip vyksta šis procesas mūsų rajone ir kokia situacija COVID-19 kontekste?
– Neseniai džiaugėmės, kad COVID-19 ligos susirgimų rajone sumažėjo, tačiau šiandien situacija ir vėl sudėtinga, sergančiųjų rajone – 52. Žinome, kur pagrindiniai ligos židiniai, bet yra ir pavienių susirgimų. Jie kelia didžiausią nerimą. Vakcinacija rajone sunkiai įsibėgėja. 65+ amžiaus prioritetinei grupei priklausantys asmenys skiepytis neskuba arba pasirenka vakciną, kurios į rajoną pristatoma maži kiekiai. Skiepyti jaunesnių kaip 65 metų ar nesančių rizikos grupėse tol, kol nepaskiepijome daugelio paminėtų, praktiškai negalime. Iš viso rajone vakcinuoti turime daugiau kaip 20 tūkst. asmenų. Iki šiol rajoną iš viso pasiekė tik 4 812 vakcinų nuo COVID-19, pirmąja vakcinos doze paskiepyta daugiau kaip 3 tūkst. gyventojų, antrąja – daugiau kaip 1 tūkst. Planuojama, kad „Vaxzevria“ (naujasis „AstraZeneca“ pavadiniams) vakcinos likutis savaitės pabaigoje bus apie 280 dozių. Niekada nekaupėme vakcinų, nors ir sunkiai prikviesdami, bet vakcinavome tuos, kuriuos turime vakcinuoti. Siekdami paspartinti procesus, ateinantį pirmadienį ir antradienį kviesime į gyvą eilę visus, kuriems jau 65+ bei jaunesnius, lėtinių ligų turinčius gyventojus. Išsamesnė informacija tel. (8 318) 41 200.

5. Kaip tik šia vakcina esate paskiepyta ir Jūs. Kaip jautėtės po skiepo? Ką patartumėte dvejojantiems?
– Po skiepo jaučiau visus aprašytus šalutinius poveikius. Laukiau jų kaip patvirtinimo, kad vakcina veikia. Šalutiniai poveikiai, lyginant su liga, yra trumpalaikiai. Gyventojai patys turi nuspręsti, ar skiepytis ir sugrįžti į įprastą gyvenimą, ar pasilikti nežinomybėje. Skeptikų teiginiai, kad koronavirusas išnyks vasarą saulei pakaitinus ar žiemą sniegui iškritus, akivaizdžiai nepasitvirtino. Po tiek mirčių ir teiginys, kad tai „paprastas gripas“, taip pat nieko neįtikina. Pandemija pergyveno visus metų laikus. Tai įrodymas, kad vienintelė galimybė išsivaduoti iš draudimų gniaužtų yra vakcinacija.
„Visus mus, tarybos narius, išrinko gyventojai. Jie suteikė teisę jiems atstovauti, tad privalome visi asmeninius interesus pastumti į šalį tam, kad priimti sprendimai džiugintų ne vienos interesų grupės, o daugumos rajono gyventojų interesus.“

6. Pirmininkaujate savivaldybės tarybai, kurios daugumą sudaro 5 partijos, o opozicijoje dirba didelę patirtį sukaupęs buvęs meras ir jo komanda. Tarybos nariais tapo beveik visi buvę pretendentai į merus. Kad ir kaip būtų keista, bet daugumą sprendimų taryba vis tiek priima vienbalsiai, o komitetuose vyksta intensyvus darbas – kaip pavyko to pasiekti?
– Nemeluosiu ir nesakysiu, kad lengva. Vieni sprendimai priimami lengviau, kitiems priimti reikia diskusijų, kartais net aštrių. Neskirstau žmonių pagal partiškumą, kiekvieną tarybos narį labai gerbiu ir jo nuomonė man svarbi. Visus mus, tarybos narius, išrinko gyventojai. Jie mumis pasitikėjo ir suteikė teisę jiems atstovauti. Dėl jų turime dirbti taip, kad sprendimai džiugintų ne vienos interesų grupės, o daugumos rajono gyventojų lūkesčius. Turime pasiekti, kad oriai mūsų rajone gyventų kiekvienas sąžiningas ir darbštus žmogus. Sėkmės mums visiems.

Lazdijų r. sav. informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: