Dzūkų žinios

Garsiajame Veisiejų turguje pavasaris: koją kiša tik savivaldybių ribojimai

Dalintis:

Dineta Babarskienė

„Viskas būtų gerai, jei ne savivaldybių ribojimai. Dabar tik vietiniai užsuka turgun. Iš Druskininkų, nuo Merkinės, Leipalingio nieks neatvažiuoja“, – pasakojo ūkininkai. O jie kaip visada gėrybių buvo atvežę apsčiai ir valgymui, ir sodinimui. Sako, paukščiams čiulbant pavasarį, saulei vis pasirodant, tuoj prasidės pats darbymetis soduose, daržuose ir laukuose.
Ketvirtadienį Veisiejų turguje žmonės būrėsi prie sodinukų. „Pavasaris, reikia žemėn kažką įkišti“, – sakė jie. Serbentų krūmeliai po 5 eurus, mažesni 2 eurus tekainavo, savidulkiai persikai – 20 eurų, obelaitės po 10 eurų, kriaušės, trešnės tiek pat, avietės po eurą. „Labiausiai perka ir sodina persikus, dar visada labai perkamos avietės“, – sakė prekeivė. Gražuolės magnolijos kol kas „žydi“ tik paveikslėliuose, prikabintuose prie augalų, jų kaina – 12 eurų. Įvairių dekoratyvinių medelių čia tikrai buvo iš ko pasirinkti.
O štai gėlės, primenančios viržius, po 1,50 Eur. „Jos ir pavasarį žydi. Tai erikos“, – paaiškino gėlininkė. Savo žiedeliais – mėlynomis akutėmis – našlaitės pavasariškai nuteikė: vienas krūmelis – 70 centų.
Jau ir agurkų daigų galima buvo įsigyti. Net su žiedais! Augintojas liepia atidžiau įsižiūrėti. Pažiūriu – jau užsimezgę agurkėliai! Šie daigai po 1,20–1,50 Eur. Pomidorų daigai po eurą. Sako, kad sodinti į šiltnamį dar pavojinga, gali ir nušalti. „Perka ir laiko ant palangės“, – patikino pardavėjas.
Prie įvairių sėklų besibūriuojantys ir kainų klausinėjantys pirkėjai – artėjančio darbymečio „pranašai“. Žirniai, vikiai, peliuškos, baltosios garstyčios: 1 kg – euras. „Facelija, esparcetas, miglė ir kitos visokios žolės – viskas po 3 eurus už kilogramą“, – vardijo pardavėjas. Javų kainos svyravo nuo 8 iki 10 eurų. Tiesa, 40 kilogramų avižų – 6 eurai. 40 kilogramų kviečių – 8 eurai, galima buvo rasti ir 50 kilogramų po 8 eurus. Kukurūzai, miežiai sėjimui – 40 kg po 10 eurų.
30 kilogramų traiškytų kviečių su kukurūzais – 8 eurai, traiškyti kviečiai, miežiai be kukurūzų – 7 eurai.
Dairytasi ir į bulves, ypač ankstyvas. Nenuostabu, mat artėjančiam sodinimui ruošiamasi. Ūkininkai iš Šakių atvežę nemažai veislių ir ankstyvų, ir vėlyvų: „Solist“, „Laura“, „Vineta“, „Agila“, „Melody“. 10 kilogramų bulvių – 4 eurai, 40 kilogramų – 15 eurų. Valgymui skirtų kilogramas – 40 centų.
Pašarinių barščių 30 kilogramų maišas 5 eurai, kitoje vietoje ir už 4 eurus galėjai nusipirkti.
Svogūnų kilogramas nuo 50 iki 80 centų kainavo, sodinimui skirtų svogūnų kilogramas – 2,50 Eur, morkų kilogramas – 80 centų, burokėlių – 60 centų. 4 česnakai – euras, bet buvo už vieną galvutę ir 70 centų prašančių. Obuolių kilogramas – 80 centų. Krienų stiklainiukai po 1,50–2 eurus.
Pavasariška žaluma traukte traukė. Nusipirkti norėjosi ridikėlių ryšulėlį, kainuojantį 90 centų, 100 g svogūnų laiškų – 80 centų, salotų tiek pat – 60 centų, agurkėlių kilogramas 2,20 Eur. Kitur ridikėliai po 70 centų, 100 gramų salotų – 60 centų, tiek pat svogūnų laiškų – 70 centų.
Sūriai po 3 eurus, gabalėlis sviesto – 2 eurai, pusė kilogramo lydyto sviesto 5 eurai.
Medus – 4 eurai už pusę litro, žiedadulkių krepšelis – 2,50 Eur, bičių duonelė – 4 Eur už krepšelį, gabalėlis vaško – 4 eurai. „Ir kremų natūralių gaminimui moterys naudoja, ir kiaušiniams marginti“, – sakė man prekeivė.
Įvairus prekių asortimentas pagyvino aikštę – prekeivių buvo tikrai daug. O ir drabužių, ir batų, ir namų apyvokos daiktų, ir baldų, ir senienų ir ko čia tik nebuvo – visko. Prekybininkės sakė, kad ir pirkėjų gausu buvę, kol „sienų“ tarp savivaldybių neuždarė. „O dabar turgus didžiulis, pačios matote, bet pirkėjų mažai. Koks čia pirkimas?“ – piktinosi jos.
Nei prie pyragų, nei prie mėsos gaminių eilės netįso.
Garsusis Veisiejų turgus laukia geresnių ketvirtadienių, kuomet „sienos“ tarp savivaldybių išnyks.
Tiesa, Nacionalinio visuomenės sveikatos biuro, rajono savivaldybės specialistai vaikščiodami turgavietėje tikrino, ar prekybininkai turintys visas reikalaujamas apsaugos priemones karantino metu, tačiau patikino, kad jiems svarbiausia ne nubausti prekybininkus, o užtikrinti, kad būtų laikomasi nustatytų reikalavimų. Sakė, kad tai darantys iš pareigos, o kantrybės jiems tikrai užtenka. Paklausti, ar žmonės dar neišmoko laikytis visų reikalavimų, ar nuo jų jau tiesiog pavargo, sakė, kad priežastys gali būti įvairios, tačiau jų pareiga, kad būtų užtikrintas saugumas. „Visada atvažiavęs pasižiūriu, kokia čia situacija“, – patikino ir Veisiejų seniūnijos seniūnas Zenonas Sabaliauskas.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: