Dzūkų žinios

Skaudaus stichijos kirčio sulaukęs gėlininkas laukia tikro pavasario

Dalintis:
G. Vasiukonis teigė iš vienos Vokietijos firmos, su kuria jau seniai bendradarbiauja, šiemet užsisakęs daigų už 14 tūkst. eurų. Pernai daigų skaičius buvo mažesnis. („Dzūkų žinių“ redakcijos nuotr.)

Ši žiema mūsų verslo žmonėms buvo sunki ne tik dėl pandemijos pančių, bet ir dėl didelių šalčių ir šlapio sniego kepurių, kurios kai kuriems iš jų pridarė daug nemalonumų. Vienas iš didžiausių gėlių augintojų Lazdijų krašte Gintas Vasiukonis iki šiol su jauduliu kalba apie šlapio sniego gausos jam pridarytus milžiniškus nuostolius, tačiau tikisi, jog viską pavyks išgyventi, kai ateis tikras pavasaris ir atsiras žmonių noras puošti savo aplinką gyvomis gėlėmis.

Sniegas sugriovė tris šiltnamius
„Jokio verslo dar nėra, žmonės nieko neperka, nes šalta sodinti. Sniegas, kurio storis siekė 80 centimetrų, sulaužė tris mano šiltnamius, tiesiog juos suguldė ant žemės, patyriau didžiulius nuostolius. Vieną šiltnamį su gerų žmonių pagalba jau pavyko atstatyti. Žiemą labai daug sunaudojau kuro, apie 25 tonas anglių sudeginau“, – pasakojo G. Vasiukonis.
Ponas Gintas sakė, jog turi gausybę gėlių daigų, kuriuos reikia sodinti kuo skubiau, todėl sugriautų šiltnamių atstatymas yra labai aktualus.
„Supirkau šiltnamiams reikalingą metalą, lauksiu talkos. Atveš lankus, per savaitę su draugais gal dar vieną pavyks suvirinti“, – sakė žinomas Lazdijų krašto gėlininkas.
Paklaustas, kokį nuostolį jam atnešė šiltnamius sugriovęs sniegas, G. Vasiukonis teigė, jog tikslios sumos dar įvardinti negalįs, tačiau pastebėjo, jog vieno šiltnamio pastatymas kainuoja nuo 5 iki 12 tūkst. eurų.

Ponas Gintas sakė, jog turi gausybę gėlių daigų, kuriuos reikia sodinti kuo skubiau, todėl sugriautų šiltnamių atstatymas yra labai aktualus. Nuotraukoje jau žydintys broliukai. („Dzūkų žinių“ redakcijos nuotr.)

Prisipirko vokiškų daigų
G. Vasiukonis teigė iš vienos Vokietijos firmos, su kuria jau seniai bendradarbiauja, šiemet užsisakęs daigų už 14 tūkst. eurų. Pernai daigų skaičius buvo mažesnis.
„Perku iš jų daigus, juos užauginu ir Lietuvos pirkėjams pardavinėju. Mano pirkėjai yra Vilniuje, Kaune, Druskininkuose, Vilkaviškyje, Marijampolėje, Raseiniuose.
Paklaustas, ar Lazdijuose jis turįs pirkėjų, ponas Gintas sakė, jog dabar jų ir čia atsirado, nes dėl uždarytų sienų žmonės negali nuvažiuoti į Lenkiją ir ten gėlių nusipirkti.
„Anksčiau visi Lazdijų krašto žmonės lėkdavo į Lenkiją pirkti gėlių, tačiau prieš dvejus metus gėlės Lenkijoje pabrango, nes jų augintojams teko pakelti atlyginimus samdomiems darbuotojams. Dabar galiu pasakyti, kad gėlės pas mane kainuoja pigiau nei Lenkijoje“, – sakė G. Vasiukonis.

Trukdo šaltas pavasaris
Gėlių augintojas įsitikinęs, jog dabar didžiausia problema – neįprastai šaltas oras.
Jo teigimu, anksčiau apie kovo 25 dieną pradėdavęs pardavinėti pirmąsias našlaites, tokia praktika galiojo jau 15 metų, o dabar dėl šalto oro našlaičių niekas neperka, todėl jis net neveža jų į kitus rajonus.
„Jei vyktų prekyba, tai užsidirbčiau pinigų ir lengviau galėčiau atstatyti sugriautus šiltnamius. Šis pavasaris labai vėlyvas, anksčiau tokiu metu jau augdavo žolytė, o dabar dar jos nėra. Tiesą sakant, našlaites jau galima sodinti, tačiau mūsų tautiečiai labai atsargūs, bijo, kad nenušaltų, jei anksčiau pasodins. Galiu pasakyti, jog dabar yra našlaičių sodinimo laikas, iki gegužės vidurio, nes jos nebijo temperatūrų pokyčių, o kitos gėlės daug jautresnės“, – sakė Gintas.
Pašnekovas pastebėjo, kad keičiasi apželdinimo gėlėmis įpročiai kapinėse – anksčiau ten būdavo didžiulės gėlių klombos, o dabar tik po vieną kitą daigą sodina, kitą plotą dengia akmens plokštėmis.
„Nežinau, kaip žmonės pirks gėles šiemet. Pernai po karantino buvo didžiulis judėjimas, žmonės buvo pasiilgę gėlių grožio. Manau, kad ir šiemet turėtų pirkti gėles, nes jos padės sustabdyti nuo karantino važiuojančius stogus“, – svarstė daug metų gėles auginantis lazdijietis.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: