Dzūkų žinios

Kam Lazdijų krašte trūksta tankų gaudesio, artilerijos pabūklų salvių ir miškų, kuriuose draudžiama grybauti?

Dalintis:
Galimybes steigti poligoną Pietų Lietuvoje ar išskirtinai Lazdijų rajone vertinti dar anksti. Šis sprendimas, be abejo, turėtų ir pliusų, ir minusų. (Lietuvos kariuomenės archyvo nuotr.)

Daugelį metų Lazdijų krašto privilegija laikyta žmogaus veiklos nepaliesta gamta, draustiniai, gyvenimas be gamyklų kaminų netrukus gali tapti tik šviesiu atsiminimu, jei… rajono valdžia nuspręs, kad Lazdijams iki visiškos laimės trūksta karinio poligono.
Apie tai, kad Lietuva savo šalies teritorijoje nusprendė įrengti dar vieną karinį poligoną, daug buvo rašyta žiniasklaidoje. Taip pat buvo rašyta, jog poligoną ketinta atidaryti Žemaitijoje. Tačiau tam aktyviai pasipriešino to krašto žmonės, ir poligono ieškotojų akys nukrypo į Dzūkiją. Varėnos meras kategoriškai atsisakė šio objekto, Alytaus rajono šeimininkas diplomatiškai nepritarė šiai idėjai, o Lazdijų rajono merei, panašu, jog ši mintis patiko.
Tiesa, Lazdijų rajono savivaldybės tarybos pozicija ir opozicija, panašu, šiuo klausimu parodė vienybę, jos lyderiai pasisakė prieš poligono atsiradimą Lazdijų rajone, Šeštokų seniūnijoje.

Merė mato daug pliusų
Teisybės dėlei, paklauskime merės Ausmos Miškinienės, ar tikrai ją sužavėjo mintis kurti karinį poligoną Lazdijų rajone, kokią naudą ir žalą poligonas galėtų turėti Lazdijų kraštui?

– Gerbiamoji mere, ar tiesa, kad buvote susitikusi su krašto apsaugos viceministru V. Semeška ir aptarinėjote galimybę Lazdijų rajone suteikti vietą kariniam poligonui? Ar buvo aptartos galimos vietos?
– Lietuvos Respublikos krašto apsaugos viceministras V. Semeška buvo atvykęs į Lazdijų rajono savivaldybę. Susitikime dalyvavau aš ir mano pavaduotojas Audrius Klėjus. Kalbėjome apie Lietuvos kariuomenę ir jos vaidmenį užtikrinant šalies saugumą, pilietinį visuomenės ugdymą, nacionalinių ir pilietiškumo vertybių ugdymą, visuomenės informavimą apie Lietuvos saugumo ir gynybos politiką. Taip pat aptarėme kitus aktualius klausimus, iš kurių vienas – poligono steigimas Lietuvos Respublikos teritorijoje.

– Kokia Jūsų nuomonė dėl poligono steigimo galimybių Lazdijų rajone? Kokias matote galimo sprendimo teigiamas puses ir kokias grėsmes?
– Galimybes steigti poligoną Pietų Lietuvoje ar išskirtinai Lazdijų rajone vertinti dar anksti. Šis sprendimas, be abejo, turėtų ir pliusų, ir minusų. Žinoma, tokio objekto atsiradimas būtų naudingas mūsų savivaldybės ekonomikai – tai ir naujos darbo vietos, ir pastovus didelis kiekis karininkų bei administracinio personalo, kuris gyventų, pirktų ir, be abejo, naudotųsi visomis kitomis paslaugomis mūsų rajone, o tai erdvė plėsti paslaugas vietos verslininkams. Tam tikrai būtų didelis poreikis. Neabejotini privalumai ir milijoninės investicijos į rajono kelius, apšvietimą bei kitą infrastruktūrą. Saugumo prasme mūsų rajonas taptų itin svarbia vieta ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europos Sąjungoje. Minusus įžvelgčiau sunkiai, galbūt tai būtų gana didelė poligono teritorija ir pratybų metu kylantis triukšmas. 

Benius Rūtelionis.

Nepritars poligono idėjai
Benius Rūtelionis, tarybos narys, LVŽS Lazdijų skyriaus pirmininkas:
„Kai išgirdau naujieną, jog mūsų rajone planuojama įrengti karinį poligoną, pirmiausia pagalvojau, jog tai balandžio 1-osios pokštas. Pažiūrėjau į kalendorių, informacija pasirodė balandžio 2 dieną, tai neturėtų būti pramanas. Girdėjau, kad norima poligoną steigti Šeštokuose. Žinoma, tai labai patogi vieta, juk visą karinę techniką patogu geležinkeliu atsivežti. Tačiau esu tikras, kad poligonui mūsų rajone tikrai netinkama vieta. Juk yra Lietuvoje tų poligonų ir Gaižiūnuose, ir Rukloje, dar Pabradėje.
Kiek žinau, norėjo Žemaitijoje steigti naują poligoną, tačiau to krašto žmonės šiems planams kategoriškai pasipriešino. Manau, ir mūsų žmonės nepritars šiam planui. Mes esame žemės ūkio kraštas, todėl nederėtų žemių atiduoti kariniam poligonui. Bus niokojama gamta, baidomi paukščiai ir žvėrys, kaimo turizmo sodybų lankytojai nenorės ilsėtis šaudynių fone.
Sako, kad merė buvo susitikusi su krašto apsaugos viceministru Semeška ir aptarinėjo šį planą. Esu tam pačiam Semeškai sakęs, kad sutvarkytų Šeštokų infrastruktūrą, kuria naudojasi karinė technika, tačiau jis atsakė, jog tam nėra pinigų. Visai nesvarbu, ką tariasi merė su Semeška, vis tiek be tarybos sprendimo nebus galima vykdyti šio plano. Abejoju, kad mūsų tarybos nariai pasirašys tokiai avantiūrai. Aš esu kategoriškai prieš karinį poligoną Lazdijų rajone.“

Artūras Margelis.

Ar tikrai bus sukurta naujų darbo vietų?
Artūras Margelis, tarybos narys, opozicijos lyderis:
„Mano žiniomis, poligoną buvo nusprendę įrengti Žemaitijoje, sulaukė žemaičių protestų ir buvo priversti atsisakyti tos idėjos. Buvo kalba, kad poligonas bus Varėnoje. Tai rečiausiai apgyvendinta savivaldybė ir didelė rajono dalis ribojasi su Baltarusija. Tai, ko gero, būtų buvę logiška daryti poligoną šalia Baltarusijos sienos. Varėnos meras šį klausimą išsprendė. Kadangi, dirbdamas Seime, jis buvo Gynybos komiteto narys, todėl, ko gero, panaudodamas savo pažintis, sugebėjo išsukti Varėną nuo poligono. Alytaus rajono meras kalba diplomatiškai, tačiau aiškiai matyti, jog jis yra prieš poligoną Alytaus rajone. Visi Dzūkijos merai prieš poligoną, tik viena Lazdijų merė tam pritaria? Tokiu atveju, iš žmonių bus paimtos žemės, panaikintas ūkininkavimas, sumažinta darbo vietų. Poligono teritorijoje jokia gamybinė veikla yra negalima. Kadangi esu tarnavęs sovietinėje armijoje, tai žinau, kad poligonas yra tokia teritorija, kur vyksta kariniai mokymai. Ten praktiškai nebūna jokios infrastruktūros. Ten bus tik laukai ir miškai, gal kelios pavėsinės. Gal dar supils žvyruotų keliukų ir viskas. Ten nebus sukurta darbo vietų civiliams gyventojams, kariškiai patys apsitarnaus. o buvusios darbo vietos bus panaikintos, nes nevyks jokia ūkinė veikla. Jei kalbėsime apie turizmą, tai tas poligonas tikrai nepagerins turizmo situacijos. Žmonės, atvykę pailsėti į kaimo turizmo sodybas, turės klausytis artilerijos ir tankų šūvių keliamo triukšmo, ten bus uždara teritorija, niekas negalės įvažiuoti.
Tik viską gerai apsvarščius, įvertinus visus už ir prieš galima priimti teisingiausią sprendimą.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: