Dzūkų žinios

Pasaulyje itin retas baltasis tigras jau gyvena ir Lietuvoje

Dalintis:

Rita Krušinskaitė

Egzotikos mėgėjams džiugi žinia iš Kalvarijos zoologijos sodo. Čia pasaulį prieš porą mėnesių išvydo trys itin reti tigrai – vienas baltas, du – auksiniai.
„Tigriukų tėvai į Kalvarijos zoologijos sodą atkeliavo iš Čekijos praėjusiais metais. Motinos vardas Zoja, tėvo Batu. Tai poros pirmoji vada. Ji ypatinga tuo, kad vienas iš trijų brolių yra visiškai baltas, be menkiausių dryžių. Tokių pasaulyje priskaičiuojama apie 20, o Lietuvoje jis vienintelis.
Kiti du broliai, kaip ir tėvai, auksiniai. Jų visas kūnas yra švelnios auksinės spalvos, o papilvė baltos. Auksinių tigrų pasaulyje priskaičiuojama kiek daugiau – 30. Ir tie, ir tie – labai reti“, – pasakojo Kalvarijos zoologijos sodo atstovė Brigita Mačytė.
Anot jos, maždaug prieš du mėnesius gimę tigriukai yra stiprūs ir sveiki. Pati tigrė rūpinasi vaikais ir maitina juos, todėl mažyliai labai gerai auga.
„Tikslaus svorio net nežinome, nes stengiamės netrikdyti jų ramybės ir bendravimo su motina. Po kurio laiko pasversime ir sužinosime kitus duomenis.
„Kol kas mažyliai laiką leidžia su motina, lipa vienas ant kito, pašnypščia tigriškai. Mamą išleidžiame į lauką, bet su tėčiu tigriukai kol kas nebendrauja, nes patys į lauką dar neišeina. Be to, ir orai gana šalti, todėl gyvena patalpoje. Kai truputį ūgtels ir orai atšils, pratinsime prie lauko“, – apie tigriukų gyvenimą kalbėjo B. Mačytė.
Tai, kad Zoja atsivedė tris jauniklius, tigrų gyvenime jokia retenybė. Priešingai, retas atvejis būtų, jei patelė būtų atsivedusi tik vieną jauniklį.
Baltąjį tigriuką pavadino Linuku, garbei moters, prižiūrinčios zoologijos sode gyvenančius plėšrūnus. Ji viena kurį laiką ir bendravo su tigre ir jos vaikais, nes buvo baimintasi, kad Zoja gali atsisakyti rūpintis vaikais. Auksiniai tigriukai gavo zoologijos sodo šeimininkės sūnų Tomo ir Algirdo vardus.
„Šie tigriukai iš mūsų zoologijos sodo tikrai niekur neiškeliaus. Jie yra itin reti, todėl būtų gaila kam nors perleisti ar atiduoti tokią vertybę. Jau planuose ir atskiro voljero baltajam tigrui įrengimas“, – sakė B. Mačytė.
Anot zoologijos sodo atstovės, Kalvarijoje gyvena visų spalvų variacijų tigrai, amūriniai – oranžinės spalvos su juodais dryžiais, Bengalijos – balti su juodais dryžiais, auksiniai – kurių viršus lengvai oranžinis, o pilvas baltas, ir vienintelis visiškai baltas. Su mažaisiais tigriukais priskaičiuojama apie 15 šių įspūdingų kačių.
„Svarbu paminėti, kad tai ta pati tigrų rūšis, tik spalvų variacijos kitos. Tėvai yra išveisti iš standartinės oranžinės ir baltos spalvos tigrų. Įdomu, jog jie gali atsivesti įvairių spalvų jauniklius, nors patys yra vienos spalvos. Gali gimti ir standartinis oranžinis su dryžiais, ir toks kaip tėveliai, ir visiškai baltas. Kokios spalvos tigriukas išvys pasaulį, lieka staigmena iki paskutinės akimirkos“, – aiškino B. Mačytė.
Anksčiau į Kalvarijos zoologijos sodą lankytojai plūsdavo norėdami nusifotografuoti su tigrų jaunikliais. Šį kartą tokios galimybės nebus. „Fotografuotis leisdavome tik su tais tigriukais, kurių neprisiimdavo motinos. Tada darbuotojai imdavosi motinos vaidmens, juos kas tris valandas maitindavo mišinėliais ir taip pripratindavo prie žmonių. Naujais tigriukais rūpinasi tigrė, todėl lankytojai jais galės gėrėtis tik iš tolo“, – sakė zoologijos sodo atstovė.
Lietuvos ir Lenkijos pasienyje, Trakėnų kaime, įsikūręs privatus zoologijos sodas užima 17 hektarų plotą. Jame gyvena apie 50 gyvūnų rūšių, didžiąją dalį ploto ir voljerų užima kanopiniai gyvūnai.
Šiemet lankytojus į zoologijos sodą trauks ne tik gyvūnai, bet ir netrukus duris atversiantis 15 dinozaurų parkas. „Jis veiks nuolatos, pats didžiausias apgyvendintas dinozauras bus 5 metrų aukščio ir 12 metrų ilgio“, – apie naują traukos objektą zoologijos sode pasakojo B. Mačytė.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: