Dzūkų žinios

Alytaus regione didžiausio pirkėjų susidomėjimo sulaukia butai

Dalintis:

Rita Krušinskaitė

Per pirmuosius šių metų mėnesius Alytuje jau parduota daugiau kaip pusantro šimto butų. (Vilmos Urbonaitės nuotr.)

Įmonių grupės „Inreal“ turto vertintojos ir Nekilnojamojo turto (NT) įmonės „Sprendimų biuras“ vadovės Vilmos Urbonaitės teigimu, praėjusių metų pabaigoje buvo jaučiamas šioks toks NT rinkos sulėtėjimas, tačiau nuo šių metų pirkimai vėl pradėjo didėti, pasiekė priešpandeminį laikotarpį ir didėja toliau.

Pandemija paliko savo ženklą

„Alytaus regione didžiausio pirkėjų susidomėjimo sulaukia butai, todėl būtent butų sandorių ir sudaroma daugiausiai. Alytaus mieste per 2020 metus įregistruota beveik 600 butų sandorių, o vien tik per pirmąjį šių metų ketvirtį (sausio-kovo mėnesius) – 160. Pakankamai aktyvi butų rinka yra ir Druskininkuose, kur pernai parduota beveik 250 butų, o šiemet – jau beveik 60. Lazdijų ir Varėnos rajonuose 2020 metais parduota atitinkamai beveik 60 ir 90 butų, o tuo tarpu Alytaus rajone per metus įregistruojami vos keli sandoriai“, – teigė Registrų centro duomenų analitikas Paulius Rudzkis.

Anot jo, vertinant atskirai savivaldybes, Alytaus rajonas išsiskiria gyvenamųjų namų pardavimais – čia per praėjusius metus jų parduota beveik 190, o vien tik šiemet – 50. Pagal namų pardavimus nuo Alytaus rajono nedaug atsiskiria Lazdijų ir Varėnos rajonai, kur per praėjusius metus parduota 140–150 gyvenamųjų namų. Alytaus miestas ir Druskininkų savivaldybė individualių gyvenamųjų namų rinkoje negali pasigirti tokiais dideliais sandorių skaičiais.

P. Rudzkio pastebėjimu, pandemija ir karantinas padarė įtakos ne tik didmiesčių, tačiau ir regionų NT rinkai. Nors sandorių kiekiai čia neprilygsta didžiųjų šalies miestų skaičiams, tačiau pirkėjų nuotaikos ir galimybės buvo labai panašios.

Prasidėjus karantinui, vis daugiau gyventojų pradėjo ieškoti būsto atokiau nuo miesto ir mieliau rinkosi gyvenamuosius namus nei butus. Sulig namų pirkimu ūgtelėjo ir žemės sklypų pardavimai. Be to, Alytaus regione naujų gyvenamųjų namų pasiūla yra didesnė nei butų, todėl čia sandorių rinkoje galima rasti daugiau naujų būstų.

„Ateinantys mėnesiai ir visi šie metai gali nemaža dalimi priklausyti nuo to, kokias ekonomines pasekmes pajusime. Visi pokyčiai atsispindės pirkėjų nuotaikose bei skatins arba slopins jų norą įsigyti būstą“, – sakė P. Rudzkis.

Registrų centro duomenų analitikas Paulius Rudzkis. (Registrų centro nuotr.)

Domina ir mieste, ir priemiestyje

„Jaučiamas didelis sklypų pirkimas tiek Alytaus mieste, tiek rajone“, – sako 16 metų nekilnojamojo turto vertintojos darbo patirtį turinti V. Urbonaitė.

V. Urbonaitės teigimu, paklausiausi sklypai mieste yra 10–15 arų. Jų pirkėjai dairosi Pievagalių gatvėje, šalia geležinkelio stoties ir kituose miesto pakraščiuose. Rajone kitos erdvės, todėl sklypai didesni. Pirkėjams jie patraukliausi šalia miesto.

Kainos, palyginti su ankstesniais metais, taip pat padidėjusios. Miesto pakraščiuose 1 aro kaina 1–2 tūkst. eurų. Miesto centre ji šoktelėti maždaug 3 kartus.

„Pardavėjai prašo tiek, o pirkėjai moka tiek, kiek pavyksta nusiderėti. Sklypo kaina priklauso ir nuo to, ar yra komunikacijos, įtakos turi ir sklypo dydis. Jei sklypas mažesnis, kaina didėja“, – pasakoja turto vertintoja.

Tuo tarpu kiek toliau nuo miesto, tačiau priemiestinėse zonose paieškojus galima surasti sklypų, kurių aro kaina 500 eurų. Kaina labai priklauso nuo vietos, privažiavimo ir komunikacijų. Aplink Alytų yra suprojektuota nemažai individualių namų statybos kvartalų, jie plečiasi į visas puses, todėl daugelis pirkėjų gali rasti jam labiausiai patinkančią vietą gyventi.

„Dabar sklypai dažniausiai perkami už grynuosius pinigus, nes bankai tuščio sklypo dažniausiai neįkeičia. Tačiau įsigijus sklypą ir pasiekus 50 proc. statybos baigtumą, galima gauti dalinį kreditavimą ir kai kurie žmonės tuo pasinaudoja“, – sakė V. Urbonaitė.

Jaunimas nori erdvesnių butų

Nekilnojamojo turto įmonės „Sprendimų biuras“ vadovė Vilma Urbonaitė.

Anot V. Urbonaitės, šiemet butų kainų šuolio nebuvo, nes jos jau 2020 metais buvo pakakamai aukštos. Paklausiausi 2–3 kambarių butai. Parduodamų keturių kambarių butų gana retai pasitaiko ir esą juos mažai kas perka. Tačiau vienetiniais atvejais susidomėjimas yra. Reikšmės turi geri statybos metai, patogus išplanavimas.

„Nors 2020 ir 2021 metų kainos labai panašios, tačiau atsiranda pardavėjų, kurie naudojasi situacija ir užsikelia kainas. Pavyzdžiui, už 3 kambarių butą gali prašyti 60–70 tūkst. eurų. Yra fiksuota keletas tokių pardavimų. Butai buvo labai gerai įrengti, suremontuoti. Pasitaiko atvejų, kad ir už vidutiniškos būklės butą pardavėjas prašo 65 tūkst. eurų. Tokius butus dažniausiai nuperka klientas, ilgą laiką ieškojęs ir neradęs patinkančio varianto“, – pasakojo turto vertintoja.

Vieno kambario butus dažniausiai perka senjorai arba jie perkami nuomai. Jaunimui maži, senos statybos butai nėra patrauklūs, jie ieško komfortiškesnių gyvenimo sąlygų.

Pamažu nyksta ir pasirinkimas, kuriame mikrorajone rinktis butą. Ilgą laiką dominavusį Vidzgirio mikrorajoną vejasi Dainavos, Putinų mikrorajonai. „Dabar kainos visuose mikrorajonuose panašėja. Visur galima nusipirkti kokybiškų butų. Dainavos mikrorajonas patrauklus ne tik dėl renovuotų namų, bet ir dėl vietos – arti miesto centras, gydymo įstaigos. Gyventojams labai svarbu ir tai, kad šalia renovuotų daugiabučių būna padidintos automobilių stovėjimo aikštelės“, – apie pirkėjų pasirinkimo kriterijus kalbėjo V. Urbonaitė.

Sodų bendrijos išlieka paklausios

Nors namų Alytuje pasiūla gana ribota, tačiau rinkos aktyvumas jaučiamas. Kiekvieną mėnesį užregistruojama nuo 5 iki 10 pardavimų (anksčiau per mėnesį parduodavo 2–3). Vien per kovo mėnesį Alytuje parduoti 7 namai. V. Urbonaitės nuomone, gal perkančių būtų ir daugiau, bet nėra pasiūlos.

Noriai perkamos sodybos ir rajone bei sodų bendrijose. Per kovo mėnesį jų buvo parduota 19, beveik 4 kartus daugiau nei įprastai.

Sodybas perka ir priemiestinėse zonose, ir toliau nuo miesto. Pirkėjai renkasi paremontuotus ar rekonstruotus namus su įrengtomis nuotekų ir šildymo sistemomis. Pageidauja, kad būtų pakeistas stogas, langai. „Svarbiausios dvi sąlygos – komunikacijos ir geras privažiavimas“, – sakė turto vertintoja.

Kita pirkėjų kategorija renkasi apleistas sodybas, vieni jas remontuoja, kiti nugriauna ir statosi naujus namus.

Sodai irgi paklausūs. Juos noriai perka jaunimas. Jie rekonstruoja esančius namus arba nugriauna ir naujus stato. Populiarios priemiestyje esančios „Dzūkijos“, „Vyturėlio“ ir „Berželio“ sodų bendrijos.

„Priklausomai nuo sodo bendrijos vietos, pardavėjas gali paprašyti ir 45 tūkst. eurų. Jei namas rekonstruotas, pritaikytas nuolatiniam gyvenimui, jis gali kainuoti ir 90 tūkst. eurų“, – pabrėžė V. Urbonaitė ir pridūrė, kad rajone sodybas poilsiui ir nuolatiniam gyvenimui perka ne tik alytiškiai, bet ir tolimesnių didžiųjų miestų gyventojai.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: