Dzūkų žinios

Besibaigiant kovoms grupėse, artėja Euro 2020 kulminacija

Dalintis:
Du Aidai – Aidas Puklevičius ir Aidas Kelionis – plunksnos ir futbolo kamuolio broliai, Nyderlandų futbolo rinktinės fanai.

Algimantas Mikelionis

Šiemetinis Europos futbolo čempionatas man jau dešimtas iš eilės, kurį stebiu per televizoriaus ekraną ar kompiuterio monitorių. Viskas prasidėjo 1984 metais, kai buvau 13 metų amžiaus. Tuomet per Lenkijos televiziją stebėjau savo pirmąjį Europos futbolo čempionatą. Jame dalyvavo tik aštuonios komandos. Tuomet savo fantastišku ir nepakartojamu puolamuoju futbolu sužavėjo Prancūzijos rinktinė ir nepakartojamasis jos kapitonas, dirigentas ir snaiperis Mišelis Platini, kuris per penkerias Prancūzijos nacionalinės komandos žaistas rungtynes pelnė net devynis įvarčius. Tokio rezultato niekas dar nepakartojo ir vargu, ar kas nors pakartos ateityje.

Europos futbolo čempionatai vyksta kas ketveri metai, bet dabartinis tapo nemalonia išimtimi, nes jo reikėjo laukti ne ketverius, o visus ilgus ir varginančius penkerius metus. Viskas dėl nelemtos pandemijos. Pirmuose keliuose mano matytuose Europos futbolo čempionatuose rungtyniavo tik po aštuonias komandas. Vėliau jų skaičius padidintas iki šešiolikos vienuolikių. Dabar žaidžia jau dvidešimt keturios komandos. Toks didelis komandų skaičius Europos čempionate turi ir teigiamų, ir neigiamų aspektų. Viena vertus, žiūrovai ir komandų fanai turi galimybę matyti daugiau futbolo mačų, kita vertus, Europos pirmenybės tampa kiek žemesnio lygio, nes į jį patenka, švelniai sakant, ne paties aukščiausio lygio komandos. Tad varžybų matome daugiau, bet ne visos jos įdomios ir aukščiausio lygio. Manyčiau, kad optimalus nacionalinių komandų skaičius Europos čempionato finaliniame etape turėtų būti šešiolika vienuolikių.

Kai savo karjerą Prancūzijos rinktinėje baigė Mišelis Platini ir kiti jo kartos futbolininkai, jau nebeturiu savo pastoviai palaikomos komandos. Visuomet džiugindavo mažų valstybių pergalės. 1988 metais Europos čempione tapo Nyderlandų rinktinė, pusfinalyje įveikusi VFR, o finale SSRS komandą. 1992 metais netikėtai Europos čempione tapo Danijos rinktinė, kurią irgi palaikiau. Šiemet labiausiai palaikau Nyderlandų nacionalinę komandą, nes vis dar jaučiu nostalgiją istorinėms šios šalies pergalėms ir jų futbolo žvaigždėms. Taip pat palaikiau Danijos ir Suomijos rinktines. Na, o kas svarbiausia – tikėsiuosi greito, techniško ir gražaus futbolo bei įnirtingos kovos ir puikių įvarčių.

Kai „Dzūkų žinių“ savaitraštis manęs paprašė prognozuoti šio Europos futbolo čempionato favoritus, supratau, kad laukia nelengva užduotis, nes dar nebuvo pasibaigę grupių etapo kovos. Na, vis dėlto bandysiu išskirti kelias komandas, kurias galime laikyti pirmenybių favoritėmis. Iš „A“ grupės išskirčiau Italijos komandą, kurioje sėkmingai baigėsi kartų kaita, o už jos vairo stovi puikus strategas R. Mančini, buvusi futbolo žvaigždė. Italai grupėje pademonstravo tikrai solidų ir užtikrintą žaidimą. Juos galima laikyti vienais pagrindinių pretendentų laimėti šiemetines Europos pirmenybes. Iš „B“ grupės, aišku, reikia paminėti Belgijos rinktinę – ji ne tik pirma FIFA reitinge ir lengvai laimėjo visas tris dvikovas grupėje, bet ją laikyčiau ir viena pagrindinių komandų laimėti šias Europos pirmenybes. „C“ grupėje žaidžia Nyderlandai, kuriuos palaikau. Noriu, kad jie čempionatą laimėtų, tad vargu, ar jų galimybių ir turimų šansų atžvilgiu esu objektyvus. Bet esu labai patenkintas, nes „oranžiniai“ neprastu stiliumi laimėjo visas trejas rungtynes grupėje. „D“ grupėje pagrindinis favoritas – Anglija. Ją taip pat laikyčiau viena iš komandų, kuri gali eiti iki pat finalo. Nereikia pamiršti, kad šių Europos pirmenybių pusfinaliai ir finalas bus žaidžiami Londone. „E“ grupės favoritai – Ispanijos nacionalinė rinktinė. Nors dvejose pogrupio rungtynėse su švedais ir lenkais jie sužaidė lygiosiomis, bet valdė kamuolį ir turėjo daug progų. Ši rinktinė turi didelį potencialą. Na, ir pagaliau priėjome „F“ grupę, kurioje žaidžia net trys stiprios vienuolikės: Prancūzijos, Vokietijos ir Portugalijos. Vis dėlto grupės ir viso Europos čempionato favorite laikyčiau Prancūzijos vienuolikę. Pirmose rungtynėse su prancūzais Vokietijos rinktinė pasirodė kiek apsunkusi, apsnūdusi ir primityvoka. O antrose rungtynėse su portugalais vokiečiai siautė kaip reikalas ir užtikrintai laimėjo. Tad kol kas tikro atsakymo apie jų pajėgumą kaip ir neturime. Galiu grubiai klysti, bet šiose pirmenybėse vokiečiai gali likti be nieko. Nors nereikia pamiršti, kad vokiečiai ir Afrikoje vokiečiai. Na, o praėjusio Europos čempionato nugalėtojai portugalai vargu ar pakartos sėkmę, o praėjusiose Europos pirmenybėse jiems ir taip velniškai sekėsi. Antrą kartą iš eilės tokios sėkmės tikėtis nerealu. Per visą Europos futbolo čempionatų istoriją du kartus iš eilės čempionais tapo tik galingoji Ispanijos rinktinė – 2008 ir 2012 metais.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: