Dzūkų žinios

Dzūkijos jūros realybė: puiki vieta poilsiui, neišnaudotos verslo galimybės ir skaudi šiukšlių problema

Dalintis:

Nematytiems karščiams atslinkus į Lietuvą, prasidėjus atostogų metui, sumažėjus kelionėms į užsienio kurortus, tautiečiai jau apgulė visą Baltijos jūros pakrantę, o ten nenuvykusieji renkasi Dzūkijos ežerų gaivą.

Praėjęs savaitgalis parodė, jog vis daugiau mūsų krašto žmonių ilsisi ir maudosi Dzūkijos jūra tituluojamame Dusios ežere. Karštomis praėjusio savaitgalio dienomis visa šio ežero pakrantė buvo sausakimša, o automobiliai netilpo į ežerą vedančiuose keliukuose.

Kaip sekasi susidoroti su tokia poilsiautojų gausybe, kokias problemas tenka spręsti, kodėl vargstama su šiukšlėmis, ar išnaudotos visos verslo, susijusio su paslaugomis poilsiautojams, galimybės, kalbamės su Metelių regioninio parko direkcijos vadovu Ramūnu Krugeliu.

– Praėjusį savaitgalį prie Dusios buvo gausybė poilsiautojų. Kaip pavyko suvaldyti situaciją?

– Sekmadienį ten tragedija buvo, privažiavo daug mašinų, jas poilsiautojai pastatė draudžiamųjų ženklų zonoje, tikrai reikėjo policijos pagalbos, kad įvestų tvarką.

– O kas rūpinasi tvarka viešuosiuose paplūdimiuose?

– Mes prižiūrime paplūdimį Graužuose ir prie direkcijos Lankytojų centro. Šienaujame, renkame šiukšles, savivaldybė padeda. Metelių paplūdimį prižiūri seniūnija. Didžiausia tragedija yra dėl šiukšlių išvežimo (nuoširdžiai keikiasi). Visiška tragedija, kad šiukšles išveža vieną kartą per mėnesį. Pervažiavau visas viešas teritorijas, tai ten viskas užkrauta šiukšlėmis. Ant nosies Joninės, tai šiukšlių dar padvigubės. Planuoja išvežti tik kitą mėnesį. Tragedija. Anksčiau buvome pasiekę, kad šiukšles vežtų bent du kartus per mėnesį, dabar vėl pasikeitė tvarka. Žiemą pas mus gali visai nevažiuoti, bet vasarą tai tikrai būtina kuo operatyviau jas išvežti. Mūsų komanda važiuodavo du kartus per savaitę rinkti šiukšlių, nes mūsų darbas – prižiūrėti tas rekreacines teritorijas, palaikyti minimalų tvarkos lygį. Gerai, kad savivaldybė mums padeda. Deja, po šio savaitgalio viskas buvo užversta šiukšlėmis, o kas bus po Joninių?

– Tai gal poilsiautojai labai netvarkingi?

– Ekologinės kultūros žmonėms netrūksta, nes, lyginant su poilsiautojų skaičiumi, tai tikrai žmonės elgiasi padoriai. Reikia dažnesnio šiukšlių išvežimo!

– Kaip vertinate verslo galimybes prie Dusios ir Metelio ?

– Judesys jaučiamas. Pernai buvo vienas prekybos vagonėlis, o šiemet šeši. Kuriasi darbo vietos, žmonės stengiasi užsidirbti. Aš pasiūliau vietiniams gyventojams perdaryti savo tvartukus ir pritaikyti juos turistams apgyvendinti. Reikia sudaryti žmonėms galimybę poilsiauti ir išleisti pinigus. Gaila, kad labai sunkiai vietiniai žmonės pritaiko savo pastatus turistams, nors čia tam puikios galimybės. Meteliai tikrai yra kurortinis miestelis. Sakoma, kad kurortinį miestelį galima atpažinti pagal tai, jei jame vaikšto žmonės vilkėdami tik maudymosi kostiumėlius, ir niekas tuo nesistebi. Esu tikras, kad Meteliai yra tikrai svarbus rekreacinis taškas visos Lietuvos žmonėms, čia suvažiuoja poilsiautojai iš Kauno, Vilniaus, kitų Lietuvos kampelių.

– Ar poilsiautojai randa čia pramogų ir atrakcijų?

Dusia generuoja didžiulius poilsiautojų srautus, po truputį kuriasi versliukai, atsiranda pramogų, čia tuo užsiima kaimo turizmo sodybos. Bet daugiausia tas paslaugas kaimo turizmo sodybos teikia jų sodybose gyvenantiems svečiams, bet manau, kad jie galėtų orientuotis ir į tuos trumpalaikius turistus, kurie pas juos negyvena, bet atvažuoja prie ežero dienai ar dviem. Pavalgyti Meteliuose ir šalia jų tikrai yra kur, tačiau kitų viešų paslaugų tikrai trūksta.

Vien per šias poilsio dienas pas mus buvo nupirkta per 500 bilietų, tai šie žmonės privačiam verslui tikrai suteiktų galimybę užsidirbti. Jei turėčiau savo teritoriją, tai pasikviesčiau žmones kokybiškai pasimaudyti, manau, kad už tai jie nepagailėtų euro.

Yra septynios viešai prieinamos maudymosi vietos, tačiau ne visos jos vienodai kokybiškai įrengtos. Žmonių koncentracija būna ten, kur yra šioks toks komfortas.

– Ar tikrinama Dusios ir Metelio vandens kokybė?

– Vandens kokybę savivaldybė nuolat tikrina, labai jiems dėkui. Dabar ir Dusios, ir Metelio vandens kokybė nekelia problemų. Žydėjimo nematyti. Jei vanduo sušils iki 27 laipsnių, tada galime turėti problemų. Vandens kokybės tyrimai mums labai svarbūs ir dėl to, kad pagal juos galime nustatyti taršos šaltinius.

– Ar nėra būtinybės ežerų palūdimiuose steigti gelbėtojų ir medicinos postus?

– Dusia yra unikali tuo, jog istorija neatmena atvejo, jog čia būtų nuskendę poilsiautojai. Norint Dusioje nuskęsti, reikia labai stengtis. Nėra duobių, bangų, kad vaikas įbristų iki kaklo, jam reikia bristi 50 metrų. Gamtinė situacija yra tokia, kad Dusia yra saugi. Iki šiol gelbėtojų poreikio nebuvo. Jei kokie žiopliai užmiega ant pripučiamo čiužinio ir juos nuneša kilometrą nuo krantą, tai mes tą problemą greit išsprendžiame.

– Prasideda ilgasis Joninių savaitgalis, bus daug žmonių. Kokie Jūsų prašymai prie Dzūkijos jūros atvykstantiems poilsiautojams?

– Nevažiuokite automobiliais prie parko direkcijos. Dusios pakrantė – 24 kilometrai, yra daug privačių ir viešų vietų. Palikite automobilius toliau nuo direkcijos, iki paplūdimio ateikite patogiu ir saugiu takeliu. Noriu pasakyti, jog Lazdijai tikrai turi puikų poilsio objektą, tik reikia išnaudoti jo suteikiamas galimybes.

– Dėkojame už pokalbį ir linkime kuo greičiau sulaukti šiukšliavežės.

„Dzūkų žinių“ informacija

https://artoja.lt

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: