Dzūkų žinios

Kūrybinga lazdijietė savo knygos iliustravimą patikėjo gabiam jaunimui

Dalintis:
Aldona sakė esanti labai dėkinga Rūtai Margelytei-Brindzienei už geranoriškumą ir kantrybę, maketuojant šią knygelę. Akimirka iš knygelės pristatymo Vaikų gynimo dienos šventėje.

Mūsų krašte yra nuostabių žmonių, kurie per karantiną nesėdėjo namuose be darbo ir neliūdėjo, bet šį laiką išnaudojo kūrybos procesui, į jį įtraukdami ir kitus bei sukurdami Lietuvoje dar nematytus ir išliekamąją vertę turinčius kūrinius.

Dviejų eilėraščių rinkinių ir keleto vaikiškų knygelių autorė Aldona Mikalonienė, dar pernai pradėjusi planuoti naujos savo knygos leidybą, į kūrybos procesą įtraukė ir Lazdijų meno mokyklos auklėtinius. Ji pasiūlė jiems sukurti iliustracijas jos naujajai knygai apie Lietuvos miestus ir miestelius. Originali knyga „Raidelių kelionė po Lietuvą“ jau pradėjo savo gyvenimą, ją galės skaityti ne tik Lazdijų rajono, bet ir Lenkijos Punkso ir Suvalkų krašto vaikai. Knygos autorė, išleidusi unikalų spausdinį ir sulaukusi pasisekimo, jau galvoja apie papildomą šios knygos tiražą.

Knygos idėja kilo prieš metus

Paklausta, kaip jai kilo mintis parašyti tokią knygelę, Aldona sakė, jog ji mėgstanti rašyti eiliuotas pasakas. O apie šią knygelę ji pradėjusi galvoti prieš metus.

„Man kilo mintis parašyti trumpus eiliuotus pasakojimus pagal lietuvių kalbos abėcėlės raides, tačiau dukra manęs nepalaikė, sakė, jog tai nieko įdomaus, neva daug tokių pasakų prirašyta, kas jas skaitys. Ji mane nusodino. Tada sugalvojau raidelių kelionę po Lietuvą – kiekvienai raidelei po Lietuvos miestui ar miesteliui skirtą posmelį“, – pasakojo knygos autorė.

Ji sakė iškart supratusi, kad tiek piešinių, kiek reiks šiai idėjai įgyvendinti, viena dailininkė negalės nupiešti, nes kiekvienai raidelei – atskira tema, atskiras miestas, atskira iliustracija. Tada išradingoji lazdijietė sugalvojo, jog reikia kreiptis į Meno mokyklą, kad jos auklėtiniai nupieštų iliustracijas kiekvienam miestui.

„Šiai mano idėjai Meno mokyklos pedagogai pritarė, tačiau sakė, kad tai bus galima atlikti tik tada, kai baigsis pandemija ir vaikai sugrįš į klases. Aš sakiau, kad man taip netinka, man reikia čia ir dabar. Išdalinau vaikams tuos posmelius, paprašiau, kad jie pieštų“, – pasakojo atkaklioji Aldona.

Atrinko tinkamiausius piešinius

Vaikai mielai kibo į darbą ir po kurio laiko ponia Aldona turėjo nemažą šūsnį iliutracijų, iš kurių atsirinko tuos, kurie jai tiko. Sudėjusi piešinius į įmautes ir suformavusi knygelės maketą, ji pradėjo derybas su rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėju dėl finansinės paramos knygelės leidybai.

Aldona sakė esanti labai dėkinga Rūtai Margelytei-Brindzienei už geranoriškumą ir kantrybę, maketuojant šią knygelę.

„Savivaldybei iškėliau sąlygą, kad kiekvienas vaikas, kurio piešinys bus knygelėje, nemokamai gautų tą knygelę. Vedėjas pasikalbėjo su mere, visi nutarė, kad reikia prisidėti. Knygelę atspausdino Punsko spaustuvė. Savivaldybė prisidėjo tiek, kiek išdalino vaikams knygelių, sumokėjo už 100 knygelių leidybą, o už likusias 50 susimokėjau pati“, – sakė A. Mikalonienė.

Kai moteris nuvažiavo į Punską, jai pasiūlė spaustuvėje palikti 30 knygelių tam, kad jos būtų išplatintos ir Lenkijos bibliotekose. Autorei ši mintis patiko.

Tiki šio projekto išliekamąja verte

„Tų knygelių nedaug liko, dalį Meno mokyklai atidaviau, kad naudotų reprezentacijai. Tegul visi pamato, jog Lazdijų meno mokyklos auklėtinių piešiniai išspausdinti knygelėje. Man atrodo, kad atlikome gerą darbą. Galvoju, kad dar reiks papildomai knygelių spausdinti, pasiruošiau spausdinimui pinigų, galvoju, kad geriau ploniau sviesto ant duonos užsitepsiu, bet daugiau vaikų galės paskaityti tą mano ir Meno mokyklos gabaus jaunimo kūrinį“, – sakė ponia Aldona.

Ji pasakojo, kad ją maloniai nuteikia tai, jog piešinių autorių mamos ir močiutės dažnai ją sustabdo mieste ir džiaugiasi, kad jų vaikų, anūkų piešiniai yra knygelėje.

„Kai tie vaikai užaugs, galės parodyti savo vaikams tą knygelę su savo piešiniu, gal tai paskatins jų vaikus užsiimti menu“, – svarstė knygos autorė, tikinti šio darbo išliekamąja verte.


„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: