Dzūkų žinios

Gyvenimo paradoksai: Krosnoje uždarė mokyklą, bet atidarys loftą

Dalintis:
Lazdijų kultūros centro direktorius Arūnas Sujeta.

Nors Krosnos miestelyje nebeliko mokyklos, tačiau atsiradusią miestelio dvasinio gyvenimo spragą turėtų užpildyti jau ateinantį savaitgalį atsidarysianti įstaiga – loftas, kurios pavadinimą daugelis vietos gyventojų sunkiai ištaria ir nežino jo reikšmės.

Paprastai tariant, loftais vadinamos pramoninės paskirties ar kitos apleistos patalpos, kai, pakeitus jų paskirtį, jos naudojamos įvairiems visuomenės poreikiams tenkinti – ten įrengiami butai, biurai, pramogų ir poilsio erdvės.

Taigi, Krosnos kultūros namų didžiojoje salėje jau rytoj bus atidarytas loftas.

Surado erdvę, tinkamą loftui

Lazdijų kultūros centro direktorius Arūnas Sujeta, paklaustas, kada kilo mintis įrengti loftą, pasakojo, jog tai sena mintis, nes rajone niekur kitur tokių patalpų, tinkančių tokiai įstaigai, kaip Krosnoje, nėra. Jo teigimu, Krosnos kultūros namai – senų laikų palikimas, tačiau tiems laikams buvo statytas moderniai, nes buvo amfiteatras, pakilimas, balkonas, geras matomumas ir nemaža scena.

Paklaustas, kodėl buvo nuspręsta įkurdinti loftą, centro direktorius pripažino, jog jaunimui trūksta poilsio erdvių.

„Jaunimo vakarams neturėjome patalpų, jiems reikia ko kito, estetinio remonto nereikia, jiems reikia tokios aplinkos, kuri jų neįpareigotų, kad jie jaustųsi laisvi ir nevaržomi. Į loftą per daug neinvestuojame, reikia įveiklinti patalpas nedaug investavus ir pasilikus prie senosios pastato struktūros. Kaimo žmonės nori, kad blizgėtų, o mes norime palikti taip, kaip yra. Norime išbandyti du dalykus – jaunimo diskotekas ir vakarus, taip pat ateityje atvežti teatrą“, – pasakojo A. Sujeta.

Krosnos kultūros namų didžiojoje salėje jau rytoj bus atidarytas loftas.

Domėjosi sostinės patirtimi

Jo nuomone, loftas yra tokia erdvė, kuri labiau skirta šiuolaikiniam menui. Kultūros centro direktorius su Lazdijų jaunimu buvo nuvykęs į Vilniaus loftą pasisemti patirties, ten išgirdo nemažai naudingų patarimų.

„Mano tikslas, kad lofte gyventų, viską organizuotų ir veiklą plėtotų pats jaunimas. Visi nori, kad mes duotume, padarytume, bet mes, vyresnio amžiaus žmonės, ne visada galime tiksliai žinoti, ko nori jaunimas. Yra erdvė, tegul galvoja idėjas ir jas įgyvendina“, – kalbėjo A. Sujeta.

Pasidomėjus, ar pakaks lofto lankytojų tuštėjančioje Krosnoje, direktorius teigė, jog yra orientuojamasi ne tik į Krosnos jaunimą, bet ir į aplinkinių miestelių – Simno, Kalvarijos, Liudvinavo, Šeštokų – pramogautojus.

Ketina perduoti jaunimui

Tvarkai per renginius palaikyti bus samdoma apsauga, lofto veiklą administruos kultūros centras, tačiau bus siekiama, kad vadovavimą loftui vėliau perimtų pats jaunimas, pavyzdžiui, Lazdijų jaunimo centras.

„Dabar jaunimas mobilus, kruta, važiuoja visur. Kiekviename kaime nepadarysi pramogų salės, tai darai ten, kur yra normalus susisiekimas, keliai į daug kur veda. Ateityje, jei loftas pasiteisins, bus noro, jaunimas galės rašyti projektus ir gauti finansavimą. Loftui reikia rimtos garso ir apšvietimo aparatūros“, – sakė A. Sujeta.

Centro direktorius tikisi, jog ir verslas imsis dalyvauti šiame procese. Ten yra daug patalpų, tai galima daug ką padaryti. Pastate nėra šildymo, bus bandoma šildyti elektra, tačiau, jei bus poreikis, galima bus prisijungti prie katilinės.

„Čia turi jaunimas spręsti – reikia ar nereikia tokio objekto. Jei nereikia, tai po dienos nesakykit, kad nieko nedarom“, – kalbėjo kultūros centro direktorius.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: