Dzūkų žinios

Laisvės trisdešimtmetis suteikė galimybę mums gyventi žymiai geriau

Dalintis:

Algimantas Mikelionis
Dažnai viešoje erdvėje tenka girdėti, kaip paprasti žmonės, kalbėdamiesi tarp savęs, keikia savo valstybę. Kritika to, ką girdi, tikrai nepavadinsi, nes kalbama nepateikiant jokių argumentų ar skaičių, o tiesiog liejamas įtūžis ir pyktis. Nors kai geriau ir atidžiau pasižiūri, kaip gyvena žmonės ar atskiros jų grupės, kad blogai gyvename, sakyti net liežuvis neapsiverčia.

Kadangi pats nevairuoju automobilio, o važinėju viešuoju transportu, tai dažnai turiu galimybę stebėti žmones. Stotelėje laukdamas autobuso, su pasimėgavimu stebiu žmones, nes geresnės medžiagos savo kūrybai vargu ar pasisemsi. Žiūrėdamas į dabartinį jaunimą, kuris dar mokosi mokykloje, vis prisimenu, kaip mokykloje mokiausi pats su savo bendraamžiais ar kiek vyresniais ir jaunesniais mokiniais. Mokykloje iš materialių dalykų man labiausiai nepatiko uniforma. Na, tokia tamsiai mėlyna, nevykusio modelio, žodžiu, niekam tikusi. Nors ir dabar kai kuriose mokyklose jaunimas dėvi uniformas, bet jos labai skoningos ir gražiai atrodo. Bet vis dėlto turbūt patogiausias ir smagiausias yra laisvas stilius. Dabartiniai mokiniai, kaip dabar madinga, dėvi sportinius batelius, firminius paplyšusius džinsus ir įvairius bliuzonus, džemperius ar dar ką nors. Tikrai pavydu, kai prisimeni savo laikų net ne mokyklines uniformas, o išeiginius rūbus. Namie stalčiuje dar randu savo baltai juodų nuotraukų su, atvirai pasakius, prastais ir gana nudrengtais išeiginiais rūbais.

Dar vienas ne tik jaunimo, bet praktiškai visų amžiaus grupių žmonių skiriamasis bruožas yra tai, kad beveik visi turi mobiliuosius telefonus. Jaunimas iš visų išsiskiria tuo, kad jų telefonai itin prabangūs, išmanūs ir tiesiog brangūs. Mokyklos laikais nei vienas mokinys iš mano mokyklos neatvažiuodavo į ją automobiliu, o studijų laikais gal tik vienas iš gausaus būrio turėjo sovietinės markės automobilį. Jeigu anksčiau į šokius pėdindavo savo nuosavomis kojomis, tai nūnai nieko per daug nenustebinsi lakstydamas toli gražu ne pačios prasčiausios kokybės automobiliais.

Dabar dar vis girdi vyresnio amžiaus žmones skundžiantis, kad gal jų anūkai ar proanūkiai gyvens geriau. Mielieji, kad jau senokai nėra ko skųstis, nes jūsų vaikai ir anūkai gerai gyvena jau dabar, o ateityje gyvens dar geriau. Kad didžioji dalis tautos važinėja automobiliais, matyti iš tuščių ar tik pustuščių autobusų. Automobilių stovėjimo aikštelės prie namų, net prie respublikos mastu labai mažų gyventojų skaičiumi Lazdijų namų, perpildytos automobiliais.

Žinoma, darbuotojas visuomet sakys, kad uždirba per mažai ir alga galėtų būti didesnė, o darbdavys visada galvos, kad darbuotojui moka per daug. Tokia jau ta žmonių prigimtis, kad norisi turėti vis daugiau ir daugiau. Ką gi, gal tai ir yra laisvų šalių rinkos ekonomikos variklis? Kuo daugiau uždirbi, tuo daugiau išleidi, ir taip sukasi ratu laisvoji ekonomika. Bet gal ir gerai, kad žmogus vis nori kuo daugiau ir nori gyventi kuo geriau. Bet reikia nepamiršti, jog daug ir gerai dirbant reikia išmokti ir prasmingai bei turiningai pailsėti, kad netaptum šių „žiurkių lenktynių“ ankstyva auka.

Bet lietuviai jau išmoko ne tik ilsėtis, bet ir skaičiuoti, kur apsimoka ilsėtis. Daug kas, išvydę, kad Palangoje kaitintis saulutėje per brangu, renkasi užsienio kurortus, kur žymiai pigiau. O Palangoje vaikštinėja senjorai ir ką jūs jiems? Neseniai į Turkiją ilsėtis išvyko mano pažįstamas. Bedarbis, gyvenantis iš pašalpos. O tai ką tuomet kalbėti apie dirbančius ir net gerai uždirbančius. Šie jau gali leisti sau atostogauti per metus kelis kartus. Štai tau ir Lietuva, kuri prieš atkuriant nepriklausomybę 1991 metų kovo 11 dieną gyveno tik kiek geriau už Ukrainą, Rusiją ir Baltarusiją…

Susiduriame su itin įdomiu paradoksu. Kai kas, itin karštai ir su neapykanta keikdamas Lietuvą ir atgautą laisvę bei nepriklausomybę, vis su nostalgija prisimena sovietmetį. Na, taip, tuomet buvai jaunas ir gražus, pilnas jėgų. Bet kai didiesiems Lietuvos laisvės ir demokratijos kritikams pasiūlai važiuoti gyventi į Rusiją ar Baltarusiją, nes ten, pasak jų, geriau, nei vienas nepareiškia noro išvykti iš Lietuvos.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: