Dzūkų žinios

Šiemet į Šiluvą vyko ne tik „Carito“ savanoriai, kviesti ir tie, kurie ateina čia ieškodami pagalbos

Dalintis:

Dineta Babarskienė

Rugsėjo 7–15 d. Šiluvoje vyksta didieji Švč. Mergelės Marijos gimimo atlaidai (Šilinės). Čia plūsta žmonės iš visos Lietuvos.

„Rugsėjo 10-oji – „Carito“ diena, tad mes ir išsiruošėme būtent šią dieną į Švenčiausiosios Mergelės Marijos atlaidus – Šilines, vykstančius Šiluvos piligriminėje šventovėje“, – sako Lazdijų dekanato ir parapijos ,,Carito” vadovė Onutė Juodkienė. Rugsėjo 10-oji – Artimo meilės ir sveikatos diena Šiluvoje, tad melstasi su ligoniais ir visais, kurie rūpinasi žmonių sveikata, stengiasi mažinti vargą, melstasi už ligonius ir artimo meilės srityje veikiančias bei tarnaujančias organizacijas.

Šiemet kartu su „Carito“ savanorėmis iš Lazdijų į Šiluvą vyko beveik dvi dešimtys žmonių. Caritietės tai jau daro daug metų, nė pati vadovė O. Juodkienė nemena, kiek metų vis išsiruošia į šią kasmetinę piligriminę kelionę. „Šiemet buvo kviečiami vykti ne tik „Carito“ savanoriai. Labiau buvo orientuotasi į ateinančius į „Caritą“ pagalbos. Šie žmonės kviesti, kalbinti, raginti vykti kartu“, – pabrėžia pašnekovė.

„Kelionė praėjo maldoje“, – sako ji. Buvo melstasi, kalbėtas Rožinis, giedotos giesmės. „Meldėmės už gyvus, mirusius, už sveikatą, už „Carito“ geradarius, šeimas, už tai, kas kiekvienam asmeniškai svarbu“, – pasakoja O. Juodkienė.

Mūsiškiai į Šiluvą atvyko truputėlį anksčiau, tad turėjo galimybę pasidairyti. „Nuėjome ir į Koplytėlę, kur apsireiškė Švč. Marija, pamąstyti, pasimelsti tyloje ir ramybėje, dvasiškai atsinaujinti, atsigauti nuo kasdienių rūpesčių“, – sako O. Juodkienė.

Pasakoja, kad žmonių gausa stebino, tačiau gera, kad visi norintys gali dalyvauti pasirinktose Šv. Mišiose, dėkoti Dievui už galimybę prisiliesti prie daromo gerumo ar padėkoti už gautąjį. „Ir vežimėliuose atvežtieji, ir sveikieji, tie, kurie rūpinasi silpnesniais, reikalaujančiais globos – visi kartu paskendo bendroje maldoje“, – sako vadovė. Aidėjo žodžiai su raginimu į kiekvieną žmogų žiūrėti kaip į Dievo atspindį. „Svarbiausia – žmogus kaip Dievo kūrinys, o ne jo išsilavinimas, turtinė padėtis ar fizinė sveikata, o ir parkritusių, paslydusių negalima atstumti. Visi mes – Dievo vaikai. Nežinia, koks Dievo planas kiekvienam iš mūsų? Ir mums nevalia nei teisti, nei smerkti, nei apkalbėti, paprasčiausia reikia žmogui padėti“, – kalba vadovė pridurdama, kad šie žodžiai jai itin įstrigę. Kalbėta ir apie nūdienos aktualijas – nelegalius migrantus. „Akcentuota, jog turime padėti jiems, ypač šeimoms su vaikais“, – pasakoja vadovė.

„Gal visi žodžiai, mintys neišliks širdyse, darbuose, gyvenime, bet kai kas tai tikrai privers susimąstyti. Kažkas vis tiek lieka iš tokių piligriminių kelionių“, – įsitikinusi O. Juodkienė.

Piligriminė kelionė maldininkams labai patiko. Pakalbinti keliavusieji sakė, jog pavargo, bet jaučiasi laimingi meldęsi kartu su visa Lietuva, patyrę bendrystę kartu. „Nuovargis praeis, įspūdžiai išliks ilgam. Jaučiamės pakylėtos“, – sakė kalbintos moterys.

Juolab kad dar pasibūta ir gamtoje, pasivaišinta, pabendrauta. „Susidėjome viską, ką vežėmės iš namų, bendriems pietums. Užvalgyti jau norėjosi, bet ne tai svarbiausia. Svarbiausia buvo tądien galimybė pabendrauti“, – tikina vadovė. O ir orą maldininkams Dievulis dovanojo gražų, vasarišką, nors gamta jau alsuoja rudeniu.

Grįžtant dėkota Viešpačiui ir Jo Motinai Mergelei Marijai už patirtas atlaiduose maldos, bendrystės ir vienybės su Viešpačiu malones. „Kitais metais, jei tik organizuosite, būtinai važiuosime“, – pasižadėjo vykusieji į Šiluvą šiemet. Vyriausia vykusioji į Šiluvos atlaidus iš mūsų rajono – 85 metų senolė, jauniausia – 17 metų mergina.

„Reikia sulaukti kitų Šiluvos atlaidų. Sulaukus, būtinai nuvyksime. Svajonė tokia yra“, – neslepia Lazdijų dekanato ir parapijos ,,Carito” vadovė Onutė Juodkienė.

Dėl tebeplintančio viruso tiek kelionėje, tiek atlaiduose laikytasi visų saugumo reikalavimų rūpinantis ne tik savimi, bet ir artimu. Be to, penktadienį, rugsėjo 10 d., Šiluvoje buvo galimybė netgi pasiskiepyti.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: