Dzūkų žinios

Lazdijų „Carito“ vadovė Onutė Juodkienė: „Mūsų žmonės supranta, kad ir migrantai – juk žmonės“

Dalintis:

Dineta Babarskienė

„Mūsų žmonės supranta, kad ir migrantai – juk žmonės“, – teigia Lazdijų dekanato ir parapijos „Carito“ vadovė Onutė Juodkienė.

Dovanota ne tik šiltų kojinių, bet ir čiužinių bei saldumynų vaikams

Vadovė sako, kad jau padėjo tiems migrantams, kurie buvo apgyvendinti Kapčiamiestyje. „Bažnyčioje buvo paskelbta akcija, kreiptasi į žmones ir prašyta numegzti šiltų kojinių mūsų rajone apgyvendintiems migrantams. Mes, karitiečiai, organizavome tokią akciją“, – pasakoja vadovė. Pasidžiaugia, kad žmonės sureagavo, neliko abejingi. „Žmonės sunešė tikrai gerų ir naudingų dalykų, kurie labai pravertė atvykėliams tokioje sunkioje situacijoje“, – sako ji.

Pašnekovė pasakoja, kad mūsų krašto moterys primezgė šiltų kojinių, o kas nenumezgė, tai nupirko ir vis tiek prisidėjo prie šios akcijos. „Ir ne tik kojinių dosnūs buvo, ir drabužių, ir batų, ir patalynės, ir antklodžių, ir pledų atnešė“, – vardija ji. Sako, kad dar buvo nupirkta šampūno ir kitų higienos priemonių. Priduria, kad Vilkaviškio vyskupijos „Caritas“ migrantams dovanojo 9 čiužinius. „Aš skambinau Kapčiamiesčio seniūnui ir klausiau, ko migrantams labiausia reiktų. Tiesiog pasitariau“, – pasakoja moteris. Sako, kad net ne kartą buvo Kapčiamiestin vykta. „Ne viskas iš karto tilpo į autobusiuką, tad vėl vežėme“, – prisimena vadovė pasidžiaugdama, jog lazdijiečiai – išties geranoriški, paprašyti pagelbėjo.

„Vaikams saldumynų nuvežėme“, – priduria vadovė.

Carite“ sukauptos skarelės netikėtai pasitarnavo migrantams: galvos apdangalams labai tiko.

Pasakoja, kad kai iš Kapčiamiesčio buvusių globos namų migrantai buvo išvežti, tuomet, kiek galėta, padėta užkardoje laikinai gyvenusiems. „Skambinau užkardos vadui ir atsakingai už migrantus darbuotojai, susitarėme ir vėl perdavėme šio to“, – pasakoja O. Juodkienė. Prisipažįsta, kad „Carite“ buvo sukaupta daug skarelių: ir šiltesnių, ir lengvesnių. „Dabar jų kaip tik prisireikė. Juk jie nešioja tokius galvos apdangalus. Siuvasi patys. Prašė mūsų kažko panašaus, tad mes prisiminėme mūsų sukauptas skareles ir jau kiek turėjome, tiek ir nuvežėme. Viską atidavėme. Nuostabiai gražių skarelių nuvežėme“, – pasakoja Onutė. Priduria, kad žmonės dar prinešė kojinių, šampūnų vėl buvo nupirkta. „Tai viską ir atidavėme jiems“, – patikina vadovė. Dar, sako, kad jiems reikėjo treningų, tad ir jų buvo nuvežta. „Vilkaviškio vyskupija davė tris dėžes drabužių. Viena dėžė buvo treningų“, – tarsteli ji.

Migrantams labai patinka lietuviški pyragai ir batonai

Kai ką mėgsta migrantai, kai ko – ne, bet yra, kas jiems itin gardu. Vadovė sako išgirdusi per televiziją, jog jiems labai patinka lietuviški pyragai ir batonai. „Kepykloje iškepė gardžių pyragų. 32 didžiulius, kvepiančius pyragus nuvežėme jiems. Dar tiek pat šviežių batonų pridėjome“, – pasakoja ji.

Ir vėl ruošiami paketai migrantams: reiktų pirštinių, o gauti sunku

„O dabar bus paketai perduodami tiems migrantams, kuriuos grąžina atgal mūsų pasieniečiai“, – kalba vadovė. Sako, gavusi prašymą iš Lietuvos „Carito“ organizacijos bei Vilkaviškio vyskupijos „Carito“, jog labai reiktų migrantams šiltų kojinių, šalikų, kepurių, pirštinių. „Pirštinių sunku gauti mums“, – prasitaria ji. Sako, kad jau, ką galėjo ir kiek galėjo, sukaupė ir artimiausiu metu bus nuvežta: šiomis dienomis baigiamos pakuoti dėžės, viskas bus galutinai suruošta. Neslepia, kad daiktai buvo pirkti ir iš savų lėšų. „Šįkart nededame individualiai. Dedame į dvi dideles pakuotes. Mes perduosime Vilkaviškio vyskupijos „Caritui“, o jie jau Lietuvos „Caritui“. Ten paskirstys, kiek, ko, kam reikia. Tai pagalba migrantams nuo mūsų krašto. Lazdijų dekanato „Carito“ dovana – ištiesta pagalbos ranka, vėstant orams, tiems, kuriems dabar tikrai to reikia“, – sako O. Juodkienė.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: