Dzūkų žinios

Kaminkrėtys pataria nemažinti katile temperatūros net ir orams atšilus

Dalintis:
Vytautas už vieno kamino išvalymą prašo 50 eurų, užtrunka ne mažiau kaip valandą laiko. „Pragyventi iš šio amato galiu“, – sako V. Lėlius. Jis ne tik valo kaminus, bet ir deda jų įdėklus.

Kaminkrėčio profesija sena kaip gyvenimas. Ji paklausos neprarado ir šiame elektros amžiuje, kai vis daugiau žmonių renkasi modernius oras-vanduo ar kitus šildymo būdus. Kaminkrėčiu Vytautas Lėlius dirba jau 21-erius metus. Vyras valo kaminus, deda kaminų įdėklus visoje Pietų Lietuvoje.

V. Lėlius gyvena Raudonikių kaime, Alytaus seniūnijoje. Balbieriškio profesinėje mokykloje įgijo plataus profilio traktorininko-mašinisto specialybę. Kurį laiką dirbo vairuotoju.

Į kaminkrėčio amatą vyrą atvedė pažintis. Apie 2000 metus jis susipažino su Kęstu, kuris dirbo kaminkrėčiu. Jis Vytautą ir mokė šio amato. O Vytautui kaminkrėčio darbas pasirodė įdomus ir nenuobodus. „Daug važinėju, susipažįstu su žmonėmis. Nėra monotonijos“, – apie darbo rutiną kalbėjo pašnekovas.

V. Lėlius sutinka, kad šis darbas nelengvas, visokių avarinių situacijų jam nutikę. Pašnekovas prisiminė, kaip pradėjus valyti neprižiūrėtą kaminą su juo žemyn nusirito. Laimei, viskas gerai baigėsi, bet pečiui įtvaro vis tiek prireikė.

Kaminkrėtys sako, kad lietuviai įpročių nekeičia, dažniausiai kaminus valo vasaros pabaigoje ir rudens pradžioje – prieš pat šildymo sezoną, nors jis pataria kaminą valyti po šildymo sezono.

Kaminkrėčio darbui svarbus oras. Ypač, kad nebūtų slidu ar pasnigę. „Yra kaminų, kurių neapsiimu valyti, jeigu matau, kad prie jų nėra kaip prieiti, tvirtai pasistatyti ir užkabinti kopėčių“, – pasakoja kaminkrėtys.

Vytautas už vieno kamino išvalymą prašo 50 eurų, užtrunka ne mažiau kaip valandą laiko. „Pragyventi iš šio amato galiu“, – sako V. Lėlius. Jis ne tik valo kaminus, bet ir deda jų įdėklus. Vytauto telefono numeris 8 645 87304.

Kaminkrėtys turintiems katilus ir kūrenantiems kietuoju kuru pataria kiek atšilus orams nemažinti temperatūros, nes katilas pradeda „verkti“ ir taip kaminas apsineša dervomis. Senovinės krosnys atsparesnės, kyla karštas dūmas, tad kaminai taip greitai neužsikemša. „Taip pat svarbu nekūrenti šlapiomis malkomis“, – pažymi kaminkrėtys. Vytautas pastebi, kad žmonės dabar daug geriau krosnis prižiūri nei anksčiau.

Danielius Jakubavičius

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: