Dzūkų žinios

Oranžinės durys į geresnį pasaulį, kuriame nėra smurto

Dalintis:
Oranžinis pasaulis – pasaulis be smurto prieš moteris“ akcijos akimirka Rotušės aikštėje. (Alytaus soroptimisčių klubo nuotr.)

Rita Krušinskaitė

Alytaus soroptimisčių klubo surengta socialinė akcija „Oranžinis pasaulis – pasaulis be smurto prieš moteris“ sulaukė ir Dzūkijos sostinės vadovų, ir paprastų alytiškių, ir miesto svečių dėmesio.

Visame pasaulyje nuo lapkričio 25 dienos vykdoma 16 dienų trunkanti iniciatyva prieš smurtą prieš moteris. Akcija baigiasi gruodžio 10-ąją – Žmogaus teisių dieną.

Ta proga miesto Rotušės aikštėje Alytaus soroptimisčių klubas surengė akciją „Oranžinis pasaulis – pasaulis be smurto prieš moteris“, skirtą Tarptautinei kovos prieš moterų prievartą dienai, kurios pagrindiniu akcentu tapo oranžinės spalvos durys.

Ši spalva pasirinkta ne atsitiktinai – ji yra Tarptautinės kovos prieš moterų prievartą dienos spalva.

Akcijos organizatorės kvietė praeivius peržengti per oranžines duris ir taip išreikšti nepritarimą prievartai, kurią dalis moterų vis dar patiria ir šeimose, ir darbo vietose įvairiomis formomis.

„Durys visada ką nors simbolizuoja, jos yra atidarytos arba uždarytos, jas pats atidarai. Tai simbolis, kovos prieš smurtą prieš moteris, prieš žmogų, kurio esmė kova su smurtu 365 dienas per metus. Tai siekiamybė sukurti gyvenimą be smurto“, – sakė viena iš akcijos organizatorių, Alytaus soroptimisčių klubo narė Vida Grišmanauskienė.

Ar akcija pavyko? Anot V. Grišmanauskienės, jei ji atkreipė dėmesį, jau yra gerai, jei paskatino pagalvoti, kaip aš elgiuosi, koks aš esu, kokia šiandienos realybė šioje srityje, – dar geriau. Statistikos duomenimis, kas trečia moteris patiria smurtą. Smurto išraiška yra ne tik mėlynės paakiuose, žmogus gali būti psichologiškai, ekonomiškai engiamas, todėl bet koks dėmesys tokioms problemoms yra svarbus, nesvarbu, ar jis išreikštas simboline kalba, ar kaip kitaip.

Alytaus soroptimisčių klubo narės praeiviams dalijo oranžinės spalvos širdeles, o vakare Alytaus miesto teatras solidarizavosi su akcija ir amfiteatrą nušvietė oranžine spalva. Soroptimisčių pakviesti oranžines duris peržengė miesto meras Nerijus Cesiulis, aktoriai Vaidas Praspaliauskas ir Tomas Kunčinas, žurnalistas, operatorius, miesto kultūros premijos laureatas Alius Mi – Alius Mikelionis, kunigas Renaldas Janušauskas, seniūnaitis Dalius Sinkevičius, policijos atstovai, verslininkai, visuomeninių organizacijų atstovai. Įsiamžinti prie oranžinių durų pageidavo ir praeivės moterys.

„Stengėmės į akciją pakviesti tuos vyrus, kurie pritaria idėjoms prieš smurtą ir yra iš principo prieš smurtą. Labai džiaugėmės, kad ir dvasininkas, ir policijos pareigūnai labai geranoriškai atėjo. Buvo ir praeivių, kurie savo iniciatyva atvėrė oranžines duris“, – pasakojo V. Grišmanauskienė.

Beveik prieš dvidešimt metų įkurtas Alytaus soroptimisčių klubas vienija trylika įvairiausių profesijų moterų – medikių, menininkių, pedagogių, verslininkių bei kitų profesijų atstovių.

Klubo narės aktyviai bendradarbiauja su Švedijos, Danijos, Vokietijos, Lenkijos klubais. Jos ne kartą viešėjo pas bendramintes svečiose šalyse ir jas priėmė savo mieste.

Tarptautinė soroptimisčių organizacija (Soroptimist International) yra pasaulinė laisvanoriška profesionalių moterų organizacija, kurios veikla skirta pagerinti moterų ir mergaičių gyvenimo kokybę vietinėse bendruomenėse ir visame pasaulyje. Organizacija jungia daugiau nei 91 tūkst. narių 127 šalyse. Moterys bei merginos, įgyvendindamos projektus, aktyviai kovoja už žmogaus teises, už lygiavertę ir orią padėtį visuomenėje.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: